nga AgroWeb më 13 tetor 2016

BE në Shqipëri: Bujqësia, sektor motor për rritjen e ekonomike

Ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti, ka kërkuar mbështetjen e fermerëve, ekspertëve, organizatave por edhe institucioneve të BE-së, për hartimin e politikave më të mira për zhvillimin e këtij sektori. Për zhvillimin e këtij sektori është mbajtur në Tiranë forumi i politikave bujqësore për mb...

nga AgroWeb më 23 shtator 2016

Bujqësia drejt marrjes së fondit europian 71 Milion Euro

Një dritë jeshile për financimin e fermerëve dhe agrobizneseve shqiptare. Qeveria shqiptare ka dorëzuar zyrtarisht pranë Komisionit Europian aplikimin për akreditimin e Strukturës Operative për menaxhimin e grantit prej 71 milionë euro për mbështetjen e bujqësise dhe zhvillimit rural, në kuadër të programit IPARD 2014-...

nga AgroWeb më 29 korrik 2016

ProCredit Bank Shqipëri i bashkohet Programit të Mbështetjes së Agrobiznesit

ProCredit Bank Shqipëri është institucioni i parë financiar pjesëmarrës në Programin për Mbështetjen e Agrobiznesit në Shqipëri, që do të përfitojë nga skema e ndarjes së rrezikut deri në vlerën 15 milionë euro. Kjo skemë është një produkt inovativ që do t’i mundësoj&...

nga AgroWeb më 28 korrik 2016

BERZH- Investime në Ballkan për Integrim Rajonal dhe Evropian

Sa herë flitet për Ballkanin gjithkush i referohet “një rajoni që prodhon më shumë histori sesa konsumon”. Sa herë flitet për BE-në gjithkush i referohet “një bashkimi kombesh që nisi nga bashkëpunimi ekonomik”. Pra ka një formulë magjike bashkëjetese. Është formula që solli paqen edhe...

nga AgroWeb më 14 korrik 2016

KE: Korrupsioni dhe informaliteti, gangrena të ekonomisë shqiptare

Shqipëria 3.4, Maqedonia 4.0, Mali i Zi 4.1, Kosova 4.0. Edhe nëse nuk kuptoni shumë nga termat fiskalë, është e qartë për këdo që performanca e Shqipërisë në rajon nuk është e lartë. Të dhënat janë të raportit më të fundit të Komisionit Evropian për programin e reformave në...

nga AgroWeb më 29 qershor 2016

Perimet shqiptare, një minierë e artë

Që bujqësia është kthyer në trend, në një minierë ari, kjo është e dukshme. Faktuar edhe nga shifrat në rritje. Viti 2015 duket se ka qenë një vit me bereqet për bujqësinë shqiptare. Prodhimtari që po kap rekorde në rritje, shtim të sipërfaqeve të mbjella, rritje të punësimit dhe shp&...

nga AgroWeb më 28 qershor 2016

ProCredit Bank ofron treg rajonal për bizneset shqiptare

Sipërmarrjet e mesme dhe të vogla janë jetike për ekonominë e Shqipërisë pasi përfaqësojnë 95% të të gjitha bizneseve në vend, duke punësuar mbi 83% të krahut të punës dhe gjeneruar 75% të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit. Këto sipërmarrje, SME, përballen me mungesën e...

nga AgroWeb më 24 qershor 2016

Kush do të merret me bujqësi: 22 milionë euro kredi

Bujqësia po kthehet në një trend ekonomik për Shqipërinë. Aq trend, sa të rinjtë kanë nisur ta shohin bujqësinë si varkën e tyre të shpëtimit dhe të zhvillimit. Imazhi i një sektori që të rropat, që nuk të sjell shumë fitim e ku vështirë të bësh karrierë, duket se po ...

nga AgroWeb më 22 qershor 2016

Sigurimi në bujqësi: Shpresë për 757 fermerë

Era e fortë ia shkui serrën vendit si të ishte një copë letër. Dhe jo një, dy, por tre vite rradhazi. I gjendur i pashpresë mes rrënojave të eleve dhe plastmasit, Roland Nushi, fermer nga Lushnja duket se i ishte dorëzuar fatit dhe fuqisë së erës. “Unë nuk kam fuqi mbi erën. Me një të fryrë të...

nga AgroWeb më 15 qershor 2016

Sa para i ka dhuruar bota Shqipërisë

Ndihma e huaj është si një maskë oksigjeni për një ekonomi që përpëlitet. Gjatë të gjithë historisë së saj moderne, Shqipëria përveç periudhës së viteve 1970-1980 (ku vendi u izolua dhe eci me praktikën “t’ia dalim me forcat tona”), është mbështetur fort tek ndihma...

nga AgroWeb më 13 qershor 2016

Gratë - dora e fortë e biznesit

Nëse një ekonomi punon si motorr, mund të pyesni se pse shumë nga këta motorrë punojnë me shpejtësi të përgjysmuar? Përgjigjia është shumë e thjeshtë. Shumë nga ekonomitë në zhvillim nuk i njohin mirë aftësitë dhe potencialin e gjysmës së punonjësve të vet. Pikërisht ...

nga AgroWeb më 10 qershor 2016

Depërtimi i ngadaltë i Kinës në ekonominë shqiptare

Shqipëria është kthyer në radarin e kompanive kineze, të cilat kanë marrë kontrollin e disa prej kompanive më të mëdha në vend; që nga Aeroporti Ndërkombëtar Nënë Tereza, Bankers Petroleum, Rruga e Arbrit, ndërkohë që kanë shfaqur interes edhe për bujqësinë e turizmin. Në ...

nga AgroWeb më 9 qershor 2016

BE me sytë nga bujqësia shqiptare: 71 milionë Euro fonde

Shpesh bujqësia është parë si ai nxënësi që rri në fund të klasës e që rrallë i dëgjohet zëri. Por ndodh edhe që nxënësi i urtë në fund t’i habisë të gjithë. Duke dalë i pari i klasës. Ky mund të jetë dhe fati i bujqësisë shqiptare. Edhe sepse Bashkimi ...

nga AgroWeb më 25 maj 2016

Situata në drejtësi - Investimet pezull

Imagjinoni për një moment që jeni një sipërmarrës diku në Evropën veriore. Biznesi po ju ecën mirë. Keni një xhiro vjetore prej le të themi 1 miliardë Euro me një konkurencë shumë të fortë nga mbrapa. Ndjeheni si një hero i fshehur që kërkon të zbulohet por mbi të gjitha të ...

nga AgroWeb më 3 maj 2016

Masa Lehtësuese Për Biznesin e Fermerëve Shqiptarë

Ministri i Financave Arben Ahmetaj ka informuar ndryshimet në paketën e bujqësisë, duke prezantuar një sërë masash lehtësuese për fermerët. Nismat lehtësuese të prezantuara nga Ministri Ahmetaj, përfshijnë lehtësi në vazhdën e paketës së bujqësisë, e cila u hartua dhe miratua nga qeveria ...

nga AgroWeb më 13 maj 2016

BERZH: Energjia, shtytje për rritjen ekonomike

Energjia do të jetë sektori që pritet t’i japë një shtysë ekonomisë shqiptare duke bërë që t’i gëzohemi një rritje prej 3.3 % këtë vit dhe 3.5% në vitin 2017. Parashikimi i Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) për vendin tonë ka qenë shumë premtues, ndërkoh...

nga AgroWeb më 6 maj 2016

Yngve Engstrom: Luftoni korrupsionin që të shpëtoni ekonominë

Reforma në drejtësi është padyshim një çështje e nxehtë në Shqipëri. Është politike. Është sociale. Por është edhe ekonomike. Për Yngve Engstrom, Përfaqësuesin e lartë të Bashkimit Evropian dhe Shefi i Bashkëpunimit i Delegacionit të BE-së në Shqipëri, kjo ësht&...

nga AgroWeb më 13 prill 2016

Shqipëri - Kosovë: Drejt BE-së me bujqësi

Më 1 Prill është pak e vështirë të ndash të vërtetën nga gënjeshtra. Dhe kur në twitter një lajm nis të bëhet viral, mendimi i parë është që është një shaka. Kështu ndodhi dhe këtë 1 prill, kur u bë publik lajmi se Kosova me në fund kishte nënshkruar Marrë...

nga AgroWeb më 20 prill 2016

Risia e Pesticideve Organike në Shqipëri

Çdo njeri konsumon mesatarisht 4 litra pesticide në vit dhe më shumë se 400 mbetje të substancave kimike mbeten në trupin tonë. Nga ushqimet që konsumojmë çdo ditë ne arrijmë të marrim afro 3000 lloje kimikatesh. Sipas studiuesve janë ato që na mjegullojnë mendjen, na gënjejnë ndjesitë dhe ...

nga AgroWeb më 22 prill 2016

Domatet: Ambasadoret e Eksporteve Shqiptare

Domatet dhe kastravecat janë produktet që e kanë mbajtur lart markën “Made in Albania” në tregjet ndërkombëtare, duke arritur shifrën rekord të 21 milion Euro ose 3 miliardë lekë në shitje. Në vitin 2015, sipas të dhënave të Ministrisë së Bujqësisë të siguruara nga Agroweb, ...