nga AgroWeb më 7 janar 2016

Mënyra Për të Ulur Faturën e Energjisë

Të gjithë e kemi parasysh ndjesinë kur fatura e energjisë elektrike të shkarkon gjithë energjinë e brendshme, ndërsa ndjen xhepin të të zbrazet. Fatura e energjisë, me një mesatare prej së paku 4-5 mijë lekë në muaj, ka edhe raste që kapërcen përtej mundësive që të lejon xhepi. AgroWeb ju ...

nga AgroWeb më 18 shkurt 2016

Bregdeti shqiptar, aty ku notojnë plehrat

Duna të tëra me plehra gëlojnë nëpër plazhet tona. Cigare, kanaçe, mbeturina ushqimesh, shishe dhe qese plastike si ‘dulcis in fundo’, që të bëjnë karshillëk, teksa të valëviten mbi kokë. Shqipëria është një vend i vogël, por jo përsa i përket ndotjes. Në këtë ...

nga AgroWeb më 16 dhjetor 2015

Revolucioni që Shpëton Njerëzimin

Ndodhi rreth viteve 1760 dhe 1850. Revolucioni Industrial. Përfshiu kalimin nga metodat e punës me dorë në mekanizim. Përfshiu gjithashtu ndryshimin nga djegia e drurëve dhe karburanteve te qymyri. U cilësua - Një pikë e rëndësishme kthese në histori. Dhjetor 2015, Paris; rreth 200 kombe arrijnë një Marrëveshje për ...

nga AgroWeb më 29 janar 2016

Qytetet shqiptare që do të fundosen nga deti

Durrësit, Lezhës, Vlorës dhe ndonjë cepi tjetër të vogël parajse në bregdetin Adriatik mund të bëheni gati shpirtërisht për t’i thënë lamtumirë. Disa nga plazhet e bukura ku morët diell e u krodhët në det do të shkatërrohen aq sa në disa prej tyre nuk do të gjeni më vend as sa p...

nga AgroWeb më 29 janar 2016

Pasojat e Ndryshimeve Klimatike në Shqipëri

    Në morinë e studimeve mbi rritjen e nivelit të detit, shkencëtarët kanë parashikuar që rritja do të shkojë 3-6 metra në të gjithë botën deri në vitin 2100. Raportet nuk tregojnë me ekzaktësi se kur uji do të nisë të përmbysë qytetet, por emetimi aktual i gazeve serrë do ...

nga AgroWeb më 11 janar 2016

Google sugjeron energjinë diellore

Nëse nuk dimë diçka, duam të kërkojmë për diçka, të shohim se çfarë bëjnë miqtë e armiqtë puna e parë që bëjmë është t’i ‘gugllojmë’. Përveçse na bën të dukemi më të zgjuar, Google do të na bëjë edhe më të ...

nga AgroWeb më 18 janar 2016

Shqiptarët pak të shqetësuar nga ndryshimet klimatike

Toka është me temperaturë të lartë. Dhe ky është një fakt. Po ta mendosh, vetëm 1 gradë temparaturë të rritet në trupin tonë dhe na shkakton ethe, ndërkohë që me 5 gradë më shumë përfundojmë në spital. Por për tokën, temperaturat e së cilës do të rriten 3-10 ...

nga AgroWeb më 23 nëntor 2015

E ardhmja i përket energjisë së rinovueshme

Burimet e energjisë së rinovueshme do të pushtojnë furishëm botën. Ishte viti 1976 kur Amory Lovins parashikonte atë që do të ishte realitet gati 40 vjet më vonë. Në Paris, në javët e ardhshme liderët botërorë do të mblidhen pikërisht për të vendosur fatet e botës përsa i përket ...

nga AgroWeb më 3 dhjetor 2015

Ndryshimet e Klimës - Sa Preken Shqiptarët?

Ndryshimet klimatike nuk janë të tretshme për këdo. Çështja është ose shumë teknike ose shumë komplekse, ose ka aq shumë informacion sa nuk di nga ta kapësh. Por ndërkohë që në Paris këto ditë po mbahet samiti i klimës ku me shumë gjasa do të mbërrihet në një marrëveshje ...

nga AgroWeb më 28 nëntor 2015

Kur e keqja vjen nga ajri

Iniciativa e kryetarit të Bashkisë Erion Veliaj që të paktën në tre muajt e fundit, nga një ditë e ka lënë qendrën të marrë frymë, sigurisht që është e dobishme për cilësinë e ajrit, por jo zgjidhje. Teksa konsultohemi me shifrat e ndotjes, Agjencia Kombëtare e mjedisit, në raportin e ...

nga AgroWeb më 17 nëntor 2015

Fatet e botës vendosen në Paris

Ndërsa Franca është në zi dhe ende nën shok e tronditur nga sulmet terroriste, jetët e biliona njerëzve në shekujt e ardhshëm janë në pikëpyetje. Liderët botërorë dhe negociues të shumtë pritet të takohen në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike në Paris në ...

nga AgroWeb më 7 janar 2016

Mënyra Për të Ulur Faturën e Energjisë

Të gjithë e kemi parasysh ndjesinë kur fatura e energjisë elektrike të shkarkon gjithë energjinë e brendshme, ndërsa ndjen xhepin të të zbrazet. Fatura e energjisë, me një mesatare prej së paku 4-5 mijë lekë në muaj, ka edhe raste që kapërcen përtej mundësive që të lejon xhepi. AgroWeb ju ...

nga AgroWeb më 20 tetor 2015

Miqtë dhe armiqtë e rinj të mjedisit

Një hyrje e re i shtohet listës së gjatë të armiqve të mjedisit, si faktor me ndikim negativ në ndryshimet klimatike. Mos drejtoni gishtin drejt asnjë industrie, sepse fajtorë mund të jeni vetë ju! Në një artikull të publikuar prej LA Times renditen fakte të rëndësishëm, të cilët mund t'ju bëjn...

nga AgroWeb më 22 tetor 2015

9 Mënyra për të Shpëtuar Portofolin dhe Botën

Qëndrueshmëri do të thotë aftësi për të rezistuar gjatë.  Por sa të aftë jemi ne si qenie njerëzore të rezistojmë gjatë duke bërë një jetë aspak të qëndrueshme? Faktikisht, që prej 13 gushtit ne tashmë kemi ezauruar plotësëisht rezervat e burimeve natyrore për ...

nga AgroWeb më 17 shtator 2015

Shqipëria mes 5 vendeve me potencial energjetik në botë

Interesi ndaj Shqipërisë si një vend ku ia vlen të investosh në energji të rinovueshme ka prekur majat. Të mirat e të qenit një vend i bekuar me 2.400 orë diell në vit dhe një mesatare prej 240-300 ditësh me diell, me 152 lumenj dhe përronj të vegjë dhe 8 lumenj të mëdhenj dhe fuqi ere në bregdet që...

nga AgroWeb më 3 shtator 2015

Qymyri “ndot” ambiciet e Ballkanit për aderim në BE

“Nëse ndërtimi i centraleve elektrike që funksionojnë me qymyr mund të bëjë sens nga ana ekonomike në një periudhë të shkurtër, në të ardhmen mund të kthehet në një problem për aderimin në BE të vendeve të Ballkanit Perëndimor”, shkruan portali informativ Politico në ...

nga AgroWeb më 19 gusht 2015

Libri që pastron ujin

Librat në të gjitha kohërat kanë shënjuar njerëzimin. Na kanë ushqyer trurin, na kanë bërë të ëndërrojmë, por dhe ta shohim realitetin përmes një syri tjetër, përveçse na kanë dhënë dije. Por kurrë më parë një libër nuk ishte në gjendje të shpë...

nga AgroWeb më 18 gusht 2015

Tregu energjetik shqiptar - një motorr për investimet

 I famshëm për mundësitë e arta të investimit falë rrjetit të tij dendur të lumenjve, por dhe i dërrmuar ndër vite nga problematikat e keqmenaxhimit, sektori energjetik shqiptar pasi ka parë më të keqen është gati për një ripërtëritje. Nga koka tek këmbët dhe pa u kursyer në shpenzime...

nga AgroWeb më 4 qershor 2015

Mjedisi – Plagët e Mëdha nga Industrializimi

Në 35 vitet e ardhshme popullsia e botës pritet të rritet nga 7 miliardë në 9.5 miliardë banorë. Një nga pyetjet thelbësore që shtrohet nga çdo banor në mbarë globin është: me se do të ushqehemi në të ardhmen dhe ku do të gjenden burimet energjitike që do të drejtojnë veprimtaritë ...

nga AgroWeb më 23 janar 2015

Nexus, trekëndëshi i bujqësisë së qëndrueshme

Ndryshimet klimatike pritet të jenë katastrofale për mbijetesën në planet, nëse nuk merren masa të menjëhershme. Do të duhet më shumë ujë, më shumë energji, më shumë ushqim. Nexus vjen si një koncept i ri i cili na paralajmëron  t'i trajtojmë të tre elementët në një strategji t...