nga AgroWeb më 17 nëntor 2015

Fatet e botës vendosen në Paris

Ndërsa Franca është në zi dhe ende nën shok e tronditur nga sulmet terroriste, jetët e biliona njerëzve në shekujt e ardhshëm janë në pikëpyetje. Liderët botërorë dhe negociues të shumtë pritet të takohen në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike në Paris në ...

nga AgroWeb më 7 janar 2016

Mënyra Për të Ulur Faturën e Energjisë

Të gjithë e kemi parasysh ndjesinë kur fatura e energjisë elektrike të shkarkon gjithë energjinë e brendshme, ndërsa ndjen xhepin të të zbrazet. Fatura e energjisë, me një mesatare prej së paku 4-5 mijë lekë në muaj, ka edhe raste që kapërcen përtej mundësive që të lejon xhepi. AgroWeb ju ...

nga AgroWeb më 20 tetor 2015

Miqtë dhe armiqtë e rinj të mjedisit

Një hyrje e re i shtohet listës së gjatë të armiqve të mjedisit, si faktor me ndikim negativ në ndryshimet klimatike. Mos drejtoni gishtin drejt asnjë industrie, sepse fajtorë mund të jeni vetë ju! Në një artikull të publikuar prej LA Times renditen fakte të rëndësishëm, të cilët mund t'ju bëjn...

nga AgroWeb më 22 tetor 2015

9 Mënyra për të Shpëtuar Portofolin dhe Botën

Qëndrueshmëri do të thotë aftësi për të rezistuar gjatë.  Por sa të aftë jemi ne si qenie njerëzore të rezistojmë gjatë duke bërë një jetë aspak të qëndrueshme? Faktikisht, që prej 13 gushtit ne tashmë kemi ezauruar plotësëisht rezervat e burimeve natyrore për ...

nga AgroWeb më 17 shtator 2015

Shqipëria mes 5 vendeve me potencial energjetik në botë

Interesi ndaj Shqipërisë si një vend ku ia vlen të investosh në energji të rinovueshme ka prekur majat. Të mirat e të qenit një vend i bekuar me 2.400 orë diell në vit dhe një mesatare prej 240-300 ditësh me diell, me 152 lumenj dhe përronj të vegjë dhe 8 lumenj të mëdhenj dhe fuqi ere në bregdet që...

nga AgroWeb më 3 shtator 2015

Qymyri “ndot” ambiciet e Ballkanit për aderim në BE

“Nëse ndërtimi i centraleve elektrike që funksionojnë me qymyr mund të bëjë sens nga ana ekonomike në një periudhë të shkurtër, në të ardhmen mund të kthehet në një problem për aderimin në BE të vendeve të Ballkanit Perëndimor”, shkruan portali informativ Politico në ...

nga AgroWeb më 19 gusht 2015

Libri që pastron ujin

Librat në të gjitha kohërat kanë shënjuar njerëzimin. Na kanë ushqyer trurin, na kanë bërë të ëndërrojmë, por dhe ta shohim realitetin përmes një syri tjetër, përveçse na kanë dhënë dije. Por kurrë më parë një libër nuk ishte në gjendje të shpë...

nga AgroWeb më 18 gusht 2015

Tregu energjetik shqiptar - një motorr për investimet

 I famshëm për mundësitë e arta të investimit falë rrjetit të tij dendur të lumenjve, por dhe i dërrmuar ndër vite nga problematikat e keqmenaxhimit, sektori energjetik shqiptar pasi ka parë më të keqen është gati për një ripërtëritje. Nga koka tek këmbët dhe pa u kursyer në shpenzime...

nga AgroWeb më 4 qershor 2015

Mjedisi – Plagët e Mëdha nga Industrializimi

Në 35 vitet e ardhshme popullsia e botës pritet të rritet nga 7 miliardë në 9.5 miliardë banorë. Një nga pyetjet thelbësore që shtrohet nga çdo banor në mbarë globin është: me se do të ushqehemi në të ardhmen dhe ku do të gjenden burimet energjitike që do të drejtojnë veprimtaritë ...

nga AgroWeb më 23 janar 2015

Nexus, trekëndëshi i bujqësisë së qëndrueshme

Ndryshimet klimatike pritet të jenë katastrofale për mbijetesën në planet, nëse nuk merren masa të menjëhershme. Do të duhet më shumë ujë, më shumë energji, më shumë ushqim. Nexus vjen si një koncept i ri i cili na paralajmëron  t'i trajtojmë të tre elementët në një strategji t...

nga AgroWeb më 27 korrik 2015

Shqipëria do të hapë bursë energjie

Besimi fitohet aksion pas aksioni. Dhe qeveria shqiptare duket se është gati për ta fituar këtë besim duke i kuotuar aksionet në Bursën e re të Energjisë që do të ndërtojë, duke shtuar investuesit e duke liberalizuar në këtë mënyrë tregun energjetik. Plani për hapjen e bursës, ka ardhur menjë...

nga AgroWeb më 10 korrik 2015

Shqiperia, ernergji nga era

Njerëzit e njohin prej kohësh fuqinë e erës: e vlerësojnë kur i freskon në pikun e zhegut dhe i tremben kur ajo bëhet e dhunshme në kohë stuhie, madje madje edhe i kanë thurur këngë. Por mbi të gjitha njerëzit kanë mësuar ta shfrytëzojnë energjinë e erës; që nga anijet me vela, tek ...

nga AgroWeb më 17 qershor 2015

Këmbanat e Shkretimit të Tokës Shqiptare

Kur mendojmë për shkretëtirën, menjëherë mendja na shkon tek toka e çarë e zhuritur për një pikë ujë. Ky vegim na çon aq larg në distancë gjeografike, aq sa jo vetëm nuk përbën as edhe një lloj interesi por dhe se do na duhej një dozë e shfrenuar fantazie për ta imagjinuar afër ...

nga AgroWeb më 11 qershor 2015

Energjia Diellore – Sekreti i Kursimit

Më e shpejtë se plumbi dhe më përvëluese se çaji i nxehtë? Është energjia diellore: një burim i energjisë së rinovueshme shumë miqësor me tokën që me shumë gjasa do të jetë miqësor edhe me xhepin tonë. Energjia diellore mund të jetë një zgjidhje ndaj krizës energjetike ...

nga AgroWeb më 25 qershor 2015

Koha për Shenjtërimin e Mjedisit

Mjedisi ka fituar një engjëll të ri mbrojtës. Papa Françeskun, dora vetë. Me publikimin e dokumentit papnor mbi ndryshimet klimatike “Laudato Si: Kujdesi për shtëpinë tonë të përbashkët”, Papa ka hapur një debat të gjerë për të cilin vazhdon të diskutohet ethshëm në t&...

nga AgroWeb më 19 qershor 2015

Energjia alternative në bujqësi: e ripërtëritshme, ekonomike

Dikur burim prodhimi i energjisë për shoqërinë, bujqësia sot është kthyer në harxhuesin më të madh të energjisë në çdo vend të botës, tërësisht e varur prej energjisë së prodhuar nga burimet fosile si nafta dhe gazi natyror. Varësia nga këto produkte të paripërtëritshme, k...

nga AgroWeb më 22 maj 2015

Ulliri - Energjia e së Ardhmes Shqiptare

Një projekt i ri po zbatohet në Shqipëri nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin Industrial (UNIDO) që synon të transformojë tregun e përdorimit të mbetjeve organike nga vaji i ullirit për prodhim energjie. Të ndriçohesh përmes vajit të ullirit? Shqiptarët, edhe pse shumë kohë më parë...

nga AgroWeb më 17 tetor 2014

Biokarburantet

Biokarburantet të njohura ndryshe si agrokarburante janë lëndë djegëse të nxjerra kryesisht nga biomasa apo mbetjet organike bomore apo shtazore. Këto lëndë djegëse mund të përdoret për qëllime të ndryshme, por përdorimi kryesor I tyre është në sektorin e transportit. Shumica e automjeteve kërkojn&...

nga AgroWeb më 15 gusht 2014

Energjia alternative në bujqësi: e ripërtëritshme, ekonomike

Përdorimi i energjisë alternative në bujqësi është zgjidhja e vetme e së ardhmes; ul kostot dhe rrit cilësinë e jetesës. Dikur burim prodhimi i energjisë për shoqërinë, bujqësia, sot është kthyer në harxhuesin më të madh të energjisë në çdo vend të botës, tër&...

nga AgroWeb më 29 korrik 2015

Ndryshimet e klimës-pasojat në bujqësinë shqiptare

Temperaturat në Shqipëri pritet të rriten me 1.5 Gradë Celsius deri në vitin 2050 – shumë mbi rritjen prej më pak se 0.5 Gradë C të vëzhguar në vend gjatë 50 viteve të fundit. Gjithashtu, ndryshimet në reshjet vjetore ka mundësi të rrisin shpeshtësinë dhe madhësinë e përmbytjeve në ...