nga AgroWeb më 10 janar 2017

Shalqinjtë në Shqipëri - Në verë eksportohen në dimër importohen

Shqiptarët janë konsumuesit më të mëdhenj për frymë të shalqinjve në botë me 146.93 kilogramë për person, sipas statistikave ndërkombëtare. Kjo duhet të jetë arsyeja që edhe pse është kulmi i acarit në treg gjenden dhe madje shiten shumw ende shalqinj. Të pyetur nga AgroWeb.org, tregë...

nga AgroWeb më 5 janar 2017

Shkëmbimet tregtare me vendet e BE-së zënë 64,6 % të volumit

Shkëmbimet tregtare me vendet e Bashkimit Europian zënë 64,6 % të gjithë tregtisë. Sipas raportit për tregtinë e jashtme publikaur të mërkurën nga Instituti i Statistikave, INSTAT, në nëntor 2016, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 73,4 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zë...

nga AgroWeb më 10 dhjetor 2016

Udhëtim Pikant Mes Erëzave dhe Barishteve Shqiptare

Kristofor Kolombi nuk u nis të kërkonte Amerikën për metale apo gurë të çmuar. Ai u nis të gjente vend ku kultivohej piper. Mesazhi që përcjell ky shembull është se sa e rëndësishme ka qenë për qytetërimet e ndryshme për të zbuluar shije dhe aroma të reja, jo vetëm për të pasurimin ...

nga AgroWeb më 11 nëntor 2016

Fama e Mandarinave Unike të Xarrës kapërcen kufijtë

Të bësh furca përfituese apo qoka çantë-mbushëse në Shqipëri, gradualisht merr trajtën e trendy-t në ditët e sotme. Jemi bërë aq skeptikë, saqë nëse dikush shkruan fjalë të mira për dikë, prapa-thashethemet do të jenë se ka marrë një goxha pjesë. Pavarësisht kë...

nga AgroWeb më 3 nëntor 2016

Sllovenia ndalon mollë me pesticide nga Serbia

Autoritetet zyrtare të Sllovenisë kanë njoftuar publikisht të gjitha vendet e Bashkimit Europian që pas analizave të hollësishme, se një sasi e madhe mollësh me origjinë nga Serbia rezultojne me prani të lartë pesticidesh shumë të rrezikshme. Në datën 2 Nëntor 2016, zyrtarët sllovenë të ...

nga AgroWeb më 28 tetor 2016

Fiq të thatë, Lajthi, Fistikë nga Turqia me Aflatoksinë, BE në panik

Importet e ushqimeve me aflatoksinë po shkaktojnë kaos në vendet e Bashkimit Evropian. Lista e ushqimeve të prekura nga kjo substancë toksike që arrijnë të futen në këto vende është e shumëllojshme. Shumica prej këtyre ushqimeve të rrezikshme vijnë jashtë vendeve të Bashkimit Evropian, së fundmi ...

nga AgroWeb më 25 tetor 2016

Aflatoksinë tek fiqtë e thatë nga Turqia dhe pesticide tek mollët e Polonisë

Autoritetet doganore të Suedisë kanë bllokuar, në 24 Tetor 2016, një ngarkesë nga Turqia me fiq të thatë të kontaminuar me aflatoksinë. Suedia ka ndezur alarmin e kuq tek të gjithë vendet anëtare të Bashkimit Evropian. Qendra e Komisionit Evropian për Alarmin Doganor ka njoftuar të gjitha pikat doganore të ...

nga AgroWeb më 13 tetor 2016

BE në Shqipëri: Bujqësia, sektor motor për rritjen e ekonomike

Ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti, ka kërkuar mbështetjen e fermerëve, ekspertëve, organizatave por edhe institucioneve të BE-së, për hartimin e politikave më të mira për zhvillimin e këtij sektori. Për zhvillimin e këtij sektori është mbajtur në Tiranë forumi i politikave bujqësore për mb...

nga AgroWeb më 7 shtator 2016

Orizi plastik, rreziku më i fundit që vjen nga Kina

Kina është një nga vendet më të mëdha në botë, popullësia në rritje e së cilit është transformuar në një problem të mirëfilltë ekonomik. Burimet ushqimore të këtij vendi janë të pamjaftueshme për të ofruar siguri për popullatën dhe kjo është arsyeja kryesore p...

nga AgroWeb më 2 gusht 2016

Produktet shqiptare, rritja e cilësisë josh tregjet e huaja

Pavarësisht se në sytë e shumicës së shqiptarëve, blegtoria e bujqësia, qëndrojnë modeste, përsa i përket dukjes, është fakt se rritja e tyre, vit pas viti bëhet e dukshme, nisur nga treguesit. E një tregues krejt i vërtetë, është niveli i eksporteve. Duke parë statistikat e publikuara nga Ministria...

nga AgroWeb më 20 korrik 2016

Në Kopshtin e Gjelbër të Danimarkës në Fier

Nëse ju themi të përshkruani karakteristikat e Lola Rossa apo Lola Bionda, sado që të përpiqeni, as nuk do të mund t’i afroheni të vërtetës; hireve të kuqe e të verdha që u japin emrat kaq të veçantë e femërorë. Lola Rossa, Lola Bionda dhe Frilisia janë në fakt varietetet më ...

nga AgroWeb më 3 korrik 2016

Larg vapës me shalqinin e Shqipërisë

Qershori dhe Korriku mund të quhen ndryshe Muajt Kombëtarë të Shalqinit, këtij fruti të kuq, të ëmbël e të freskët, epitoma e verës perfekte. Gjatë këtyre muajve, prodhimi i shalqinit në vend arrin kulmin. Shalqini është padyshim fruti më i konsumuar në Shqipëri ndjekur nga pjepri dhe vedeni. ...

nga AgroWeb më 23 dhjetor 2016

Vezët shqiptare udhëtojnë drejt Evropës

Që eksportet e një produkti të rriten me 800% në vlerë monetare nënkupton dy gjëra. Që tregu i huaj ka pasur një etje të madhe për produktin aq sa i ka lënë konkurentët në stok, ose për nga cilësia ka qenë i parezistueshëm. Historia e vezëve shqiptare që u dyndën në tregun evropian ...

nga AgroWeb më 13 shtator 2016

Kush e mban Shqipërinë me grurë?

Po nga cili vend i rajonit marrim më shumë produkte bujqësore? Në këtë pikë, partneri ynë kryesor është Serbia me një vlerë prej rreth 35 milion Euro. Madje, pikërisht Serbia rezulton eksportuesi më i madh tregëtar edhe në Kosovë sipas të dhënave më të fundit nga Agjencia e Statistikave e ...

nga AgroWeb më 7 janar 2016

Rritja e eksporteve bujqësore, serum për ekonominë në 2015

Edhe pse me këmbë në ujë, bujqësia shqiptare sërish ka arritur të hipë në fron. Volumi i tregëtisë dhe eksportet e larta e kanë bërë sektorin bujqësor të përjetojë një rritje impresive në vitin 2015. Rritja në volumin tregëtar në 9 muajt e parë të vitit ishte 83 miliardë...

nga AgroWeb më 24 nëntor 2015

Harmonia Ballkanike Trazohet nga Konfliktet Agro

Ballkani prodhon më shumë histori sesa konsumon, sipas një shprehjeje të famshme nga Winston Churchill. Madje prodhon më shumë histori sesa Europa mund të tresë. E ndërsa BE-ja dhe Ballkani vetë janë ende duke tretur një histori me plot konflikte “të patretshme”, nje tjetër çështje shfaqet në ...

nga AgroWeb më 9 shtator 2015

Çertifikimi, kusht kyç për eksport në BE

Për një kilogram domate të shitur në tregun rajonal, Petrit Lika një fermer nga Fieri arrin të marrë afërsisht 0.3 Euro. Po të marrim të njëjtën sasi, pra po sërish një kilogram me po të njëjtën cilësi dhe të përpiqemi ta shesim në Europë, le të themi përshembull në Gjermani...

nga AgroWeb më 13 tetor 2016

Arrorët shqiptarë, një love story evropiane

Një nga ambasadorët më elitarë të Shqipërisë ka goxha reputacion në Europë. Madje mund të shkojmë aq larg sa të themi se evropianëve iu ka rënë në kokë për mysafirin me shije të spikatur që vjen nga Tropoja. Ata janë thjesht të mrekulluar, kur kalojnë me të netët e gjata t&...

nga AgroWeb më 10 gusht 2015

Të “thyesh” bllokadën Ruse

“Made in Serbia” për produktet shqiptare? Besojeni ose jo, por për të shkuar në Rusi rruga e frutave dhe e perimeve shqiptare kalon pikërisht përmes Serbisë. Kjo është mënyra që tregëtarët shqiptarë mendojnë si rrugëzgjidhje pas embargos ruse, që pritet të zgjerohet me 7 vende të reja, duke p...

nga AgroWeb më 30 korrik 2015

Shalqinjtë shqiptarë ëmbëlsojnë botën

“Kush ka ngrënë një thelë shalqi e kupton fare mirë se me çfarë ushqehen ëngjëjt”, shkruan Mark Twain. Duket qartë se shkrimtari i ka pasur pikë të dobët shalqinjtë dhe më të drejtë, sepse është fruti që na fut më shumë në ngasje në ditët e nxehta me ëmb&...

nga AgroWeb më 22 qershor 2015

Biznesi i ëmbël shqiptar që po “ngjit” nga Kina në Amerikë

Që një vend të cilësohet si toka e mjaltit, i nevojiten dy gjëra: lule dhe bletë. Por për ta bërë fitimprurës duhet vetëm një: matematikë. Sepse pavarësisht sa strategë mund të tregohemi në teori, në fund janë numrat ato që tregojnë nëse kemi kapur fundin apo po arrijmë majën. ...

nga AgroWeb më 26 dhjetor 2014

Drejt rinisjes së eksporteve me Rusinë

Trau i doganës ruse, drejt rihapjes për produktet shqiptare. Pas embargos së vendosur në 8 dhjetor nga pala ruse me pretendimin se Shqipëria është përdorur si vend i rremë origjine për importimin e mallrave të Bashkimit Europian, duket se çështja është sqaruar. Agjencia Federale Ruse e Mbikqyrjes Veterinare dhe ...

nga AgroWeb më 5 dhjetor 2014

E vërteta shqiptare për embargon ruse

Rusia ndalon importin e perimeve nga Shqipëria me pretendimin se ato vijnë nga vendet e Bashkimit Evropian, ndërkohë që Rusia që prej gushtit ka bllokuar importin nga këto vende duke vendosur embargo bujqësore. Agjencia Federale Ruse e Mbikqyrjes Veterinare dhe Fitosanitare ka vendosur të ndalojë importimin e perimeve nga Shqipëria nga data 8 ...