Pulë e Pjekur Në Kos – Si Të Përgatisni Recetën me Shije dhe Aromë të Përsosur

Kjo është receta e një gatimi special që mbush shtëpinë me aromë të mrekullueshme, e gjithashtu me dëshirën për ta shijuar me njëherë.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë mënyrën e thjeshtë të përgatitjes së këtij gatimi të mrekullueshëm në shtëpi.

Kjo recetë ka pak ngjashmëri me tavën tradicionale të kosit por përgatitet pa oriz.

Përbërësit 

1 pulë e freskët ose 4-5 thela mish pule

150 gramë gjalpë (për një gatim më të shëndetshëm, AgroWeb.org ju këshillon përdorimin e vajit të ullirit)

4 kokrra vezë të freskëta

1200 ml kos i freskët

4 lugë gjelle miell

2 lugë gjelle me oriz

Kripë

Piper

Majdanoz

Përgatitja e Mishit

Si fillim bëjmë gati mishin e pulës. E pastrojmë mirë me ujë të bollshëm dhe e vendosim të prerë në copa në tavë ose nëse dëshironi pulën mund ta lini të plotë, të paprerë.

Më pas, AgroWeb.org ju udhëzon që të gjitha copat e mishit ose pulën e plotë ta lyeni përmes një furçe me gjalpë të freskët dhe t’i hidhni pak kripë sipër dhe dy gota me ujë.

Tavën e vendosim në furrë që të piqet dhe e lëmë derisa pula të marrë ngjyrën e kuqërremtë të pjekjes.

Gjatë kohës së pjekjes kontrollojeni mishin herë pas here duke e spërkatur nga sipër me lëngun e vet.

Pasi është pjekur e heqim nga furra dhe përgatisim salcën me kos.

Përgatitja e Salcës me Kos

Kujdesemi që lëngun e mbetur në tavën e mishit të pjekur ta heqim mënjanë pasi do të përdoret për përgatitjen e kosit

Vendosim një tenxhere në zjarr dhe shkrijmë gjalpin.

Hedhim miellin dhe e kaurdisim bashkë me gjalpin.

Në momentin që mielli zverdhet pak, AgroWeb.org ju udhëzon të shtoni me ngadalë lëngun e mishit (të cilit i hedhim edhe pak ujë shtesë)

Trazojmë me lugë druri dhe pa ndalesë në mënyrë që të shmangim krijimin e kokërrizave.

Pasi masa bëhet e njëtrajtshme e lëmë të vlojë pak dhe kur salca të jetë trashur e heqim nga zjarri dhe e lëmë të ftohet.

Më pas, në një tas hedhim hedhim vezët dhe i rrahim fort derisa të njëtrajtësohen.

Shtojmë kripën, piperin, pak gjalpë, orizin dhe kosin dhe i përziejmë të gjitha bashkë.

Më pas, shtojmë salcën me miell dhe vijojmë t’i përziejmë derisa masa të jetë unison.

Përgatitja e Tavës

Në tavën ku kemi pulën e pjekur shtrojmë salcën e përgatitur të kosit.

Sipër i hedhim pak gjalpë të freskët të prerë në copëza të vogla.

Ndërkohë sigurohemi që furra të jetë e nxehtë në 200 gradë dhe fusim tavën të piqet përreth 30 minuta derisa në sipërfaqe të marrë ngjyrë të kuqërremtë.

Pasi fikim furrën, tavën e lëmë edhe pak për t’u mpiksur mirë në nxehtësinë e sobës e më pas e servirim të ngrohtë duke e spërkatur me majdanoz të grirë hollë./AgroWeb.org

Grupi ProCredit arrin rritjen dyshifrore të portofolit (10.2%) gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018

  • Rritje e madhe gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018: portofoli bruto i kredive u rrit me 398 milion euro ose me 10.2% (gjatë nëntë muajve të parë vitit 2017: 5.6%) në 4.3 miliard euro
  • Në vlerën 40.9 milion euro, rezultati i konsoliduar nga operacionet e vazhdueshme të biznesit gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018 është dukshëm mjaft mbi rezultatet e arritura gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2017 (36.5 milion euro)
  • Rritja e qëndrueshme e të ardhurave neto nga interesi në vitin 2018: Tremujori I – 46.6 milion euro, Tremujori II – 47.1 milion euro, Tremujori III – 48.0 milion euro
  • Rritja e të ardhurave neto nga komisionet me 12.1% në 37.3 milion euro (gjatë nëntë mujorit në 2017: 33.3 milion) në fushën e klientëve privatë dhe klientëve të biznesit
  • Konfirmohen parashikimet për vitin 2018: Rritja bruto e portofolit të kredisë nga 12 deri në 15% dhe norma e kthimit të kapitalit nga 7.5 deri në 8.5%

Frankfurt am Main, 14 nëntor 2018 – ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding, ProCredit) raporton një rritje dinamike gjatë nëntë muajve të parë të vitit për Bankat ProCredit, të cilat janë kryesisht aktive në Europën Juglindore dhe Lindore.

E pozicionuar në tregjet e saj si “Hausbank” për SME-të, Grupi ProCredit ka arritur një rritje prej 10.2%, konkretisht prej 398 milionë euro, në portofolin bruto të kredive gjatë kësaj periudhe, në 4.3 miliard euro (31 dhjetor 2017: 3.9 miliardë euro).

Rrjedhimisht Grupi ProCredit ishte në gjendje të përshpejtojë zhvillimin e tij pozitiv në krahasim me tre tremujorët e parë të vitit 2017 (nëntë muajt e parë të vitit 2017: 5.6% ose 204 milionë euro) dhe gjatë gjithë vitit ushtrimor 2017 (8.0% ose 281 milionë euro).

Rritja e madhe e portofolit që është regjistruar gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018 tregon mënyrën se si të gjitha bankat ProCredit janë pozicionuar në mënyrë efektive si “Hausbank” për bizneset dinamike SME.

Gjatë vitit të kaluar financiar, zhvillimi i portofolit në grupin ProCredit ishte akoma kryesisht nën ndikimin e rënies së kredive me volum të ulët për bizneset shumë të vogla.

Zgjerimi i vazhdueshëm i aktivitetit kredidhënës për bizneset SME ka dhënë efekte pozitive në rritjen e të ardhurave neto nga interesat: rritje të vazhdueshme janë regjistruar gjatë gjithë vitit, nga 46.6 milionë euro në tremujorin e parë dhe 47.1 milionë euro në tremujorin e dytë, në 48.0 milionë euro në tremujorin e tretë të vitit 2018.

Portofoli ynë i kredive të gjelbra, të cilin bankat ProCredit e përdorin për të mbështetur investimet e përgjegjshme mjedisore, demonstruan një rritje prej 28.6%, duke tejkaluar rritjen e portofolit total të kredive.

Deri më 30 shtator 2018, kreditë e gjelbra përbënin 14.7% të totalit të portofolit të kredisë (në 31 dhjetor 2017: 12.6%). Për më tepër, kreditë e gjelbra përfaqësojnë 18.0% të të gjitha kredive të investimit në banka që nga 30 shtatori 2018.

Rezultati i konsoliduar i Grupit ProCredit nga operacionet e vazhdueshme të biznesit për nëntë muajt e parë të vitit 2018 arriti në vlerën prej 40.9 milionë euro, e cila është më e lartë se 36.5 milionë euro që u regjistruan për të njëjtën periudhë një vit më parë.

Masat që u implementuan në vitin e mëparshëm financiar për rritjen e efiçencës reflektohen qartë në shpenzimet operative më të ulëta.

Në krahasime me të njëjtën periudhë të një viti më parë, shpenzimet për punonjësit dhe ato administrative u zvogëluan me 10.0%, ose 14.0 milionë euro, në 126.1 milionë euro.

Për më tepër, të ardhurat neto nga komisionet u rritën si në segmentin e klientëve privatë ashtu edhe në segmentin e klientëve biznes me 12.1% në 37.3 milionë euro gjithsej.

Shpenzimet për provigjionimin e rrezikut mbetën të ulëta, të cilat gjithashtu dhanë një efekt pozitiv në rezultatin e konsoliduar. Ky zhvillim bazohet në përmirësime të vazhdueshme të cilësisë së portofolit.

Gjatë nëntë muajve të parë të vitit, pjesa e kredive me probleme u zvogëlua nga 4.8% më 31 dhjetor 2017 në 3.5% më 30 shtator 2018. Niveli i mbulimit të rrezikut për kreditë me probleme u rrit në 92% (31 dhjetor 2017: 83.3%).

Optimizimi i kostos gjatë vitit rezultoi në përmirësimin e raportit të kostos ndaj të ardhurave. Ky raport u zvogëlua gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018 në 70.1%, krahasuar me një raport prej 73.1% për të njëjtën periudhë të vitit 2017.

Gjatë gjysmës së parë të vitit, raporti i kostove ndaj të ardhurave ishte 71.3%. Ky përmirësim prej më shumë se 1.2 pikë përqindjeje u bazua në rritjen e rezultatit operativ, veçanërisht nga interesat dhe komisionet më të larta si dhe nga rritja e të ardhurave të tjera.

Në vlerën prej 40.9 milionë euro, rezultati i konsoliduar i Grupit ProCredit për nëntë muajt e parë të vitit 2018 rezultoi mbi nivelin e regjistruar gjatë të njëjtës periudhë në vitin 2017 (35.8 milionë euro).

Norma e kthimit të kapitalit (RoE) rezultoi 7.7% më 30 shtator 2018. Në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë, norma e kthimit të kapitalit u përmirësua me 0.6 pikë përqindjeje (gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2017: 7.1%), pavarësisht zmadhimit të bazës së kapitalit.

Depozitat e klientëve, të cilat përbëjnë burimin më të rëndësishëm i financimit për bankat ProCredit, ishin 3,7 miliardë euro më 30 shtator 2018; ky ishte niveli i njëjtë i raportuar në fund të vitit ushtrimor 2017 (në 31 dhjetor 2017: 3.6 miliardë euro).

Borislav Kostadinov, anëtar i Këshillit Drejtues të ProCredit General Partner AG (i vetmi subjekt përgjegjës për ProCredit Holding AG & Co. KGaA) theksoi se:

Rezultatet e nëntë muajve të parë të vitit 2018 tregojnë suksesin e pozicionimit tonë si “Hausbank” për bizneset SME, duke patur në fokus tregjet në zhvillim në Europën Lindore dhe Juglindore. Rritja e madhe e portofolit në kategorinë e SME-ve në vitin 2018 solli në rritje të qëndrueshme të të ardhurave nga interesi neto nga tremujori në tremujor.

Përmirësimi i raportit kosto/ të ardhura, që prej tremujorit të dytë është ndikuar qartë nga të ardhurat. Rritja e depozitave të klientëve gjatë vitit me rreth 100 milionë euro ishte si rezultat i depozitave të klientëve të biznesit.

Kjo kompensoi më tej zvogëlimin e volumeve të depozitave më të vogla nga klientët privatë që rezultojnë nga reduktimi i numrit të Agjencive, si rezultat i zbatimit të strategjisë sonë të zhvillimit të aktivitet bankar në mënyrë të drejtpërdrejtë (direct banking) “.

Raporti i Kapitalit (The Common Equity Tier 1)  (CET1 fully loaded) është rritur nga 13.7% në fund të vitit 2017 në 14.5% më 30 shtator 2018, duke evidentuar kapitalizimin solid të grupit ProCredit. Zmadhimi i kapitalit me 10% që u realizua në muajin shkurt 2018 pati një ndikim të rëndësishëm në këtë raport.

Në tërësi për vitin 2018, ProCredit Holding konfirmon parashikimet e paraqitura në Raportin Vjetor 2017: rritja e portofolit të kredisë bruto nga 12 deri në 15% parashikohet përsëri.

Në varësi nga zhvillimi i marzhit neto të interesave dhe rritjes së portofolit të kredisë, norma e kthimit të kapitalit (RoE) parashikohet të jetë midis 7.5 dhe 8.5% për vitin financiar 2018.

Raporti gjashtëmujor i grupit është publikuar në gjuhën gjermane dhe angleze në faqen zyrtare të internetit të ProCredit Holding në seksionin Marrëdhëniet e Investitorëve në linkun e mëposhtëm https://www.procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/financial-reports/?noredirect=en_US.

 Personi i kontaktit: 

Andrea Kaufmann, Njësia e Komunikimit të Grupit ProCredit Holding, Tel.: +49 69 951 437 138, E-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

Rreth ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, me seli në Frankfurt am Main, Gjermani, është kompania mëmë e grupit ProCredit i cili është një grup i orientuar drejt zhvillimit, i përbërë nga banka të fokusuara në SME. Krahas fokusit të saj për ushtrimin e aktivitetit në Europën juglindore dhe Europën lindore, grupi ProCredit është gjithashtu aktiv në Amerikën Jugore dhe në Gjermani. Aksionet e kompanisë tregtohen në segmentin Prime Standard të bursës së Frankfurtit. Aksionaret themelues të ProCredit Holding AG & Co. KGaA përfshijnë investitorët strategjikë Zeitinger Invest dhe ProCredit Staff Invest (që përbëjnë mjetet e investimit për stafin e punonjësve të ProCredit), DutchDOEN Participaties BV, KfW Development Bank dhe IFC (pjesë e Grupit të Bankës Botërore). Si kompani e varur e Grupit, sipas Aktit Normativ Gjerman për Bankat, ProCredit Holding AG & Co. KGaA mbikëqyret në një nivel të konsoliduar nga Autoriteti Federal i Mbikëqyrjes Financiare (Bundesanstalt fürFinanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) dhe Banka Qendrore Gjermane (Bundesbank). Për më shumë informacion, ju lutemi vizitoni www.procredit-holding.com

Deklaratat për të ardhmen

Ky raport përmban deklarata për të ardhmen. Deklaratat për të ardhmen janë deklarata që nuk përshkruajnë ngjarje të kaluara; Ato përfshijnë deklarata mbi supozimet dhe pritshmërinë e ProCredit Holding si dhe supozimet bazë. Këto deklarata bazohen në planet, supozimet, vlerësimet dhe parashikimet që aktualisht janë në dispozicion të drejtuesve të ProCredit Holding. Prandaj, deklaratat për të ardhmen mbajnë vetëm datën në të cilën ato janë përgatitur dhe hartuar. ProCredit Holding nuk ka asnjë detyrim për të përditësuar këto deklarata në rast se ka informacione ose ngjarje të reja në të ardhmen. Deklaratat për të ardhmen përfshijnë padyshim rreziqe dhe pasiguri. Një numër faktorësh të rëndësishëm mund të kontribuojnë në faktin se rezultatet aktuale mund të ndryshojnë materialisht nga pasqyrat për të ardhmen. Këta faktorë mund të përfshijnë probleme të mëdha në Eurozonë, një ndryshim domethënës në politikën e tregtisë së jashtme ose në politikën monetare, një përkeqësim të marzhit të normës së interesit ose luhatje të theksuara të kursit të këmbimit. Në rast se do të ndodhin ndonjë nga këta faktorë, ndikimi mund të demonstrohet në uljen e rritjes së portofolit të kredisë dhe në rritjen e numrit të kredive në vonesë, duke sjellë kështu uljen e nivelit të përfitueshmërisë.

Trajtimi Natyral me Rigon të Kuq – Kura Bio Për Pastrimin e Plotë të Frymëmarrjes

Vlerat e Famshme Mjekësore nga Rigoni i Kuq

Rigoni i kuq është me famë si rigoni më i rrallë dhe me aftësi të mrekullueshme. Karakteristika e veçantë e tij është se kur bie në kontakt me ujin e nxehtë, aroma që lëshon është unike dhe nuk ka të krahasuar me rigonin e zakonshëm.

Studime të mirëfillta shkencore kanë treguar që në një gram rigon gjenden 42 herë më shumë antioksidantë se në një gram mollë.

AgroWeb.org ju tregon se e njëjta sasi përmban 30 herë më shumë antioksidantë se në një gram patate, 12 herë më shumë se në një gram portokalle dhe 4 herë më shumë se boronicat.

Të dy varietetet e rigonit, si ai i kuq dhe ai bardhë janë të pasur me hekur, mangan dhe minerale të tjera të rëndësishme për shëndetin e njeriut.

Por varieteti i rigonit të kuq cilësohet shkencërisht si kultivari me përqendrimin më të madh të vlerave, kjo krahasuar me kutivarin e rigonit të bardhë.

Rigonin e bardhë e gjeni kudo në pikat e shitjes në vend, ndërsa rigoni i kuq gjendet në sasi më të kufizuara dhe tregtohet në farmacitë bimore ose në pika e tregtimit të bimëve mjekësore.

Çaji i rigonit të kuq ose çaji alpin ap çaji i bjeshkëve ndihmon kundër të ftohtit, virozës, temperaturës, mungesës së tretjes, problemeve në stomak.

Cila pjesë nga Rigoni i Kuq ka më tepër vlera?

Bima për çaj përbëhet nga pjesa mbitokë e rigonit te kuq, i cili është një bimë barishtore shumëvjeçare, karakteristikë e zonave pyjore deri ne zonat malore.

Bima e rigonit të kuq ka kërcell  me një ngjyrim të kuqërremtë, me lule të vogla me ngjyrë të purpurt.

Vlerat natyrale të Rigonit të Kuq

Bima e rigonit të kuq përmban plot substanta esenciale, antioksidantë dhe tanina etj.

Rigoni i kuq funksionon për rregullimin e problemeve me tretjen, nxjerrjen e gëlbazës, trajtimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Rigoni i kuq gjithashtu është kurë natyrale kundër kollës së bardhë dhe nxit djersitjen dhe largimin e viruseve në rastet me rrufë, ftohje dhe me grip.

Përdorimi i mëposhtëm vlen edhe kundër acarimeve dhe problemeve të lekurës dhe të mukozave. Në këtë rast përdoret vetëm si shpëlarës i zonave të prekura disa herë në ditë.

Përgatitja dhe përdorimi i kurës me Rigon të Kuq

Një sasi prej një luge çaji me rigon të tharë dhe të copëtuar hidhet në një enë ku shtohet një sasi prej 150 ml ujë të valuar.

Ena mbulohet me kapak dhe lihet 15 minuta. Më pas, lëngu kullohet dhe ëmbëlsohet me mjaltë pasi të jetë ftohur deri në vakje.

Për një periudhë shtatëditore, duhet pirë një sasi prej një filxhan kafeje, 2-3 herë në ditë para ushqimit.

Çajin mund ta ripërgatisni në sasinë e duhur çdo ditë që ta përfitoni sa më të freskët në organizëm./AgroWeb.org

Kulaç Shtëpie me Presh dhe Miell Misri – Shije e Papërsëritshme

Kulaçi, kjo bukë e ngrohtë dhe e shijshme shoqëron drekat dhe darkat e shumë shqiptarëve, sidomos në fshatrat e mrekullueshëm të vendit.

Shija e kulaçit nuk ka të krahasuar me ato që jemi mësuar të blejmë nëpër furrat e bukës.

Ai është fantastik gjithashtu, teksa shoqërohet i ngrohtë me pak gjalpë të freskët, kos dhe djathë të bardhë.

Tradicionalisht kulaçi përgatitej nga nënat apo gjyshet shqiptare në ndonjë rast feste të veçantë, por gjithashtu edhe kur në shtëpi vinin miq e mysafirë.

Më poshtë do të gjeni një recetë të thjeshtë për përgatitjen e kulaçit në kushtet e shtëpisë, por ndryshe nga recetat e publikuara deri më tani, kjo e sotmja përmban si përbërës kryesor preshin.

Përbërësit

3 vezë

1 filxhan çaji me kos,

Gjysëm filxhani çaji me vaj ulliri,

3 lugë gjelle me miell të bardhë

1 filxhan çaji me miell misri

10 gramë pluhur pjekjeje (e gjeni në markete) 

2 lugë çaji me kripë

5 presh

3 lugë gjelle me vaj ulliri

Përgatitja

Ndizeni sobën. AgroWeb.org ju udhëzon të merrni një tigan dhe hidhni në të 3 lugë gjelle me vaj.

Shtoni preshin e prerë në copa dhe gatuajeni deri sa të zbutet ndjeshëm.

Në një enë tjetër rrihni vezët. Shtoni kosin, vajin e ullirit dhe rrihini së bashku.

Shtoni miellin e bardhë, miellin e misrit, pluhurin e pjekjes dhe kripën.

Përziejini mirë deri sa masa e përfituar të jetë kompakte.

Shtoni preshin e kavërdisur në fillim dhe përziejini sërish.

AgroWeb.org ju udhëzon të lyeni tepsinë e pjekjes me pak yndyrë dhe më pas shtoni masën e mësipërme.

Piqeni në një temperaturë prej 180 gradë deri sa sipërfaqja të marrë një nuancë të artë.

Për të kuptuar nëse kulaçi është pjekur siç duhet, ju  mund të merrni një pirun dhe ta shponi pak kulaçin në sipërfaqe.

Nëse sipërfaqja e pirunit del e pastër, atëherë kulaçi është gati dhe pjekur sa duhet.

Atë mund ta servirni duke e shoqëruar me gjalpë, djathë të freskët, dhallë ose kos./AgroWeb.org

Çfarë i Ndodh Shëndetit Nga Dhjami Në Zonën E Belit – Si Ta Eleminoni

Një nga këshillat dhe rekomandimet që dëgjohen shpesh është humbja e kilogramëve dhe dhjamit të tepërt të akumuluar në zonën e belit.

Sipas mjekëve rreziku i dhjamit në këtë zonë shkon përtej paraqitjes së jashtme.

Ata shprehen se dhjami i akumuluar në zonën e belit dhe përreth organeve të brendshme është më i rrezikshmi nga të gjithë.

Vendndodhja E Dhjamit Ka Shumë Rëndësi

Zonat e trupit ku dhjami akumulohet më shumë janë:

Ijet Dhe Kofshët

Akumulimi i dhjamit në këto zona i jep trupit formën e dardhës.

Në këtë rast akumulimi i dhjamit është krejt sipërfaqësor dhe qëndron nën lëkurë.

Zona E Belit

Akumulimi i dhjamit në zonën e belit është pjesërisht nën lëkurë.

Megjithatë, ai mund të shkojë më thellë duke rrethuar organet e brendshme.

Trupi i njerëzve që shëndoshen kryesisht në zonën e barkut ka formën e mollës.

Edhe nëse njerëzit kanë një indeks të shëndetshëm të masës trupore, dhjamosja e zonës së belit rrit nivelin e sheqerit në gjak, tensionin e lartë dhe kolesterolin.

Për më tepër, sipas të dhënave të AgroWeb.org, një gjë e tillë kontribuon në dhjamosjen e mëlçisë dhe shfaqjen e inflamacionit.

Të gjitha këto probleme mund të nxisin sëmundjet e zemrës, mëlçisë apo diabetin.

Nga ana tjetër, dhjami i akumuluar nën lëkurë siç ndodh në rastin e ijeve apo kofshëve nuk shkakton dëm në organizëm.

Studimet mbi këtë çështje kanë zbuluar se rreziku i sëmundjeve të parakohshme rritet në dy raste.

Nëse perimetri i belit tek meshkujt është mbi 110 centimetra, atëherë rreziku i sëmundjeve të parakohshme në harkun kohor të 9 viteve, rritet me 52%.

Femrat me një perimetër të belit mbi 95 centimetra kanë 80% më shumë gjasa të vujanë sëmundje të parakohshme në 9 vitet e ardhshme të jetës.

Si Mund Të Shteroni Dhjamin Në Zonën E Belit?

Një regjim i shëndetshëm ushqimor është gurthemeli i rënies në peshë.

Ju duhet të tregoheni të kujdesshëm me racionet dhe të jeni të vëmendshëm ndaj sasisë.

Sipas informacioneve të AgroWeb.org, ju duhet të konsumoni më shumë perime, drithëra të plota, fruta dhe arrorë.

Peshku dhe produktet e bulmetit me pak yndyrë janë të rëndësishme.

Nga ana tjetër, ju duhet të minimizoni pijet e gazuara, yndyrnat si gjalpi etj, si edhe alkolin.

Aktiviteti fizik është gjithashtu i rëndësishëm për të ngushtuar perimetrin e belit, por ai rrit edhe masën muskulare dhe përmirëson paraqitjen e jashtme të trupit.

Lëngu i Majdanozit Me Limon e Mjaltë Për Rënien në Peshë

Çdo mëngjes duhet të pini esëll lëngun e një tufe majdanozi të përzier me lëngun e një gjysme limoni dhe mjaltë.

Kjo kurë duhet ndjekur me përpikmëri çdo mëngjes për 5 ditë dhe më pas sërish pas një pushimi 10 ditor.

Majdanozi dhe lëngu i limonit ndihmojnë për tretjen dhe oksidimin e yndyrës.

Mund t’i shtoni edhe gjethe menteje për shije./AgroWeb.org

Goditja e Fortë në Zemër – Trajtimi Që Duhet Të Bëni Menjëherë

Ataku në zemër është një nga sëmundjet më të përhapura të zemrës në vendin tonë.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaktare të shumë vdekjeve në botë.

Sëmundjet kardiovaskulare përfshijnë edhe difektet e zemrës, aritminë dhe sëmundjen e arterieve koronare.

Megjithë kujdesin që duhet të tregoni për shëndetin e zemrës dhe parandalimin e problemeve me zemrën, AgroWeb.org ju këshillon më poshtë një kurë popullore që përdoret menjëherë sapo ndodh goditja në zemër.

Në një rast të tillë, do t’ju duhet një gotë ujë i ftohtë, një lugë çaji sheqer dhe lëngu i një kokërr limoni.

Pijeni menjëherë ndërkohë që rekomandohet që gjoksi të laget me një kompresë me ujë të ftohë dhe të qendroni shtrirë.

Pse Ndodh Goditja në Zemër

Shëndeti i zemrës përmirësohet nëse ushqeheni mirë, konsumoni suplementë si Omega 3 ose hekuri si dhe kryeni aktiviete fizike.

Megjithatë, AgroWeb.org ju këshillon që të jeni të kujdesshëm me shenjat paralajmueruese që ju jep trupi tuaj që është në gjëndje të japë paralajmërimet e një ataku në zemër.

Një atak në zemër ndodh kur gjaku i pasur me oksigjen që rrjedh në vena krejt papritur has një pengesë dhe nuk mund të arrijë në muskulin e zemrës.

Si pasojë, kjo pjesë e zemrës nis e vdes për shkak të mungesës së oksigjenit.

E gjithë zemra mund të shuhet nëse nuk ushqehet me gjak. Nëse kundërveprimi është i ngadaltë, atëherë zemra resht së rrahuri dhe njeriu vdes.

Shenjat Paralajmëruese të Trupit Para Goditjes në Zemër

Lodhja e tepërt është një prej shenjave të para të një ataku në zemër.

Është mëse normale të ndiheni të lodhur pas një dite stresuese, por nëse lodhja është kronike atëherë duhet të shqetësoheni dhe të kryeni analizat.

Nuk është natyrale të ndiheni të lodhur pasi keni fjetur mirë, ngrënë mirë dhe nuk keni bërë asgjë gjithë ditën.

Çrregullimet e gjumit janë një tjetër tregues paralajmërues i atakut në zemër.

Në këtë mënyrë, subkoshienca po ju tregon se ka diçka që nuk shkon.

Çrregullimet e gjumit mund të jenë pasojat e nevojës për të urinuar më shpesh, etjes së madhe dhe nevojës për ujë.

Konsultohuni me një mjek dhe sigurohuni që gjithçka është në rregull.

Një tjetër shenjë paralajmëruese është mungesa e frymëmarrjes

Nëse zemra nuk furnizohet mjaftueshëm me oksigjen, atëherë do ju duket sikur ju mungon ajri.

Tretja e keqe është një tjetër shenjë paralajmëruese e atakut në zemër.

Nëse stomaku është gjithnjë i trazuar, atëherë diçka nuk shkon.

Kini parasysh që tretja problematike mund të shkaktohet edhe nga ushqimet pikante.

Nëse ndjeni dobësi në pjesën e krahëve, dhe ankth në rritje, atëherë edhe kjo mund të jetë tregues i një ataku në zemër për shkak të mungesës së oksigjenit.

Kur kjo ndodh zemra i dërgon një sinjal shpinës.

Të gjithë nervat shpërndahen në krahë dhe shkaktojnë ndjesinë e dhimbjes.

Nëse ndieni mpirje tek duart, atëherë një atak në zemër mund të ndodhë nga momenti në moment.

Nëse kuptoni që keni këto simptoma, vizitohuni tek një mjek menjëherë./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Familjet e Forta Janë Jetësore Për Shoqëri të Shëndetshme

AgroWeb.org po zgjedh t’ju urojë një ditë të mbarë me disa shprehje të shkëlqyera mbi familjen.

Patjetër që do të gjeni një a më shumë të preferuara për ju. Ditë të mbarë dhe sa më të mirë.

Shkëmbi i vetëm që unë di që nuk thyhet asnjëherë, i vetmi institucion që unë di se funksionon, është Familja.

Lee Iacocca 

Nuk mund ta zgjidhni familjen tuaj. Ata janë dhurata e Perëndisë për ju, ashtu si ju jeni për ta.

Desmond Tutu 

Nëse një vend arrin të zhdukë korrupsionin dhe krijon një popull me mendje të pastër, me të vërtetë ndjej se ka vetëm tre anëtarë të rëndësishëm të shoqërisë që mund të bëjnë çdo lloj ndryshimi. Ata janë babai, nëna dhe mësuesi.

A. P. J. Abdul Kalam 

Dashuria e familjes dhe admirimi i miqve janë shumë më të rëndësishme se pasuria dhe çdo privilegj tjetër që mund të arrish në botë.

Charles Kuralt 

Unë gjithmonë besoj se të moçmit e familjes dhe fisit janë arsyeja më madhore për suksesin e gjithkujt.

R. Madhavan 

Familja është një dhuratë e veçantë që duhet të vlerësohet dhe çmuar, madje edhe kur ju duket sikur po ju çmendin. Edhe pse ju nervozojnë, ju ndërpresin, ju shajnë, përpiqen t’ju kontrollojnë, mos harroni asnjëherë se ata janë njerëzit që ju njohin më mirën dhe që ju duan pa interes.

Jenna Morasca 

Për ne, familja do të thotë të përqafojmë fort njëri-tjetrin dhe të rrimë ashtu gjatë bashkë.

Barbara Bush 

Familjet e forta janë jetësore për shoqëri të shëndetshme.

Gary Herbert

Lidhja e vërtetë që lidh çdo familjen të shëndetshme, nuk është lidhja e gjakut, por ajo e respektit dhe gëzimit për jetët e njëri-tjetrit.

Richard Bach 

Familja dhe miqësia janë dy nga përbërësit më të mëdhenj të lumturisë.

John C. Maxwell 

Kur e kuptojmë lidhjen midis asaj se si jetojmë dhe sa kohë jetojmë, është më e lehtë të bëjmë zgjedhjen e duhur. Në vend që ta shohim kohën që kalojmë me familjen si luks, duhet ta dimë se familja është përcaktuesi më i fuqishëm timirëqenies dhe mbijetesës sonë.

Dean Ornish

Nëse i pëlqeni thëniet e mësipërme dhe ndani të njëjtin mendim me AgroWeb, atëherë shpërndajeni postimin tek të afërmit tuaj si shenjë vlerësimi për ta./AgroWeb.org

Pulë e Pjekur me Kos – Si Të Përgatisni Recetën me Shije të Përsosur

Kjo është receta e një gatimi special që mbush shtëpinë me aromë të mrekullueshme, e gjithashtu me dëshirën për ta shijuar me njëherë.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë mënyrën e thjeshtë të përgatitjes së këtij gatimi të mrekullueshëm në shtëpi.

Kjo recetë ka pak ngjashmëri me tavën tradicionale të kosit por përgatitet pa oriz.

Përbërësit 

1 pulë e freskët ose 4-5 thela mish pule

150 gramë gjalpë (për një gatim më të shëndetshëm, AgroWeb.org ju këshillon përdorimin e vajit të ullirit)

4 kokrra vezë të freskëta

1200 ml kos i freskët

4 lugë gjelle miell

2 lugë gjelle me oriz

Kripë

Piper

Majdanoz

Përgatitja e Mishit

Si fillim bëjmë gati mishin e pulës. E pastrojmë mirë me ujë të bollshëm dhe e vendosim të prerë në copa në tavë ose nëse dëshironi pulën mund ta lini të plotë, të paprerë.

Më pas, AgroWeb.org ju udhëzon që të gjitha copat e mishit ose pulën e plotë ta lyeni përmes një furçe me gjalpë të freskët dhe t’i hidhni pak kripë sipër dhe dy gota me ujë.

Tavën e vendosim në furrë që të piqet dhe e lëmë derisa pula të marrë ngjyrën e kuqërremtë të pjekjes.

Gjatë kohës së pjekjes kontrollojeni mishin herë pas here duke e spërkatur nga sipër me lëngun e vet.

Pasi është pjekur e heqim nga furra dhe përgatisim salcën me kos.

Përgatitja e Salcës me Kos

Kujdesemi që lëngun e mbetur në tavën e mishit të pjekur ta heqim mënjanë pasi do të përdoret për përgatitjen e kosit

Vendosim një tenxhere në zjarr dhe shkrijmë gjalpin.

Hedhim miellin dhe e kaurdisim bashkë me gjalpin.

Në momentin që mielli zverdhet pak, AgroWeb.org ju udhëzon të shtoni me ngadalë lëngun e mishit (të cilit i hedhim edhe pak ujë shtesë)

Trazojmë me lugë druri dhe pa ndalesë në mënyrë që të shmangim krijimin e kokërrizave.

Pasi masa bëhet e njëtrajtshme e lëmë të vlojë pak dhe kur salca të jetë trashur e heqim nga zjarri dhe e lëmë të ftohet.

Më pas, në një tas hedhim hedhim vezët dhe i rrahim fort derisa të njëtrajtësohen.

Shtojmë kripën, piperin, pak gjalpë, orizin dhe kosin dhe i përziejmë të gjitha bashkë.

Më pas, shtojmë salcën me miell dhe vijojmë t’i përziejmë derisa masa të jetë unison.

Përgatitja e Tavës

Në tavën ku kemi pulën e pjekur shtrojmë salcën e përgatitur të kosit.

Sipër i hedhim pak gjalpë të freskët të prerë në copëza të vogla.

Ndërkohë sigurohemi që furra të jetë e nxehtë në 200 gradë dhe fusim tavën të piqet përreth 30 minuta derisa në sipërfaqe të marrë ngjyrë të kuqërremtë.

Pasi fikim furrën, tavën e lëmë edhe pak për t’u mpiksur mirë në nxehtësinë e sobës e më pas e servirim të ngrohtë duke e spërkatur me majdanoz të grirë hollë./AgroWeb.org

Supë e Ngrohtë me Spinaq dhe Oriz – E Shijshme Plot Shëndet

Një supë e shëndetshme, e pasur në vlera ushqyese dhe e shijshme sa më s’ka.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë një supë të thjeshtë por shumë të shijshme të përgatitur me spinaq dhe oriz.

Krahas shijes dhe vlerave ushqimore që ka, kjo supë është gjithashtu një mburojë shumë e mirë ndaj virozave, gripit apo problemeve që sjell e ftohura për organizmin.

Kombinohet në mënyrë të shkëlqyer me bukë të thekur, byrekë të ndryshëm apo qofte shtëpie por edhe me sallata të freskëta të stinës, perime të pjekura apo turshi të përgatitura vetë.

Përgatitja e Supës me Spinaq dhe Oriz

Përbërësit

 (Përbërësit më poshtë janë për 4-5 persona. Kjo supë nëse dëshironi përgatitet edhe pa mish)

 4-5 thela mish ( qengji ose pule)

1.5 kg spinaq i freskët

1 kokërr qepë

1 filxhan kafeje oriz

2 filxhan kafeje me vaj ulliri

Kripë

Kopër ose nenexhik

Lëng limoni

Përgatitja

Si fillim, AgroWeb.org ju udhëzon të pastroni mirë dhe me ujë të bollshëm spinaqin.

Vendosni një tenxhere me ujë dhe kripë në zjarr lëreni të valojë. Sapo të ketë marrë një valë, largojeni nga zjarri kaloni spinaqin e aty dhe më pas kullojeni e priteni por jo shumë hollë.

Pastroni thelat e mishit dhe vendosini në një tenxhere.

Hidhuni vaj ulliri dhe kaurdisini nga të dyja anët. Më pas, shtoni qepën e grirë dhe kaurdiseni derisa volumi i saj të bjerë.

Shtoni ujë, aq sa thelat e mishit të mbulohen dhe lëreni të ziejë derisa mishi të zbutet.

Më pas shtoni orizin. Në momentin që orizi të jetë gjysmë i zierë shtoni spinaqin, koprën ose nenexhikun e grirë hollë. Kontrollohet nëse ka kripë sa duhet dhe lihet të ziejë derisa orizi të zihet plotësisht.

Për më shumë shije por edhe shëndet, në fund supës i shtohet edhe lëngu i një kokërr limoni.

Disa amvisa lëngun e limonit e presin me një të verdhë veze, e përziejnë mirë dhe më pas ia hedhin supës duke e trazuar atë pa ndërprerje derisa masa të njëtratësohet dhe më pas e servirin. /AgroWeb.org

Lëngu i Xhenxhefilit – Si Ta Përdorni Për Tretjen Dhe Kundër Dhimbjeve Të Kokës

Në listën e sëmundjeve më të përhapura në botë, dhimbja e kokës dhe migrena renditet e treta.

Kjo sëmundje nxitet dhe shkaktohet nga probleme të ndryshme.

Lidhur me migrenën, ajo nuk është thjesht një dhimbje e thjeshtë koke.

Ajo është një çrregullim që në shumicën e rasteve është i trashëgueshëm.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, një nga produktet më efikase dhe natyrale kundër dhimbjeve të kokës dhe migrenës është xhenxhefili.

Në kombinim me limonin dhe mjaltin, xhenxhefili ka një efekt të fuqishëm qetësues kundër dhimbjeve dhe inflamacionit.

Ai bllokon ndikimin e prostaglandinës, një substancë që shkakton migrenë duke nxitur inflamacionin e enëve të gjakut në tru.

Përpos të tjerave, lëngu i xhenxhefilit është një tonik i shkëlqyer kundër problemeve me tretjen.

Ekspertët rekomandojnë pirjen e rregullt të lëngut të xhenxhefilit për të zbutur simptomat e artritit, osteoartritit dhe reumatizmës.

Si Të Përgatisni Lëngun E Xhenxhefilit

Përgatitja e këtij lëngu është gjëja më e thjeshtë që mund të bëni në kuzhinë.

Përbërësit:

5 lugë gjelle me xhenxhefil të freskët të grirë.

750 ml ujë

Lëngu i një gjysëm limoni

2 lugë gjelle me mjaltë

Përgatitja:

Lajeni xhenxhefilin mirë dhe më pas grijeni në rende aq sa të siguroni pesë lugë gjelle.

Më pas vendoseni çajnikun në zjarr dhe kur uji të ketë marrë valë, shtoni xhenxhefilin.

Lëreni të ziejë për 2 minuta dhe më pas hiqeni nga zjarri.

Shtoni lëngun e limonit dhe më pas mjaltin.

Këtë lëng ju mund ta pini të ngrohtë ose ta mbani në frigorifer dhe ta konsumoni të ftohtë.

Sasia e rekomanduar e lëngut është 2 deri në 3 filxhanë çaji në ditë për rreth 15 ditë.

Rastet Kur Lëngu I Xhenxhefilit Nuk Duhet Konsumuar

Sipas informacioneve të AgroWeb.org, njerëzit që vuajnë nga koliti ose disa lloje ulçerash nuk duhet ta konsumojnë lëngun e xhenxhefilit sepse mund të përkeqësojë dhimbjet.

Gratë shtatzënë nuk duhet ta pijnë këtë lëng sepse disa prej përbërësve të tij mund të ndërhyjnë në formimin hormonal të fetusit.

Në këtë rast duhet këshilla e mjekut.

Njerëzit që marrin medikamente kundër diabetit apo për sistemin qarkullues të gjakut duhet të konsultohen më parë me një mjek./AgroWeb.org

Lëngu i Qepës për Pastrimin e Organizmit dhe Kundër Katër Sëmundjeve

Çaji ose lëngu i  qepës përgatitet nga lëkurat dhe qepës. Shtresa e jashtme e saj është shumë e pasur me një pigment të njohur si kuercetinë.

Ky pigment mban rrugët e gjakut të pastra, ul tensionin e lartë dhe trajton pagjumësinë.

Lëkurat e qepëve janë gjithashtu të pasura me antioksidantë dhe në vlera kundër kancerit dhe mykut.

Kuercetina që gjendet tek lëkurat e qepëve shkatërron radikalet e lira.

Studimet, të cilave i referohet AgroWeb.org kanë treguar se ekstraktet e qepës parandalojnë shpërndarjen masive të qelizave kancerogjene.

Lëkurat e qepëve janë të pasura me fibër që pastron zorrën e trashë.

Fibra eliminon toksinat e akumuluara në zorrë dhe parandalon formimin e qelizave kancerogjene.

Lëkura E Qepës Lufton Edhe Këto Sëmundje:

Diabeti i tipit 2,

Sëmundjet kardiovaskulare,

Sëmundjet e sistemit tretës,

Mbipesha

SI Të Përgatisni Çajin E Qepës

AgroWeb.org ju udhuezoni të lani të gjithë qepën me ujë të bollshëm për të hequr pesticidet dhe papastërtitë.

Qërojeni qepën dhe mbajeni lëkurën e hollë.

Vendoseni në një kavanoz qelqi dhe sipër hidhni ujë të nxehtë.

Mbajini qepën në ujë të nxehtë për 15 minuta.

Më pas, kullojeni lëngun dhe pijeni përpara se të bini për të fjetur.

Përdorime Të Tjera Të Çajit Të Qepës

AgroWeb.org ju rekomandon që çajin e qepës ta përzieni edhe me xhenxhefil për të luftuar me më efikasitet të ftohurën.

Një mënyrë tjetër kërkon që qepët t’i zieni bashkë me lëkurën.

Mjafton të prini pesë feta të holla me xhenxhefil dhe t’i zieni bashkë me qepët me gjithë lëkurë, të shtoni një majë luge kripë dhe dy lugë çaji me çaj jeshil.

Ky kombinim është shumë efikas kundër të ftohurës dhe shkurton kohëzgjatjen e tij.

Kujdes

Çaji i qepës nuk është i rekomandueshëm për gratë shtatzënë dhe ato lehonë./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore. 

Majdanoz, Limon dhe Mjaltë – Për Shëndetin e Mendjes

Kur dëgjon për majdanozin, gjëja e parë që të vjen ndërmend është një supë e shëndetshme, ose një sallatë e zbukuruar me gjethet e gjelbra të kësaj barishteje.

Majdanozi mund të quhet kampion i barishteve që përdoren për shije shtesë në gatimet tona, por vlerat e tij janë shumë herë më të mëdha.

Majdanozi nuk është thjesht për zbukurim. Çaji i majdanozit është një nga mënyrat më të mira për të përfituar vlerat e jashtëzakonshme të tij, siç do ta mësoni më poshtë në këtë artikull të AgroWeb.org

Çaji i majdanozit me limon e mjaltë ul inflamacionin

Inflamacioni është nga fajtorët më të mëdhenj të sëmundjeve kronike, siç është atriti ose osteoartriti.

Majdanozi vjen në ndihmë kundër inflamacionit pasi është i pasur me vitaminë C dhe kombinuar me limonin, japin një dozë shumë të mirë të kësaj vitamine.

Trajton dëmtimet e nervave

Majdanozi është mjaft i dobishëm sa i përket dëmtimeve të nervave.

Ekspozimi ndaj substancave toksike, përfshirë metalet e rënda dhe pesticidet mund të tjetërsojnë aktivitetin normal të sistemit nervor dhe mund të shkaktojnë dëmtime në tru.

Kjo është mjaft shqetësuese, duke qenë se nervat luajnë një rol kryesor në transmetimin dhe përpunimin e informacionit në tru dhe në zona të tjera të sistemit nervor.

Lëngu i majdanozit është shumë efikas në heqjen e simptomave të neurotoksicitetit. Studimet e fundit kanë konfirmuar këtë aftësi të majdanozit.

Ndihmon në parandalimin e dëmtimit të qelizave

Kjo barishte ndihmon në luftimin e radikaleve të lira, falë pranisë së miristicinës, një përbërës që gjendet natyralisht tek majdanozi.

Kjo substancë parandalon rritjen dhe zhvillimin e qelizave të dëmtuara, veçanërisht në mushkëri.

Receta e çajit të majdanozit me limon e mjaltë

Ndiqni udhëzimet e thjeshta të AgroWeb.org për përgatitjen e çajit të majdanozit dhe përfitoni prej tij vlera fantastike shëruese.


Përbërësit:

– 4-5 tufa me majdanoz
– Gjysmë limoni
– 1 lugë çaji me mjaltë cilësor
– 3 gota ujë

Udhëzimet:

Hidhni ujë në një çajnik dhe lëreni të ziejë në zjarr të ulët. Lani dhe prisni hollë tufat e majdanozit.

Hidhini së bashku me limonin në një filxhan ose enë që duron temperaturën e nxehtë.

Më pas shtoni ujin e nxehtë dhe lërini së bashku për pesë minuta.

Më pas hiqni majdanozin dhe limonin, shtoni mjaltin dhe pini çajin plot vlera./AgroWeb.org

Ngërçi i Këmbës Gjatë Natës – Pse Ndodh Dhe Si Ta Parandaloni

Tkurrjet muskulare në pulpën e këmbës shkaktojnë shumë dhimbje të forta, veçanërisht kur ato shfaqen gjatë natës.

Këto ngërçe zakonisht prekin pjesën e pulpës së këmbës, shputën e këmbës madje edhe tendinat.

Ato janë më të shpeshta pas moshës 40-50 vjeçare.

Deri më tani, shkencëtarët nuk kanë arritur të përcaktojnë një shkaktar të saktë të tkurrjeve muskulare, por teoritë janë të shumta.

Shkaqet E Mundshme Të Ngërçit Të Këmbës

Disa shkencëtarë janë të mendimit se stili modern i jetesës është një nga shkaktarët e mundshëm të tkurrjeve të muskujve të këmbës.

Nëse më parë, njerëzit kalonin shumë kohë duke ecur, duke u ulur dhe ngritur në këmbë, tani shtendosjes së tendinave të këmbës i kushtohet më pak kohë.

Ekspertë të tjerë thonë se gjatë gjumit, këmba është në pozicion të njëjtë për disa orë dhe çdo lëvizje e vogël shkakton kontraktim.

Ngërçet e këmbës shfaqen më shumë në verë se në dimër.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, gjatë verës, rritja dhe riparimi i nervave është më intensiv.

Trupi prodhon vitaminë D nga ekspozimi i diellit, dhe trupi përshpejton riparimin e nervave.

Sipas teorive të tjera, gjatë verës njerëzit ushtrohen dhe djersijnë më shumë duke u dehidratuar rregullisht.

Dehidratimi është identifikuar si shkaktar i mundshëm i ngërçeve muskulare.

Këto të fundit shfaqen më shumë në rastet e shtatzanisë, depresionit, artritit dhe tensionit të lartë.

Si Të Parandaloni Ngërçet E Këmbës

Ekspertët thonë se njerëzit që kryejnë shtendosje të rregullta të gjymtyrëve përpara gjumit pësojnë më pak kontraktime.

Për më tepër, sipas informacioneve nga AgroWeb.org, konsumi i shumë ushqimeve me magnez është i këshillueshëm kundër ngërçeve.

Ushqime të pasura me magnez janë fasulet, arrorët, drithërat e plota dhe barishtet.

Përpos ushqimeve, duhet të siguroheni që të pini shumë ujë gjatë ditës dhe të merrni edhe vitamina B.

E fundit por jo për nga rëndësia, kur ngërçi kaplon këmbën, sigurohuni që ta shtendosni atë sa më shumë shtrirë ose në këmbë./AgroWeb.org

Kur Është Koha e Duhur Për Të Përdorur Vajin e Peshkut Për Shëndetin

Marrja e suplementëve të acideve yndyrore omega-3 është e dobishme për shëndetin e organizmit.

Megjithatë, përfitimi i të gjitha vlerave është në varësi edhe të kohës se kur këto suplementë duhen marrë.

Me kohën nuk nënkuptojmë një orë të caktuar të ditës por më saktë rëndësinë e vakteve ushqimore në përthithjen më të mirë të këtyre acideve.

Ekspertët shpjegojnë se yndyrnat e marra gjatë një vakti ndihmojnë në përthithjen sa më të mirë të suplementëve nga sistemi.

Një studim të cilit i referohet AgroWeb.org  tregoi se përthithja e acideve yndyrore nga vaji i peshkut është tre herë më e lartë kur këto suplementë merren gjatë një vakti të mirë.

Megjithatë gjatë marrjes së suplementëve duhet të keni parasysh rekomandimet e mëposhtme:

Përfitimet e Marrjes Së Omega-3 Në Mëngjes

Mëngjesi është periudha më e mirë për organizmin e disa individëve.

Sipas informacioneve të AgroWeb.org, nëse ju keni një rutinë të caktuar në mëngjes, atëherë në të mund të përfshini edhe marrjen e suplementëve të omega-3.

Nëse në fillim të ditës, ju hani ushqim të pasur me vezë, avokado dhe lëngje perimesh dhe frutash, atëherë në mëngjes organizmi do të përthithë më mirë acidet yndyrore.

Nëse ju në mëngjes hani vetëm fruta, atëherë acidet yndyrore është më mirë të mos i merrni në mëngjes.

Përfitimet E Marrjes Së Suplementëve Në Drekë

Nëse vakti i drekës përbëhet nga mishi, peshku apo arrorët, atëherë kjo është periudha e duhur për acidet yndyrore.

Për më tepër, në mbrëmje mund të ndiheni më të qetë dhe të vëmendshëm.

Suplementët E Lëngshëm Apo Kapsula

Nëse nuk ju pëlqejnë suplementët e ngurtë, atëherë mund të zgjidhni ato të lëngshëm, të cilët zakonisht kanë pak yndyrë në përmbajtjen e tyre.

Një Këshillë Të Fundit

Përzgjedhja e kohës së marrjes së suplementëve të acideve yndyrore ka një rol të rëndësishëm në marrjen e përfitimeve.

Nëse ju merrni medikamente të tjera në mbrëmje, atëherë në këtë kohë mund të merrni edhe vajin e peshkut.

Zgjidhni formatin që ju përshtatet dhe jini të rregullt në marrjen e suplementëve.

Shpesh keni dëgjuar që vaji i peshkut nuk rekomandohet të merret gjatë muajve të ngrohtë.

Studimet të cilave u referohet AgroWeb.org, tregojnë se kjo është e pavërtetë, e mbetur nga koha kur vaji i peshkut nuk ruhej në freski.

Vaji i peshkut nëse nuk ruhet siç duhet oksidohet.

Bëni kujdes të mos e konsumoni nëse vëreni se vaji i peshkut në suplementet që blini në farmaci ka shkrirë.

Por nëse ai ruhet në kushte të përshtatshme në frigorifer, Organizatat e Shëndetit e rekomandon atë të merret edhe gjatë muajve të ngrohtë. Mbase në sasi pak më të reduktuara.

Madje gjatë verës është e rekomandueshme të konsumohet edhe më shumë peshk, pasi organizmi e pranon dhe e përvetëson më mirë./AgroWeb.org  

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Kurat Natyrale Për Qarkullimin e Mirë Të Gjakut dhe Kundër Trombozës

Sipas ekspertëve, mpiksja e gjakut në vena e njohur ndryshe si trombozë ka një ndikim negativ në të gjithë organizmin.

Mpiksja e gjakut mund të shkaktojë ishemi dhe arrest kardiak, thonë studimet të cilave u referohet AgroWeb.org

Akumulimi i tepërt i rruazave të kuqe të gjakut në një vend të vetëm shkaktohet nga anemia, sëmundjet kardiovaskulare, kolesteroli, tensioni i lartë, sëmundjet e mëlçisë dhe mbipesha.

Ushqimet Më Të Mira Për Qarkullimin e Gjakut

Farat e Linit

Këto fara janë të pasura me minerale dhe acide yndyrore omega-3 të cilat përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe parandalojnë mpiksjen e tij.

Mund t’i përdorni në gatime të ndryshme.

Piperi I Kuq

Piperi i kuq ka aftësi natyrale në hollimin e gjakut.

Megjjithatë, konsumi i tepërt i tij shkakton probleme të tjera, ndaj AgroWeb.org këshillon që çdo hap në këtë drejtim duhet bërë me konsultën e mjekut.

Shafrani I Indisë

Shafrani i Indisë është një erëz magjike.

Ai përmban kurkuminë, një substancë që pastron gjakun dhe pengon mpiksjen e tij.

Për më tepër, shafrani zbut dhimbjet.

E gjeni në supermarkete apo në pikat e bimëve medicinale.

Pini një lugë shafran të tretur në një gotë qumësht të ngrohtë për të trajtuar mpiksjen e gjakut.

Lëngu I Kulumbrisë

Kulumbria është e pasur me vitaminë C dhe hekur, dy përbërës që pastrojnë gjakun dhe pengojnë mpiksjen e tij.

Lexoni këtu për efektet e Kulumbrisë nga AgroWeb.org.

Çaji I Kanellës

Kanella përmirëson qarkullimin e gjakut por edhe trajton probleme të tjera të brendshme dhe të jashtme të organizmit.

Kanellën mund ta konsumoni çdo ditë si çaj, por nuk duhet ta teproni sepse në të kundërt do të dëmtoni veshkat.

Qepa

Qepa luan rolin e një holluesi natyral të gjakut.

Ekspertët rekomandojnë që njerëzit që vuajnë nga problemet kardiovaskulare duhet të hanë qepë çdo ditë.

Qepa zgjeron arteriet dhe lejon gjakun të qarkullojë pa asnjë pengesë.

Lëngu I Spinaqit

Kjo barishte është e pasur me vitaminë K e cila parandalon mpiksjen e gjakut.

Spinaqin mund ta përfshini në sallata dhe gatime të ndryshme, ose ta pini si lëng duke shtrydhur gjethet bashkë me fruta te gjelbra.

Çaji I Xhenxhefilit

Xhenxhefili përmban disa substanca dhe acide që eliminojnë trombozën.

Xhenxhefili duhet pirë si çaj dy herë në ditë, pas konsultës me mjekun.

Zieni 1 cm xhenxhefil të prerë në feta në një gotë ujë.

Rigoni

Rigoni ka aftësi qetësuese dhe shëruese.

Ai është i pasur me antioksidantë të cilët pengojnë formimin e trombozës.

E përdorni në gatime ose zieni një lugë caji rigon të thatë në një gotë ujë dhe pijeni disa herë në javë.

Kujdes

Nga AgroWeb.org është e këshillueshme që të konsultoheni me një mjek për të marrë trajtimin e duhur kundër mpiksjes së gjakut./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Burimi: U.S. National Library of Medicine

Llokume me Portokalle – Si T’i Përgatisni Lehtë dhe Plot Shije në Shtëpi

Është e pamundur të dëgjosh për llokumet e të mos tundohesh menjëherë nga dëshira për t’i shijuar.

Të buta, të ëmbla, të shijshme, llokumet janë fantastike për të ëmbëlsuar veten në çdo kohë.

AgroWeb.org ju sugjeron më poshtë një recetë shumë të thjeshtë të përgatitjes së llokumeve me lëng portokalli, e cila përgatitet në vetëm pak minuta por shija e saj do t’ju ëmbëlsojë  jo vetëm ju por edhe më të dashurit tuaj në familje apo edhe miqtë dhe të afërmit.

Nëse dëshironi një shije edhe më të veçantë dhe një ngjyrë portokalli më të ndezur në të kuqe për këtë recetë mund të përdorni portokalle-shegë.

Ndiqni më poshtë nga AgroWeb.org recetën e thjeshtë të përgatitjes së llokumeve me lëng portokalli.

Përgatitja e Llokumeve me Portokalle

Përbërësit

Katër gota me lëng portokalli të shtrydhur

Një gotë ujë sheqer

2-3 lugë gjelle me niseshte

Sheqer pudër (nëse preferoni në vend të sheqerit pluhur mund të përdorni arrë kokosi të grirë)

Përgatitja

Si fillim shtrydhim portokallet. Për një gotë me lëng portokalle duhen rreth 2-3 kokrra portokalle.

Pasi keni shtrydhur lëngun, AgroWeb.org ju këshillon ta kulloni nga farat apo pjesëzat e tulit përmes një kullorëse të pastër.

Më pas, lëngun e portokallit hidheni në një tenxhere të pastër.

Shtojmë sheqerin dhe niseshten dhe i vendosim në zjarr.

I përziejmë pa ndërprerje përmes një luge druri derisa masa të trashet dhe të jetë kompakte.

Masën e llokumeve e hedhim në gota cilindrike apo forma të tjera nëse keni.

Nëse i hidhni në gota cilindrike, lërini të ftohen dhe më pas nxirrini nga gota dhe prijini në feta rrethore.

Nëse dëshironi llokumin e nxehtë mund ta transferoni edhe në një enë tjetër dhe kur të ftohet ta prisni në forma katrore.

Pas ndarjes në forma, llokumet i pudrosim me sheqer pluhur apo arrë kokosi të grirë./AgroWeb.org

Qumësht i Ngrohtë dhe Sodë Buke – Për Shëndetin e Stomakut dhe Kundër Kollës   

Soda e bukës është një përbërës fantastik që krahas recetave të gatimit gjen përdorim të veçantë në shumë kura shëruese natyrale.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë një kurë të vjetër me përbërës kryesor sodën e bukës dhe qumështin për të luftuar kollën dhe fytin e acaruar nga e ftohura por njëkohësisht edhe për shëndetin e mirë të stomakut.

Duke qenë se është pikërisht periudha kur me uljen e temperaturave, gripi dhe virozat shoqërohen përherë me dhimbje fyti dhe kollë kjo është një nga metodat më të mira natyrale për të mbrojtur shëndetin nga e ftohura dhe problemet e shkaktuara më sipër.

Kundër kollës, fytit të acaruar dhe problmeve me stomakun

Konsiderohet si metoda më e shpejtë natyrale dhe më efikase në lehtësimin e fytit të acaruar dhe largimit të kollës nga e ftohura.

Ai vepron menjëherë duke lehtësuar dhimbjet e fytit dhe duke larguar kollën gjithashtu.

Krahas këtij efekti mirëbërës, qumështi i ngrohtë me sodë buke ndihmon sistemin tretës të mirëfunksionojë.

AgroWeb.org ju udhëzon se kjo kurë rekomandohet që të pihet për dy javë rresht në muaj çdo mëngjes, para ose pas ushqimit.

Më pas, kura ndërpritet dhe mund të përsëritet disa herë në vit.

Megjithatë për përsonat që kanë probleme me stomakun rekomandohet që të këshillohen më parë me mjekun.

Përgatitja dhe përdorimi

AgroWeb.org ju këshillon se mjafton të shtoni një lugë kafeje me sodë buke në një gotë me qumësht të ngrohtë.

Përziejeni dhe më pas konsumojeni. Në rastin e problemeve me fytin dhe kollën rekomandohet të konsumohet një orë para se të flini.

Ndërsa për tretjen e mirë dhe shëndetin e stomakut, e njëjta kurë rekomandohet të pihet në mëngjes.

Të tjera përdorime

 Qumështi me sodën e bukës kanë përdorim të gjerë edhe për shëndetin e lëkurës.

Krijimi i një paste me 2 lugë çaji qumësht dhe 1 lugë çaji sodë është shumë i rekomandueshëm për lëkurën e fytyrës.

Majfton të përgatisësh këtë masë, ta aplikosh në fytyrë ta mbash përreth 15 minuta e më pas ta shpëlani me ujë të vakët.

Kjo masë do të ndihmojë në rigjenerimin e lëkurës së fytyrës dhe mund ta përdorni një herë apo edhe dy herë në javë./AgroWeb.org

Vaj Ulliri Dhe Aloe Vera – Trajtimi Ushqyes Që Ju Duhet Për Shëndetin

Vaji i ullirit dhe aloe vera janë dy prej dhuratave më bujare të natyrës.

Përdorimi i tyre në të mirë të organizmit është i pakufi.

Të dy produktet janë të rekomanduara fort për hidratimin dhe përkujdesjen ndaj lëkurës.

Aloe Vera e përthith shumë mirë vajin e ullirit.

Për më tepër, duke qenë se vaji i ullirit është i pasur me vitaminat E, A dhe K, ai është një pasuri më vete.

Aloe vera nga ana tjetër është përshkruar prej shekujsh si ‘bima e përjetësisë.’

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, ajo është burim i vitaminave B, C, E dhe beta karotenit.

Aloe vera është një burim shumë i pasur mineralesh dhe amino acidesh.

Duke bashkuar vajin e ullirit me xhelin e aloe verës ju mund të prodhoni një solucion ushqyes për lëkurën.

Përgatitja

Për këtë ju nevojitet një gjethe e madhe e aloe verës dhe dy lugë gjelle me vaj ulliri.

Përzieni xhelin e brendshëm të gjethes me vajin e ullirit në mikser dhe kremin përdoreni çdo mëngjes dhe në mbrëmje.

Ky krem krejt natyral do t’i japë lëkurës shkëlqim dhe elasticitet.

Për më tepër, ajo do të jetë e butë si e një bebeje.

Lexoni këtu për llojet më të mira të Aloe Veras.

Vlerat E Tjera Të Aloe Veras

Të dhënat e publikuara nga “The Journal of Environmental Science and Health”, të cilave u referohet AgroWeb.org, tregojnë se Aloe Vera ka vlera të fuqishme në betejën kundër baktereve, virozave dhe mykut.

Këto veti e bëjnë këtë bimë të dobishme në pastrimin e organizmit nga toksinat dhe në fuqizimin e sistemit imunitar.

Por këto nuk janë vlerat e vetme të bimës së aloe verës.

Kjo bimë e mrekullueshme përmban 20 nga 22 amino acidet esencialë për të cilat ka nevojë organizmi i njeriut, por edhe acid salicilik që lufton inflamacionin dhe bakteret.

Përveç rolit të pastrimit të organizmit, Aloe Vera përqendrohet kryesisht tek largimi i toksinave nga stomaku, veshkat, shpretka, tëmthi dhe mëlçia.

Aloe vera forcon sistemin tretës dhe ofron një alternativë të shëndetshme për ata që vuajnë nga artriti.

Mënyra më e rekomandueshme është që të pini lëngun e bimës, të cilën mund ta rrisni vetë në shtëpinë tuaj.

Lexoni këtu për ujin me Aloe Vera.

Kombinojeni xhelin në lëngjet tuaja të preferuara të frutave dhe perimeve ose pijeni veçmas. Sigurohuni që të përdorni xhel të pastër që nxirret nga pjesa e brendshme e gjetheve të bimës.

Shija e xhelit mund të jetë pak e athët dhe e hidhur, por mund ta përzieni me pak mjaltë dhe të përfitoni vlera të shumëfishta./AgroWeb.org

Receta e Veçantë e Kekut të Përmbysur me Dardhë

Dalëngadalë po i afrohemi stinës së festave gjë që automatikisht nxit dëshirën për tryeza gazmore të mbushura me ëmbëlsira e gatime të mira.

Sigurisht që pastiçeritë e vendit ofrojnë alternativa joshëse e të ëmbla për të shoqëruar jo vetëm mbrëmjet festive por edhe përditshmërinë tonë.

Megjithatë, gatimet e shtëpisë nuk kanë konkurrencë.

Në këtë artikull të AgroWeb.org do të mësoni recetën e një ëmbëlsire me dardhë, të ëmbëlsuar me karamel e mbi të gjitha, të bukur për syrin dhe shijen.

Kjo ëmbëlsirë mund të përgatitet për më pak se 20 minuta, aq kohë sa duhet për ngrohjen e furrës së pjekjes.

Ky kek mund të përgatitet lehtë në tigan dhe të serviret i përmbysur.

Përbërësit

Për sipërfaqen e kekut

110 gramë gjalpë pa kripë

Gjysmë filxhan çaji me sheqer kaf

2 dardhë të pjekura mirë, të qëruara, të pastruara nga bërthamat dhe të prera në feta në të gjithë gjatësinë e frutit.

Për kekun:

1 filxhan çaji me miell shumëpërdorimësh

Gjysmë filxhan çaji me miell misri të bluar hollë

1 lugë çaji me pluhur pjekjeje

Gjysëm luge çaji me xhenxhefil pluhur,

Një majë luge çaji me kripë

1 filxhan çaji me sheqer të bardhë

2 vezë të mëdha

1 lugë çaji me vanilje pluhur

Gjysmë filxhani çaji me qumësht të plotë.

110 gramë gjalpë pa yndyrë.

Përgatitja e Kekut :

Ndizeni furrën në  180°C dhe vendosni një skarë të vogël metalike në të.

Në një tigan me dorezë hekuri hidhni gjalpin dhe sheqerin. Kaurdisni bashkë në temperaturë mesatare deri sa masa të bëhet e kafenjtë.

Më pas hiqeni tiganin nga zjarri dhe lëreni masën e karamelizuar të ftohet.

Sipër shtresës prej karameli vendosni në formë rrethore të gjitha fetat e dardhave.

Fetat duhet të puthiten me njëra tjetrën në pikën fillestare që ndodhet në mes të tiganit dhe më pas të shpërndahen në formë rrethore.

Në një tas tjetër përzieni miellin e bardhë, miellin e misrit, pluhurin pjekës, xhenxhefilin dhe kripën.

Rrihini të gjithë përbërësit mirë dhe lëreni tasin mënjanë.

Në një enë tjetër ose mikser përzieni gjalpin dhe sheqerin mirë për rreth tre minuta. Shtoni vezët një e nga një dhe më pas vaniljen.

Të gjithë përbërësit duhen përzier mirë, në mënyrë të njëtrajtshme e uniforme.

Në këtë pikë duhe të shtoni një të tretën e miellit që keni ndarë mënjanë dhe gjysmën e sasisë së qumështit.

Vazhdoni me përzierjen dhe shtoni ngadalë pjesët e mbetura të miellit dhe qumështit për mbi 30 sekonda të tjera.

Brumin e formuar hidheni me lugë druri në tiganin ku keni shtruar fetat e dardhave dhe krijoni një shtresë uniforme deri sa tigani të mbushet.

Futeni tiganin në furrë të mbuluar me letër pjekjeje dhe piqeni për 40 minuta.

Më pas, lëreni tiganin me ëmbëlsirën të ftohet për 2 minuta.

Ndani me thikë hapësirën e duhur mes kekut dhe tiganit që të lehtësoni  nxjerrjen e ëmbëlsirës dhe më pas vendoseni atë përmbys në pjatën e servirjes.

Prisni 10 minuta deri sa të ftohet dhe më pas servireni./AgroWeb.org

Kundër Infeksioneve Dhe Të Ftohtit – Si Të Përgatisni Vajin E Hudhrës Në Shtëpi

Vaji i hudhrës ofron shumë avantazhe për shëndetin.

Një nga avantazhet më të mira që ky vaj ofron është se ul temperaturën e lartë duke i dhënë organizmit një arsenal të mirëfilltë kundër sëmundjeve.

Hudhra në vetvete është fenomenale kundër mykut dhe infeksioneve.

Reputacioni i saj e ka pikënisjen shumë kohë përpara shpikjes së mjekësisë moderne.

Me ardhjen e dimrit, hudhra nuk duhet të mungojë kurrësesi në regjimin tuaj ushqimor, sepse ajo ju ndihmon të luftoni gripin dhe të ftohurën.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, hudhra forcon sistemin imunitar dhe shmang shumë sëmundje të stinës.

Forcon sistemin imunitar

Vaji i hudhrës është i fuqishëm sepse është i pasur me ushqyes dhe vitamina B1, B2, B3, B5, B9, magnez, kalcium, zink, kalium, vitaminë C, karbohidrate, fosfor, hekur dhe proteina.

Së bashku i vijnë në ndihmë sistemit imunitar dhe luftojnë radikalet e lira dhe pasojat e tyre siç është plakja.

Sipas informacioneve të AgroWeb.org, vaji i hudhrës është gjithashtu i dobishëm kundër infeksioneve dhe mikrobeve.

Shtoni një pikë me vaj hudhre në një enë me ujë të nxehtë dhe përthithni aromën e tij.

Sistemi imunitar dhe qelizat e bardha do të forcohen duke luftuar me më shumë përkushtim sëmundjet.

Kundër të ftohtit

Hudhra parandalon edhe rritjen e mikro organizmave dhe problemeve me frymëmarrjen.

Hidhni dy pika me vaj hudhre në ujë të ngrohtë dhe nuhateni.

Ose përzieni 1 pikë me vaj hudhre në pomadat e masazhit dhe fërkoni kraharorin.

Kjo do t’ju ndihmojë të eliminoni të ftohtin, azmën, bronshitin kronik, kollën por edhe probleme të tjera me frymëmarrjen.

Kundër dhimbjeve të dhëmbit

Vaji i hudhrës ndihmon edhe kundër dhimbjeve të dhëmbit. Lyeni me një pambuk zonën e dhëmbit që ju dhemb dhe lëreni për 10-30 minuta.

Këtë proces duhet ta përsërisni 3-4 herë në ditë që t’ju pushojë dhimbja.

Si Ta Përgatisni Vajin E Hudhrës  

Përbërësit

8 thelpinj hudhër

2 filxhanë çaji vaj ulliri ekstra i virgjër

Përgatitja

Qëroni hudhrat me kujdes. Hidhini në një enë.

Shtoni vajin dhe verini në një zjarr të ulët duke i përzier për rreth 10 minuta. Mos e lini vajin të nxehet tepër pasi i humbasin vlerat.

Hiqeni nga zjarri dhe lereni të ftohet.

Hidheni vajin bashkë me hudhrat në një enë dhe futeni në frogorifer ku ta ruani për përdorim.

Kur ta përdorni kullojeni nga hudhrat.

Veç përdorimeve të mësipërme vajin e hudhrës mund ta përdorni edhe në sallata e gatime ose ta knsumoni gjatë ditës nga një lugë çaji./AgroWeb.org