nga AgroWeb më 10 gusht 2017

Vaji i Hithrës - Eliksiri i Rinisë

  Hithra është një bimë e pandashme e mjekësisë popullore në mbarë botën. Ajo është e famshme në Shqipëri, jo vetëm për përdorimet në kuzhinë por edhe kur pihet si çaj. Vlerat e hithrës janë të shumëfishuara në vajin e saj. Hithra përdoret në shumë kura t&...

nga AgroWeb më 16 shtator 2017

Si ta përfshini në gatim sherebelën e shijshme të Shqipërisë

Të gjithë përbërësit e kuzhinës, që përputhen mirë me vajrat janë kombinimi ideal për çdo gatim të preferuar. Sherebela është një prej këtyre përbërësve, që krijon një partneritet ideal me ushqimet e pasura me yndyrna dhe vaj. Kjo aftësi, e bën sherebelën të pazë...

nga AgroWeb më 12 qershor 2017

Fitime pafund nëse Bimët Medicinale përpunohen në Shqipëri

Qindra hektarë sipërfaqe e kultivuar me bimë mjekësore dhe aromatike, e bëjnë Shqipërinë vend lider në prodhimin dhe eksportimin e këtyre pasurive natyrore. Sektori i bimëve mjekësore dhe aromatike gjeneron rreth 18 milionë Euro nga eksporti, i listuar si sektori i dytë më i madh në eksportin bujqësor, dukë p...

nga AgroWeb më 5 korrik 2017

Zhumbrica, bima aromatike që lufton melankolinë

Zhumbrica ose timusi i egër është një bimë autoktone e Shqipërisë, ndonëse ajo gjendet në sasi më të vogla se timusi i zakonshëm që kultivohet gjërësisht në vend. Zhumbrica gjendet kryesisht në lëndina, shpate, kodrina, shkëmbinj dhe male të pjesës veriore të Shqipërisë. Njihet ...

nga AgroWeb më 21 janar 2017

Netulla, bima e frymëmarrjes së mirë

Vlerat e netullës janë të mëdha sidomos në ndihmë të organeve të frymëmarrjes dhe kundër disa sëmundjeve. Bima e netullës është shtatlartë dhe me lule pesë petalesh ngjyrë të verdhë. Netulla ka një origjinë evropiane, dhe si rrjedhim ajo mund të gjendet anë e mbanë Shqipëris...

nga AgroWeb më 5 nëntor 2016

Sekretet Fantastike të Koriandrës

Cilantro apo Koriandër? Janë emrat e të njëjtës barishte, apo dy llojeve të ndryshme? Të paktën në rastin e gjuhës Ruse apo asaj Angleze, të dy këto emra gjenden në receta të ndryshme dhe shpesh shkaktojnë konfuzion. Sa për sqarim: cilantro është praktikisht pjesa e gjelbër e bimës që i ngjan ...

nga AgroWeb më 19 tetor 2016

Ndryshimi mes medikamenteve organike dhe atyre bimore

Përdorimi i bimëve mjekësore në Shqipëri ka arritur kulmin e megjithatë, konsumatorët nuk janë akoma të qartë mbi dallimin mes mjekësisë bimore dhe asaj organike. Shpesh bimët mjekësore në Shqipëri blihen nga shitës ambulantë, në paketime plastike, me përshkrime recetash të shkruara nga treg&...

nga AgroWeb më 8 gusht 2016

Rigoni i Maleve Shqiptare - Fuqia Superiore Antioksiduese

Që në lashtësi, rigonit i janë thurur lavde si simbol i gëzimit dhe lumturisë. Grekët dhe Romakët e lashtë e vlerësonin rigonin për vlerat aromatike dhe shëndetësore. Këto civilizime e kishin për traditë t’u dhuronin nuseve dhe dhëndurëve nga një kurorë me gjethe rigoni. Kjo bimë që...