nga AgroWeb më 11 shtator 2017

Lulerradhiqja, Shëronjësja e Mirë e Njeriut

Lulerradhiqja, kjo barishte e fuqishme ka qenë dhe mbetet e preferuara ndër breza, jo vetëm për aftësitë shëruese por edhe vlerat ushqyese. Ekspertët e mjekësisë popullore e konsiderojnë lulerradhiqen si një shëronjëse të fuqishme që pastron gjakun, zgjidh problemet me tretjen dhe parandalon gurët në të...

nga AgroWeb më 14 shtator 2017

Misteret Kurative të Mantelit të Zonjës

A keni dëgjuar për Mantelin e Zonjës? Është një bimë shumëvjeçare që i përket familjes botanike Alchemilla. Kjo familje e ka marrë emrin pas bestytnive se bulëzat e ujit që formojnë gjethet e Mantelit të Zonjës mund të transformonin metalet bazë në flori. Alkimistët besojnë se këto ...

nga AgroWeb më 14 shtator 2017

Domatet e Egra, Thesaret e Malësive të Shqipërisë

Shija e domates së egër është një kombinim mjaft interesant i domates tradicionale dhe luleshtrydhes. Në Shqipëri, domatja e egër (lat. Physalis alkekengi L.), ka emërtime të ndryshme në varësi të zonave. Në Shkodër i thërrasin shishëkuqe, në Korçë e quajnë piperkë e egër ndë...

nga AgroWeb më 24 qershor 2017

Laboti - Barishtja Shqiptare Shumë e Kërkuar

Laboti i egër është njohur më parë si bar i keq, por mund të konsiderohet si një barishte e nënvlerësuar, pikërisht prej faktit se në të vërtetë, ai përmban shumë vlera shëndetësore. Konsumatori shqiptar mund të thuhet që ia ka njohur vlerat labotit të egër duke e përfshirë at&...

nga AgroWeb më 28 janar 2017

Trika - bima e lashtë mjekësore e trojeve ilire

Nga të gjitha barishtet e mrekullueshme që rriten në fushat dhe lëndinat shqiptare, trika ose bari i etheve, konsiderohet si një prej më të mirave sa i përket efikasitetit në trajtimin e disa problemeve shëndetësore. Kjo barishte, sidomos varieteti që çel lule të purpurta ose të kuqe mbart vlera të fuqishme ...

nga AgroWeb më 2 korrik 2017

Vlerat Medicinale dhe Ushqyese të Argjinares së Egër

Argjinarja e egër që çel lule me ngjyrë vjollcë është një barishte që rritet gjithë vitin dhe që i përket familjes botanike Asteraceae. Vendlindja e saj është Mesdheu perëndimor dhe ai qëndror, ku kjo barishte ka gjetur përdorim që në lashtësi. Gjethet, lulet, kërcenjtë dhe rrënja ...

nga AgroWeb më 6 shtator 2017

Mëlaka, Bima Që Pastron Gjithë Organizmin

Mëlaka është një bimë që rritet gjatë gjithë vitit, mjaft e njohur në mjekësinë tradicionale popullore. Vendlindja e saj është Europa, madje edhe ajo gjendet edhe në Shqipëri. Rrënja e bimës mban erën e fortë të karafilit, ndërkohë që mëlaka renditet në listën e bim&...

nga AgroWeb më 10 janar 2017

Si të përgatisni Uthullën e Flaktë për Imunitetin

Uthulla e Flaktë është një emërtim që i përshtatet më së miri lëngut të mëposhtëm që përdoret në mjekësinë popullore për të forcuar imunitetin. Ky lëng përgatitet nga uthulla e mbushur me erëza dhe bimë barishtore, speca djegës dhe mjaltë që është shum&...