Fruti i kivit është i pasur me ushqyes dhe ka pak kalori, madje së fundmi, kivi po kultivohet edhe në Shqipëri. Ndonëse në vendin tonë kivi ka qenë pothuajse i panjohur si frut për konsumatorët deri pas viteve '90, e vërteta është se disa pemë të kivit janë mbjellur gjatë viteve 70’ në kopshtin eksperimental të Institutit të Kërkimeve Bujqësore në Lushnjë.

Mënyrat se si kivi i vjen në ndihmë organizmit tonë janë të panumërta. Kivi është një super frut dhe kjo i atribuohet përmbajtjes së lartë të vitaminës C, kaliumit dhe bakrit, të cilat janë të dobishme dhe të pazëvëndësueshme për shëndetin tonë. 

Lexuesit e AgroWeb.org e dinë tashmë që vitamina C ka aftësi të stimulojë jo vetëm funksionin por edhe prodhimin e qelizave të bardha të gjakut (leukocitet) të cilat janë pjesë e sistemit tonë imunitar dhe në veçanti të neutrofilit që shkatërron substancat, viruset dhe bakteret që shkaktojnë sëmundje.

Cilat janë vlerat shëndetësore të vitaminës C?
Vitamina C rrit nivelet e antitrupave, proteina të prodhuara nga qelizat e bardha të gjakut. Vitamina C ndihmon edhe në parandalimin e trombozës. Nëse konsumoni dy kivi në ditë, atëherë do të përfitoni 259/mg vitaminë C. Kjo dozë e nevojshme e vitaminës C, jo vetëm që do të ulë tensionin e gjakut, por edhe do të shmangë sëmundjet e zemrës dhe do t’i japë lëkurës tonalitet dhe gjallëri. Qeniet njerëzore kanë nevojë për vitaminën C që të rrisin natyralisht nivelet e gjakut të plotë (pa përfshirë këtu plazmën), të pastrojnë gjakun dhe të rigjallërojnë zemrën dhe arteriet. Fruti i kivit ka një nga sasitë më të larta të vitaminës C që gjenden në një frut.

Vlerat e kaliumit
Çdo frut është i pasur me kalium, një elektrolit dhe mineral thelbësor. Në organizëm gjendet një sasi e vogël enzimash që kanë nevojë për kalium që të funksionojnë siç duhet. Enzimat janë të domosdoshme dhe të rëndësishme për ruajtjen e niveleve të rregullta të kimisë së qelizave në trup. Parandalimi i sëmundjeve kronike kërkon nivele të rregullta dhe të rregulluara të kaliumit. Ky mineral ndihmon në parandalimin e disa sëmundjeve të kohëve moderne siç janë:

• Osteoporoza
• Goditjet në tru
• Tensioni i lartë i gjakut
• Gurët në veshka

Vlerat e bakrit që gjendet tek Kivi


Marrja e bakrit nëpërmjet ushqimeve është e rëndësishme për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe përthithjen e hekurit. Hekuri mbështet transportin e oksigjenit, funksionet biologjike dhe prodhimin e energjisë. Pamjaftueshmëria e hekurit është një nga simptomat që prek shumë njerëz në mbarë botën. Kjo simptomë shkakton anemi.

Fruti i kivit ka një përqindje të lartë bakri dhe konsumi ditor i këtij fruti është i rekomandueshëm për përthithjen e një sasie të domosdoshme të bakrit në sistemin tonë endokrin.

Cilat janë vlerat e tjera të shtuara nga konsumi ditor i kivit?

Një ritual i pasur dhe i shëndetshëm ushqimor që përfshin kivin do të ndihmojë për:
1. Gjumë të mirë dhe të qetë
2. Rritjen e niveleve të kolagjenit në lëkurë
3. Uljen e rreziqeve të sëmundjeve të zemrës
4. Ekuilibrimin dhe rregullimin e funksionit të zorrëve
5. Pastrimin e mëlçisë
6. Rikthimin e energjisë, duke ju ndihmuar të ndiheni të gjallëruar, të rifreskuar dhe plot dëshirë për jetën.

Mënyrat për konsumimin e kivit janë të panumërta dhe përfshijnë: lëngjet, kombinimet me perimet, sallatat dhe shumë të tjera. /AgroWeb.org