nga AgroWeb më 31 October, 2014

Klima për biznes në Shqipëri, vranësirat dhe kthjellimet

Të bësh biznes në Shqipëri duket se është më e lehtë se një vit më parë edhe pse biznesi ka risqet dhe avantazhet e veta. Investitorët vendas dhe të huaj duhet të jenë të përgatitur për përfitimet por edhe për sfidat e të bërit biznes në vendin tonë, në mënyrë që të orientojnë siç duhet […]

nga AgroWeb më 24 October, 2014

Makineritë bujqësore pa doganë

Taksat dhe tatimet për importin e makinerive kanë qenë gjithnjë pengesë për frymëmarrjen e investimeve në bujqësi për shkak të kostos së lartë për buxhetin e një fermeri. Por edhe pse një vendim i miratuar një vit më parë i përjashton ata nga detyrimet doganore të importit, fermerët nuk janë të mirëinformuar mbi këto lehtësira […]

nga AgroWeb më 17 October, 2014

Biokarburantet

Biokarburantet të njohura ndryshe si agrokarburante janë lëndë djegëse të nxjerra kryesisht nga biomasa apo mbetjet organike bomore apo shtazore. Këto lëndë djegëse mund të përdoret për qëllime të ndryshme, por përdorimi kryesor I tyre është në sektorin e transportit. Shumica e automjeteve kërkojnë lëndë djegëse të cilat ofrojnë energji të lartë dhe janë të […]

nga AgroWeb më 16 October, 2014

Dita Botërore e Ushqimit 2014 “ Fermat Familjare

Në datën 16 Tetor mbarë bota feston ushqimin! Të paktën ata që kanë se çfarë të festojnë! U vendos në vitin 1981. Në Konferencën e 20-të të Përgjithshme të Organizatës për Ushqimin dhe Bujqësinë , të Kombeve të Bashkuara (FAO), vendet anëtare shpallëmn Ditën Botërore të Ushqimit, për të kujtuar përvjetorin e krijimit të organizatës, […]

nga AgroWeb më 15 October, 2014

Pyetje: Me çfarë bëhet dizinfektimi i koshave plastikë përpara se të futen në dhomat frigoriferike?

Përgjigje nga Prof. Tokli Thoma, eskpert në Hortikulturë dhe Teknologjinë e Pasvjeljes, në Universitetin Bujqësor të Tiranës. Metodat që përdoren në ditët e sotme për trajtimet e pasvjeljes përgjithësisht kufizojnë përdorimin e kimikateve. Shumë vende po përpiqen t’i mënjanojnë tërëisht metodat e fokusuara në kimikate dhe po angazhohen në gjetjen e zgjidhjeve të tjera alternative. […]

nga AgroWeb më 11 October, 2014

Rriten çmimet e ushqimeve në tregjet shqiptare

Çmimet e produkteve ushqimore kanë pësuar një rritje gjatë muajit shtator. Një raport i fundit i INSTAT tregon se grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” ka pësuar një rritje me 2,1 % krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2013.Në këtë grup çmimet e nëngrupit “zarzavate përfshirë patatet” janë rritur me 20,1 %, pasuar nga nëngrupi […]

nga AgroWeb më 8 October, 2014

Konferenca Ndërkombëtare Energjia e Gjelbërt dhe Shkenca e Mjedisit Tiranë 1-2 Dhjetor 2014

Në kuadër të Projektit Partneritet i Gjelbërt, nga 1C-MED12-35-GREEN PARTNERSHIPS, Partneriteti Lokal për Rajone dhe Qytete më të Gjelbërt, financuar nga Programi MED, Universiteti Bujqësor i Tiranës, Departamenti i AgroMjedisit dhe Ekologjisë organizon Konferencën e parë Ndërkombëtare të Energjisë së Gjelbërt dhe Shkencës së Mjedisit në Shqipëri që do të mbahet në Universitetin Bujqësor të […]

nga AgroWeb më 8 October, 2014

Dy në tre të rinj shqiptarë, të papunë. Firmosen projekte për punësimin e 205 të rinjve brenda 2015

Firmosen marrevëshjet me 7 shoqata që ushtrojnë veprimtarinë në fushën e bujqësisë dhe turizmit në qytete të ndryshme, në të gjithë Shqipërinë me synim rritjen e punësimit dhe fuqizimin e të rinjve në shoqëri. Dy në tre të rinj shqiptarë janë të papunë. Shqipëria, një vend ku gjysma e popullsisë është në moshë të re, […]

nga AgroWeb më 7 October, 2014

Bashkimi Europian – 92 milion Euro për bujqësinë shqiptare

Të jesh fermer në Shqipëri do të thotë të jetosh me shpresë. Me shpresë në mot, me shpresë në farëra të mira, me shpresë, madje me shumë shpresë në financim. Bujqësia shqiptare jeton në kohën e një paradoksi. Në paradoksin e të qenurit sektori i vetëm me rritje ekonomike dhe financimit të saj të pakët […]

nga AgroWeb më 3 October, 2014

Dy në tre të rinj shqiptarë, të papunë. Firmosen projekte për punësimin e 205 të rinjve brenda 2015

Firmosen marrevëshjet me 7 shoqata që ushtrojnë veprimtarinë në fushën e bujqësisë dhe turizmit në qytete të ndryshme, në të gjithë Shqipërinë me synim rritjen e punësimit dhe fuqizimin e të rinjve në shoqëri. Dy në tre të rinj shqiptarë janë të papunë. Shqipëria, një vend ku gjysma e popullsisë është në moshë të re, […]

nga AgroWeb më 2 October, 2014

Vetëm 7% e fermave në Shqipëri drejtohen nga gratë

Bujqësia në Shqipëri dominohet nga burrat. Në fakt në fermat familjare janë gratë që luajnë rol të rëndësishëm, duke kryer pjesën më të madhe të punës në fshat. Një raporti i fundit i Kombeve të Bashkuara (UN Women) në bashkëpunim me Ministrinë e Mirëqenies Sociale për Zbatimin e Platformës për veprim Pekin+20 thekson se referuar […]

nga AgroWeb më 2 October, 2014

Produktet Bankare për Financimin e Bujqësisë Shqiptare

Bujqësia shqiptare po luan një rol gjithmonë e më të rëndësishëm dhe dinamik në ekonominë shqiptare . Keto zhvillime pozitive kanë bëre që financimi i agrobiznesit të bëhet mjaft atraktiv, duke zënë një vend të rëndësishëm në politikat dhe strategjinë e kreditimit të bankave dhe Institucioneve Financiare në vend. Bankat dhe Institucionet Financiare ofrojnë produkte […]

nga AgroWeb më 1 October, 2014

Trajtimi i Produkteve Hortikulturale në ambjentet frigoriferike Korçë 2 dhe 3 Tetor, 2014

Në kuadër të projektit “Punësimi i të Rinjve në Bujqësi” financuar nga Assist Impact në partneritet me USAID, CBS Creative Business Solutions organizon trajnimin me temë “Trajtimi i Produkteve Hortikulturale në ambjentet frigoriferike”. Projekti synon rritjen e punësimit të të rinjve nga mosha 16 deri 29 vjeç, nëpërmjet trajnimit professional teknik dhe praktik në fushën […]

nga AgroWeb më 1 October, 2014

Vodka ruse shoqëruar me kumbulla shqiptare

Në supermarketet e Gjermanisë do të gjeni birrë nga më të mirat, kremviçet e famshme wurstel dhe…domate shqiptare të eksportuara nga Kujtim Lika. Vetë Kujtimi përpara 4 vitesh kur nisi biznesin e tij të eksportit në Divjakë nuk do ta kishte imagjinuar se një mik do t’i telefononte nga Gjermania e do t’i thoshte se […]