nga AgroWeb më 26 November, 2014

Shqipëria drejt Hartës së Produkteve Bujqësore

‘Ne nuk do të financojmë projekte jashtë sensit të zhvillimit rajonal. Nuk do të shpërndajmë fonde kuturu për kultura apo investime që nuk përputhen me planin kombëtar të zhvillimit të bujqësisë.’ Me këto fjalë, pak muaj më parë Kryeministri Edi Rama e cilësoi formalizimin dhe rajonalizimin e bujqësisë si sfidën e rradhës, teksa përuroheshin mjediset […]

nga AgroWeb më 20 November, 2014

Bujqësia e një gjenerate të re

Kur Dom Antonio Schiarra solli ndihmat e para në Zadrimë të Lezhës në vitin 91’, përveç miellit e sheqerit solli edhe një karrocë e një lopatë. Mesazhi ishte i qartë. Toka duhej punuar. Dhe në fakt asokohe ashtu si edhe para viteve 90’, toka e zonës dukej se nuk po donte të prodhonte. E me […]

nga AgroWeb më 18 November, 2014

Thirrja e fundit për të vetëpunësuarit në bujqësi

Të gjitha kontributet e papaguara ndër vite nga të vetëpunësuarit në bujqësi mund të paguhen pa kamatë deri në 31 dhjetor. Më pas hyn në fuqi ligji i ri për pensionet që parashikon mbështetjen me të ardhura vetëm të atyre personave që kanë paguar kontributet rregullisht. Kjo është falja e fundit. Ky është paralajmërimi i […]

nga AgroWeb më 17 November, 2014

Përpunimi i qumështit dhe nënprodukteve në përputhje me standardet e cilësisë

Bizneset potenciale që ushtrojnë aktivitetin e tyre në Lezhë që aktualisht punësojnë por edhe që parashikojnë të punësojnë të rinj nga mosha 16 deri 29 vjeç janë ftuar të marrin pjesë në trajnimin “Përpunimi i qumështit dhe prodhimi i bulmetrave në përputhje me standardet e cilësisë në të gjithë zinxhirin e prodhimit”, i cili do të mbahet nga […]

nga AgroWeb më 10 November, 2014

Makineritë bujqësore pa doganë

Taksat dhe tatimet për importin e makinerive kanë qenë gjithnjë pengesë për frymëmarrjen e investimeve në bujqësi për shkak të kostos së lartë për buxhetin e një fermeri. Por edhe pse një vendim i miratuar një vit më parë i përjashton ata nga detyrimet doganore të importit, fermerët nuk janë të mirëinformuar mbi këto lehtësira […]

nga AgroWeb më 7 November, 2014

Ruajtja e produkteve, plotësimi i standardeve të sigurisë ushqimore dhe menaxhimi i cilësisë

Në kuadër të projektit “Punësimi i të Rinjve në Bujqësi” financuar nga Assist Impact në partneritet me USAID, CBS Creative Business Solutions organizon trajnimin me temë “Praktikat e ruajtjes së produkteve, plotësimi i standardeve të sigurisë ushqimore dhe Menaxhimi i Cilësisë”. Projekti synon rritjen e punësimit të të rinjve nga mosha 16 deri 29 vjeç, […]

nga AgroWeb më 7 November, 2014

Paketa për Bujqësinë dhe Bujqësia e Dijes

Një paketë në mbështetje të bujqësisë dhe agroindustrisë shqiptare. Një paketë prej 26 masash që i vijnë në ndihmë fermerëve por edhe rritjes ekonomike. Një paketë që synon të kthejë vemendjen te fermeri jo si individ por si institucion. Për Ministrin e Ekonomisë, Arben Ahmetaj fokusimi tek bujqësia si 20% e GDP do të ishte […]