nga AgroWeb më 31 March, 2015

Dollari forcohet ndaj lekut, fitimet e eksportit bujqësor rriten

Sot, kursi zyrtar i këmbimit të Dollarit amerikan përkundrejt Lekut është 129,29. Prej pothuajse 9 muajsh pozita e Dollarit amerikan është forcuar ndjeshëm. Duke filluar nga muaji gusht i vitit 2014, vlera e Lekut është zvogëluar me rreth 18% krahasuar me të. Çdo të thotë kjo për tregtinë? Shumë thjesht. Më shumë shpenzime për mallrat […]

nga AgroWeb më 27 March, 2015

Fermat familjare “ Çelësi i bujqësisë së qëndrueshme

Fermat familjare zënë rreth 70-80% të tokës bujqësore dhe sigurojnë jetesën dhe ushqimin për shume familje në mbarë botën, duke u kthyer në një faktor shumë të rëndësishëm për zhvillimin ekonomik. 70-80-% e ushqimit botëror prodhohet pikërisht në fermat familjare. Më shumë se 90% e këtyre fermave drejtohen nga individë ose nga familje dhe bazohen […]

nga AgroWeb më 26 March, 2015

Panairi Eima South East Europe|Tiranë 14-17 Maj 2015

Edicioni i dytë i Eima South East Europe, Panairit Ndërkombëtar të Evropës Juglindore për Mekanikën Bujqësore, Linjat e Agropërpunimit dhe produktet e tyre për eksport do të mbahet në datat 14 deri në 17 Maj 2015, në Pallatin e Kongreseve, Tiranë. Ky panair organizohet nga Feder Unacoma, Enti Kombëtar Rural dhe Këshilli i Agrobiznesit Shqiptar […]

nga AgroWeb më 24 March, 2015

Lehtësitë e reja financiare për bujqësinë

Fakt 1 – Rikonceptim i skemës së kompensimit të fermerëve në 20%, nga 6% që ishte Fakt 2 – Kalimi në shifrën 0% të taksës së importit të lëndëve të para, nga 2% që ishte Fakt 3 – Kalimi në shifrën 0% të tarifës doganore të miellit, nga 10% që ishte Fakt 4 – Lehtësim […]

nga AgroWeb më 20 March, 2015

FAO pas 42 vitesh me përfaqësi në Shqipëri

Firmoset marrëveshja e bashkëpunimit për projektin tre vjeçar 2015-2017 me 4 prioritete 12 Nëntor 1973. Është data kur Shqipëria nisi marrëdhëniet me FAO-n, Organizatën për Bujqësinë dhe Ushqimin, si anëtare e saj. Plot 42 vjet bashkëpunim përmes zyrave përfaqësuese në Hungari, por pa një zyrë përfaqësie në vendin tonë. 2015, FAO për herë të parë […]

nga AgroWeb më 19 March, 2015

FAO së shpejti hap Zyrën në Tiranë

Organizata Ndërkombëtare për Bujqësi dhe Ushqim FAO së shpejti do të hapë zyrën e saj të përfaqësimit në Shqipëri. Në një takim të posaçëm Drejtori Rajonal i FAO-s për Evropën, Tony Allonzi u shpreh i kënaqur për arritjen e kësaj marrëveshje dhe vuri në dukje rolin e zyrës FAO në Shqipëri, për rritjen e mbështetjes […]

nga AgroWeb më 17 March, 2015

E ardhmja e Mbetjeve në Shqipëri “ Burim Energjie

Mbetjet si burim, si energji, si pikë nisje dhe jo më si pikë fundore e një procesi. Nëse ka diçka për të cilën ekspertët e ekonomisë, klimës, mjedisit e bujqësisë bien dakord është se e ardhmja e përket riciklimit, ripërdorimit dhe reduktimit të mbetjeve. E ndodhur mes një legjislacioni ende të paplotë, Shqipëria me një […]

nga AgroWeb më 13 March, 2015

Sfida e Bujqësisë së Qëndrueshme

Burim jete. Bazë e rritjes ekonomike. Kjo është bujqësia e qëndrueshme. E lidhur ngushtësisht me vazhdimësinë, kjo çështje duhet të konsiderohet jetësore edhe nga aktorët kryesorë të sektorit bujqësor. Duhet të jetë prioritare. Siguria ushqimore është tejet e rëndësishme. Po ashtu duhet të jetë edhe përdorimi i përgjegjshëm i tokës, ujit dhe burimeve të tjera […]

nga AgroWeb më 11 March, 2015

Agro- Lizing për herë të parë në Shqipëri

Kërkon të blesh një traktor të ri. Totalin e shumës për ta blerë nuk e ke. Kërkon madje ta përdorësh duke dhënë vetëm një paradhënie reth 20% të vlerës. Pa kolateral, pra pa vënë si garanci asgjë. Të tjerat me këste por gjatë kohës që traktorin e përdor. Dhe nuk mbaron këtu. Edhe tokën që […]

nga AgroWeb më 6 March, 2015

2015 Viti Ndërkombëtar i Tokës

Asambleja e përgjithshme 68-të e Kombeve të Bashkuara e deklaroi vitin 2015 si Vitin Ndërkombëtar të Tokës. Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë, së Kombeve të Bashkuara (FAO) i është dhënë përgjegjësia për të zbatuar prioritetet e Vitit të Tokës në kuadër të Parneritetit Global të Tokës në bashkëpunim me Qeveritë dhe sekretariatin e Konventës së Kombeve […]

nga AgroWeb më 4 March, 2015

Hapet aplikimi për financim nga skemat kombëtare për bujqësinë

Skemat kombëtare të investimeve me grante me masë përfitimi pothuajse të njëjta me ato të BE-së startojnë më 9 Mars 2015. Ndryshe nga vitet e mëparshme, për vitin 2015 kjo mbështetje financiare për fermerët dhe agrobizneset do të bazohet në rajonizimin e aktiviteteve sipas hartës bujqësore. Kjo do të thotë se në zona të caktuara […]