nga AgroWeb më 30 April, 2015

Financime për trefishimin e serrave

Është e vjetër sa njerëzimi. Bari i fqinjit është gjithmonë më i gjelbërt. Edhe pse Shqipëria është një vend me sipërfaqe bujqësore për të na e pasur zili, duket se Maqedonia është rasti tipik që ka “barin më të gjelbërt” së paku në një sektor; serrat. Maqedonia ka trefish hektarë serra më shumë se Shqipëria, […]

nga AgroWeb më 30 April, 2015

Shqipëria në Expo – mes ushqimit, misterit dhe biznesit

“Shtëpia e shqiptarit i përket Zotit dhe mikut”. Me këtë filozofi, Shqipëria do të mirëpresë nesër të gjithë vizitorët e saj në pavionin e Bio-Mediterraneum Cluster në Milano Expo 2015, duke iu servirur më të mirën e shtëpisë: ushqime me shije origjinale të veshura nga një tis misteri. Për pjesëmarrjen e vendit në këtë panair, […]

nga AgroWeb më 28 April, 2015

Bujqësi – të ndërtosh sipas rregullave të reja

Hyn në fuqi vendimi i ri, i cili i hap rrugë ndërtimit të objekteve mbështetëse të aktiviteteve bujqësore. Çfarë ndikimi do të kenë këto rregulla të reja në sektorin bujqësor dhe në uljen e kalbjes dhe prishjes së produkteve? Makthi më i madh në ëndrrat e çdo fermeri është që ti ngelë produkti në derë. […]

nga AgroWeb më 24 April, 2015

Standardet dhe Siguria Ushqimore | 30 Prill 2015 Peshkopi

CBS financuar nga Assist Impact në partneritet me USAID organizon trajnimin me temë “Standardet dhe Siguria Ushqimore”. Ky trajnim do të zhvillohet ditën e enjte, në datë 30 Prill, ora 9:30 në ambjentet e kompanisë Koop.Frut.Dibër 2012, në qytetin e Peshkopisë. Ky do të jetë trajnim i veçantë në tipologjinë e zhvillimit pasi do të […]

nga AgroWeb më 24 April, 2015

Ulliri – Energjia e së Ardhmes Shqiptare

Një projekt i ri po zbatohet në Shqipëri nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin Industrial (UNIDO) që synon të transformojë tregun e përdorimit të mbetjeve organike nga vaji i ullirit për prodhim energjie. Të ndriçohesh përmes vajit të ullirit? Shqiptarët, edhe pse shumë kohë më parë, ende mund ta kujtojnë këtë “shpikje”, ndonëse […]

nga AgroWeb më 23 April, 2015

Biznesi Italian hedh sytë drejt bujqësisë shqiptare, serrat prioritet

Biznesi Italian i bën apel fermerëve shqiptarë t’i drejtohen investimeve bujqësore që shumëfishojnë rendimentin e prodhimit si edhe sigurinë ushqimore. Potencialet e zhvillimit të sektorit bujqësor në Shqipëri janë të mëdha, ashtu si mundësitë që po u ofrohen momentalisht fermerëve dhe agrobizneseve shqiptare. Duket se këto janë kohët e tyre të arta. Vëmendja është përqëndruar […]

nga AgroWeb më 22 April, 2015

Sot Dita Botërore e Tokës

Dita e Tokës, sot mbush 45 vjeç dhe është një nga ngjarjet botërore që përfshin jo vetëm aktivizimin mjedisor, por është dhe një moment për të ngritur pyetje e për të dhënë përgjigje, madje edhe në politikë. Politikat më të mira për të mbështetur dhe ruajtur planetin parashtrohen sot në të gjithë botën, me qëllimin […]

nga AgroWeb më 21 April, 2015

Dimri i gjatë ftoh xhepat e konsumatorëve

240 Lekë për një kilogram domate të ardhura nga Italia. 200 Lekë për një kilogram domate të prodhuara në vend. Ca më pak apo ca më shumë, ky është çmimi i domateve në tregjet e fruta-perimeve në Tiranë. I shtrenjtë dhe shpesh herë i papërballueshëm për ekonomitë e brishta të familjeve shqiptare. Një vit më […]

nga AgroWeb më 14 April, 2015

Trefishohen Kërkesat për Skemat e Granteve Kombëtare

Të jesh një ndër 310 aplikantët për financim nga Skemat Kombëtare Dokumentacionin e ka dorëzuar. Planin e biznesit, prevenitivin, lejen e ndërtimin. Aplikimin për financim nga Skemat Kombëtare e ka tashmë të protokolluar. Kostandin Gjata pret përgjigje nga AZHBR, me shpresën së aplikimi i tij do të fitojë mundësinë e financimit nga shteti të 50% […]

nga AgroWeb më 10 April, 2015

Në treg mes shijes së vendit dhe ngjyrës së huaj

Ditë e premte në një nga tregjet e shumta të fruta-perimeve në Tiranë. Arka të vendosura aty-këtu, ca në shesh, ca në tavolina e të tjera në stenda. Bori makinash që gërricin veshin e qytetarëve që kanë dalë të përzgjedhin produktet e ditës dhe me siguri të shitësve që janë të detyruar t’i dëgjojnë gjatë […]

nga AgroWeb më 10 April, 2015

Pasaportat e reja bujqësore

 Ajo çfarë konsumojmë thonë se mund të jetë shëruesi më i fortë natyral ashtu sic mund të jetë helm që depërton dalëngadalë në organizmin tonë. Na ndodh shpesh, madje pothuajse gjithmonë, të mos interesohemi se nga vijnë produktet që konsumojmë, në rastin e importit, sa të sigurta janë, a është prapa tyre një çertifikatë e […]

nga AgroWeb më 10 April, 2015

Sfida e Bujqësisë së Qëndrueshme

Burim jete. Bazë e rritjes ekonomike. Kjo është bujqësia e qëndrueshme. E lidhur ngushtësisht me vazhdimësinë, kjo çështje duhet të konsiderohet jetësore edhe nga aktorët kryesorë të sektorit bujqësor. Duhet të jetë prioritare. Siguria ushqimore është tejet e rëndësishme. Po ashtu duhet të jetë edhe përdorimi i përgjegjshëm i tokës, ujit dhe burimeve të tjera […]

nga AgroWeb më 10 April, 2015

Nexus, trekëndëshi i bujqësisë së qëndrueshme

Ndryshimet klimatike pritet të jenë katastrofale për mbijetesën në planet, nëse nuk merren masa të menjëhershme. Do të duhet më shumë ujë, më shumë energji, më shumë ushqim. Nexus vjen si një koncept i ri i cili na paralajmëron t’i trajtojmë të tre elementët në një strategji të vetme sa më parë. Kjo nuk është […]

nga AgroWeb më 9 April, 2015

5 Perimet e Prillit

Guida e perimeve të sezonit Të ushqehemi shëndetshëm. Të ushqehemi sipas stinëve. Të ushqehemi me shije. Të njohim ushqimet që konsumojmë, do të thotë të përfitojmë më shumë prej tyre, në shije dhe vlera. Agroweb ka përgatitur një listë të perimeve që duhen konsumuar sipas stinëve të prodhimit të tyre. E për më tepër guida […]

nga AgroWeb më 7 April, 2015

Pikat e Grumbullimit “ Leva e Rritjes së Eksporteve Shqiptare

“Më shumë fonde për ndërtimin e enëve ku grumbullohet, gatuhet dhe shpërndahet, prodhimi bujqësor. Nëse nuk veprojmë kështu atëhere do të prodhojmë, mbledhim dhe shesim vetëm “thërrime”. Nëse nuk veprojme keshtu do të mbledhim vetëm “qindarka” për gjallesë.” Me këto fjalë Ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti iu drejtua 3000 fermerëve një vit më parë në […]

nga AgroWeb më 3 April, 2015

90 Mijë Ton Fruta e Perime Shqiptare në Tregjet Botërore

FMN e parashikoi por shifrat faktike janë edhe më optimiste. Mijëra ton fruta, perime, produkte bujqësore shqiptare janë nisur në tregjet evropiane dhe botërore gjatë vitit 2014, përkthyer n&eumeuml; më shumë të ardhura, më shumë zhvillim të biznesve bujqësore, më shumë punësim. Eksporti i frutave dhe perimeve është rritur me 23 përqind në 2014, me […]