nga AgroWeb më 30 June, 2015

Shifra Rekord të Bujqësisë Shqiptare

216 ferma shtetërore. Ky ishte numri total i fermave, që Shqipëria numëronte si trashëgimi e para viteve 90, falë reformës që kolektivizoi të gjithë tokën bujqësore shqiptare. Në 1991, pas shpalljes së pavlefshmërisë së titujve të vjetër të pronësisë, bujqësia shqiptare ende vuan një disproporcion mes rritjes se numrit të fermave kundrejt sipërfaqes së vogël […]

nga AgroWeb më 26 June, 2015

Fondi i Garancisë zhbllokon financimin e agrobiznesit

Financimi rural është ndoshta pjesa më kritike për tu kapërcyer nga sistemi bankar shqiptar, i cili në 20 vitet e fundit ka treguar pak interes për kreditimin e sektorit bujqësor. Madhësia e vogël e fermave, produktiviteti dhe të ardhura të ulëta nga prodhimet, pretendimet e vazhdueshme mbi pronësinë e tokës, mungesa e kapacitetit për të […]

nga AgroWeb më 26 June, 2015

Mikrofinancimi – Zgjidhje për Fermerët

Procedura të thjeshta dhe të shpejta aplikimi, kohë e shkurtër e procesimit dhe aprovimit të kredisë si dhe kushte më fleksibël për segmentin e klientëve me të ardhura jo shumë të mëdha. Hyrje në Mikrofinancë. Burimi kryesor i financimit, veçanërisht për një sektor në rritje të ekonomisë, bujqësinë. Rritja e sektorit dhe në të njëjtën […]

nga AgroWeb më 26 June, 2015

Mjedra, vetitë e një super fruti

Ju mund të mendoni se kënaqësia që iu jep shijimi i mjedrave të kuqe, të ëmbla, gjithë lëng, me shije unike e që ju bëjnë vazhdimisht të zgjasni dorën e të hapni gojën, është arsye mëse e mjaftueshme për t’i pëlqyer. Do iu duhet ta rimendoni. Sepse mjedrat nuk janë thjesht një frut i zakonshëm, […]

nga AgroWeb më 26 June, 2015

Shqiptarët mes Organikes dhe Natyrales

Të gjendur mes një game të larmishme produktesh, pa kuptuar qartazi cili është vendas e cili i importuar, shqiptarët e kanë kthyer në mit frazën; ‘Bio kanë qenë vetëm ato produkte që gjyshet e gjyshërit tanë konsumonin’. Kjo frazë mund të këtë të vërtetën e saj, por jo krejtësisht. Natyrale nuk do të thotë organike. […]

nga AgroWeb më 26 June, 2015

Mikrofinancimi – Zgjidhje për Fermerët

Procedura të thjeshta dhe të shpejta aplikimi, kohë e shkurtër e procesimit dhe aprovimit të kredisë si dhe kushte më fleksibël për segmentin e klientëve me të ardhura jo shumë të mëdha. Hyrje në Mikrofinancë. Burimi kryesor i financimit, veçanërisht për një sektor në rritje të ekonomisë, bujqësinë. Rritja e sektorit dhe në të njëjtën […]

nga AgroWeb më 25 June, 2015

10 Teknologjitë Bujqësore të së Ardhmes

Në një shoqëri e cila drejtohet nga teknologjia dhe nismat novatore është e rëndësishme që fermerët të qëndrojnë gjithmonë në dijeni të zhvillimeve të fundit, që do t’i lehtësonin punën, ulnin shpenzimet, përmirësonin teknikat e ndryshme të lidhura me veprimtaritë e tyre, do të minimizonin humbjet dhe do të rrisnin prodhimtarinë e fitimet. Sipas një […]

nga AgroWeb më 24 June, 2015

Koha për Shenjtërimin e Mjedisit

Mjedisi ka fituar një engjëll të ri mbrojtës. Papa Françeskun, dora vetë. Me publikimin e dokumentit papnor mbi ndryshimet klimatike “Laudato Si: Kujdesi për shtëpinë tonë të përbashkët”, Papa ka hapur një debat të gjerë për të cilin vazhdon të diskutohet ethshëm në të gjitha qarqet shkencore, politike dhe mediatike. Dokumenti historik, i cili kritikon ashpër konsumizmin […]

nga AgroWeb më 19 June, 2015

Biznesi i ëmbël shqiptar që po ngjit nga Kina në Amerikë

Që një vend të cilësohet si toka e mjaltit, i nevojiten dy gjëra: lule dhe bletë. Por për ta bërë fitimprurës duhet vetëm një: matematikë. Sepse pavarësisht sa strategë mund të tregohemi në teori, në fund janë numrat ato që tregojnë nëse kemi kapur fundin apo po arrijmë majën. Formula njihet: Shitje – Shpenzime = […]

nga AgroWeb më 19 June, 2015

Ullinjtë e Tiranës, mes mitit dhe biznesit

Është një nga pemët më të përmendura në librat e shenjtë, ndërkohë që fruti i tij është krejt shpirti i shijes mesdhetare. Besoj se e keni kuptuar se për kë bëhet fjalë? Pikërisht për ullirin, i cili jo vetëm ka formëzuar peisazhin e Shqipërisë, por është konsideruar dhe si simbol i paqes, jetës dhe pjellorisë. […]

nga AgroWeb më 19 June, 2015

Kandidatët e Tiranës mbi Planet për Mjedisin

766 mijë banorët e Tiranës thithin çdo ditë tym, pluhur, blozë e helme të tjera në përqindje shumë më të larta se çdo qytetar evropian. Të rrethuar nga plehra përpara portave të shtëpive, në mes të ndërtimeve, automjeteve, trafikut të rënduar që u peshon mbi mushkëri, ata ëndërrojnë për hapësira të gjelbërta. A ka zgjidhje […]

nga AgroWeb më 19 June, 2015

Energjia alternative në bujqësi: e ripërtëritshme, ekonomike

Dikur burim prodhimi i energjisë për shoqërinë, bujqësia sot është kthyer në harxhuesin më të madh të energjisë në çdo vend të botës, tërësisht e varur prej energjisë së prodhuar nga burimet fosile si nafta dhe gazi natyror. Varësia nga këto produkte të paripërtëritshme, kërkon rehabilitim të menjëhershëm! Zgjidhja e vetme e së ardhmes është […]

nga AgroWeb më 18 June, 2015

Agroturizmi – Një minierë e fshehur ari

Bujqësia është burimi kryesor i të ardhurave për pothuajse 530 mijë shqiptarë. Sipas të dhënave të Institutit të Statistikave (INSTAT), të ardhurat e gjeneruara nga fusha e bujqësisë në vend janë të pakonsiderueshme, në krahasim me kapacitetet. Vlera e përgjithshme tregtare e prodhimit bujqësor në Shqipëri është shumë e ulët. Në vendin tonë, të cilit […]

nga AgroWeb më 17 June, 2015

Bujqësia “ Rikthimi në Modë

Qumësht, djathë apo dhe perime të freskëta, e kush nuk i do. Të punojnë për prodhimin e tyre? Shumica e shohin si një punë të rëndomtë. Por më shumë se një punë, bujqësia ofron mundësi të shumta zhvillimi dhe përfitimi. Në mbarë botën, bujqësia ka sot një problem të dukshëm imazhi. E thënë në fjalë […]

nga AgroWeb më 17 June, 2015

Këmbanat e Shkretimit të Tokës Shqiptare

Kur mendojmë për shkretëtirën, menjëherë mendja na shkon tek toka e çarë e zhuritur për një pikë ujë. Ky vegim na çon aq larg në distancë gjeografike, aq sa jo vetëm nuk përbën as edhe një lloj interesi por dhe se do na duhej një dozë e shfrenuar fantazie për ta imagjinuar afër pragut tonë. […]

nga AgroWeb më 16 June, 2015

Shqiptarët mes Organikes dhe Natyrales

Të gjendur mes një game të larmishme produktesh, pa kuptuar qartazi cili është vendas e cili i importuar, shqiptarët e kanë kthyer në mit frazën; ‘Bio kanë qenë vetëm ato produkte që gjyshet e gjyshërit tanë konsumonin’. Kjo frazë mund të këtë të vërtetën e saj, por jo krejtësisht. Natyrale nuk do të thotë organike. […]

nga AgroWeb më 15 June, 2015

Zgjedhjet Vendore 2015 – Kandidatët e Tiranës mbi Planet për Bujqësinë

Bujqësia është sot temë e nxehtë e debatit politik pasi gjysma e popullsisë punon në këtë sektor. Ndarja e re territoriale me 61 Bashki ndryshon kufijtë qytet-fshat duke krijuar një vizion më gjithpërfshirës dhe jo të copëzuar. Sa efikas do të jetë? Për herë të parë tre nga kandidatet për Bashkinë e Madhe të Tiranës […]

nga AgroWeb më 12 June, 2015

Mjedisi “ Plagët e Mëdha nga Industrializimi

Në 35 vitet e ardhshme popullsia e botës pritet të rritet nga 7 miliardë në 9.5 miliardë banorë. Një nga pyetjet thelbësore që shtrohet nga çdo banor në mbarë globin është: me se do të ushqehemi në të ardhmen dhe ku do të gjenden burimet energjitike që do të drejtojnë veprimtaritë dhe proceset e ndryshme […]

nga AgroWeb më 12 June, 2015

Kandidatët e Tiranës mbi Planet për Mjedisin

766 mijë banorët e Tiranës thithin çdo ditë tym, pluhur, blozë e helme të tjera në përqindje shumë më të larta se çdo qytetar evropian. Të rrethuar nga plehra përpara portave të shtëpive, në mes të ndërtimeve, automjeteve, trafikut të rënduar që u peshon mbi mushkëri, ata ëndërrojnë për hapësira të gjelbërta. A ka zgjidhje […]

nga AgroWeb më 11 June, 2015

Energjia Diellore “ Sekreti i Kursimit

Më e shpejtë se plumbi dhe më përvëluese se çaji i nxehtë? Është energjia diellore: një burim i energjisë së rinovueshme shumë miqësor me tokën që me shumë gjasa do të jetë miqësor edhe me xhepin tonë. Energjia diellore mund të jetë një zgjidhje ndaj krizës energjetike dhe çmimeve të larta të energjisë që paguajnë […]