Arrat e paqëruara nga lëvozhga mund të qëndrojnë të freskët për një deri në dy vjet. Vetë lëvozhga është mburoja më e mirë natyrore e këtyre produkteve.

Pra nëse blini arra shqiptare të stinës të paqëruara, ato mund të qëndrojnë të freskët deri në fundvitin e ardhshëm, gjithnjë nëse i ruani me kujdes në një vend të freskët.

Në fotot ilustruese do të gjeni fakte të rëndësishme mbi cilësitë dhe vetitë e arrave.

Si t’i zgjidhni?

Gjëja më e saktë është t’i shijoni. Arrat e freskëta vijnë në lëvozhga më të zeza se të zakonshmet.

Kjo ndodh pasi ende nuk janë zbardhur nga ngjyra e lëvores së butë mbështjellëse. Cipa e thelpinjve të arrave të freskëta hiqet lehtë dhe është më e njomë.

Por edhe aroma është faktor. Nëse arrat që gjeni në treg mbajnë erën e holluesit të bojës ose të diluentit, dijeni që ato janë të prishura ndaj hidhini në kosh.

Ruajtja në të ftohtë garanton freskinë

Ju mund të ruani freskinë e arrave shqiptare duke i mbajtur në një ambient të ftohtë.

Arrat prishen kur ekspozohen në temperatura të ngrohta për periudha të gjata kohore. Nuk duhet t’i ruani afër sobës.

Nxehtësia ndryshon strukturën e arrave gjë që i bën ato të ndryshojnë aromë dhe shije.

Ku t’i ruani arrat?

Pasi i keni blerë arrat, futini në frigorifer ose tek zona e ngrirjes në varësi të periudhës kur dëshironi t’i përdorni. Nëse do t’i përdorni menjëherë, vendosini në diku në ndarjet e frigoriferit, në të kundërt vendosini tek ngrirja që të keni mundësi t’i përdorni për një periudhë më të gjatë kohore.

Si të kujdeseni për arrat?

Sigurohuni që kur të vendosni arrat në frigorifer, t’i mbani larg ushqimeve me aromë të fortë si peshku, lakra, qepët. Arrat munden të përthithin aromat përrreth tyre dhe kështu dëmtohet edhe shija e tyre.

Këshilla e fundit

Qërojini arrat vetëm kur të jeni gati për t’i përdorur. E njëjta gjë vlen edhe për bluarjen e tyre.

Nëse nuk jeni gati për t’i përfshirë arrat në gatimet tuaja, mos i lëvizni nga frigoriferi. Kështu do t’i keni të freskëta për shumë gjatë./AgroWeb.org