Zierja e mishit mund të tingëllojë diçka e rëndomtë që nuk kërkon shumë fantazi, imagjinatë apo aftësi gatimi.

Megjithatë si çdo ushqim tjetër edhe zierja e mishit kërkon një mjeshtëri të caktuar në kuzhinë.

Në këtë artikull të AgroWeb.org do të mësoni për truket e nevojshme për zierjen e mishit.

Temperatura e Ujit

Një aspekt interesant i zierjes jo vetëm të mishit por edhe produkteve të tjera është fakti se kur uji arrin temperaturën maksimale të valimit nuk bëhet dot më i nxehtë pavarësisht një zjarri më të lartë në sobë.

Kur vjen puna tek mishi, zierja në ujë të ftohtë apo të valuar vendoset në varësi të rezultatit që kërkoni.

Nëse mishin dëshironi ta zieni për të bërë supë apo lëng mishi, atëherë duhet ta vendosni në një tenxhere me ujë të ftohtë.

Në këtë mënyrë shumë prej ushqyesve të mishit do të lëshohen në ujë.

Kur uji është shumë i nxehtë, këto ushqyes forcohen dhe nuk janë më efikase.

Por nëse planifikoni të përdorni vetëm mishin, atë duhet ta hidhni në ujë të valuar.

Lëreni të ziejë për 10 minuta dhe më pas uleni temperaturën.

Kësisoj shtresa e parë e zier e mishit do të izolojë ushqyesit dhe aromën e mishit.

Por nëse e zieni mishin gjatë gjithë kohës me temperaturë të lartë, ai do të ngurtësohet e do të bëhet i thatë.

Enët e Gatimit

Enët e gatimit duhen zgjedhur në varësi të sasisë dhe madhësisë së produktit që duhet të gatuani.

Kapaku i tenxheres duhet mbajtur mbyllur jo vetëm që të parandalojë avullimin e panevojshëm të ujit por edhe substancave ushqyese.

Ekspertët e kuzhinës rekomandojnë edhe përdorimin e një kullese metalike për mishin që do të parandalonit zierjen jo të njëtrajtshme të tij.

Sasia e Ujit

Zierja ideale e ujit është në varësi të sasisë së ujit.

Ekspertët këshillojnë që për çdo 450 gramë mish të hidhni në tenxhere një litër ujë.

Uji duhet të mbulojë mishin por jo ta përmbysë atë.

Nëse mishi është gjithë kohës i mbuluar me ujë do të jetë më i shijshëm dhe lëngu më i mirë.

 Shkuma e Mishit

Në pikën e valimit, uji formon gjithmonë një shkumë të trashë e cila duhet hequr me lugë druri menjëherë sapo të formohet.

Nëse nuk jeni të sigurt që keni hequr mjaftueshëm shkumë, hidhni në tenxhere pak ujë të ftohtë.

Sa më pak shkumë të ketë lëngu aq më i mirë dhe i pastër do të jetë mishi,

Nëse shkuma nuk hiqet, ajo do të ngjitet me mishin dhe ky i fundit do të duket i pisët.

Mishi i freskët kërkon shumë kohë për tu zier ndërsa mishi i ngrirë duhet shkrirë përpara futjes në tenxhere.

Nga ana tjetër nëse mishin e lini në ujë për shumë kohë, ai do të humbasë shumë prej aromës dhe shijes./AgroWeb.org