601 0

Si të Pastroni një Ekspres Moka – Këshilla për ta Bërë atë të Shkëlqejë si në Fillim

Moka është një makineri që shërben për përgatitjen e kafesë, e cila u shpik gati 100 vjet më parë.

Ata që e adhurojnë kafenë dhe janë meraklinj të mëdhenj, ja dinë mirë vlerën.

Me kalimin e kohës dhe përdormin e shpeshë, ajo fillon të zërë njolla dhe të vjetërohet. Por me pastrimin e duhur, ju mund ta ruani si të ishte e re.

AgroWeb.org në këtë artikull ndan me ju disa sekrete të cilat do ta bëjnë më të lehtë pastrimin e saj dhe do i japë më shumë shkëqim se kurrë.

Gjithashtu do ju njohim edhe me disa këshilla të vlefshme për ta ruajtur sa më gjatë atë.

Si të pastroni eksperesin tuaj Moka

Për të pastruar në mënyrë korrekte pjesët e jashtme të saj, thjesht duhet ta shpëlani mirë pas çdo përdorimi dhe ta thani për të shmangur formimin e njollave.

Herë pas here, përdorni një sfungjer të butë (për të mos gërvishtur makinerinë) të spërkatur me ujë dhe uthull të bardhë.

Kështu do të mund të lustroni lehtësisht pjesën e poshtme e cila në kontakt me flakën mund të bëhet e zezë.

Ju mund të shtoni një majë luge sodë buke në uthull dhe moka do të shkëlqejë si e re.

Ndërsa për të pasur një filtër të pastër është e rëndësishme ta shpëlani mirë me ujë të rrjedhshëm e të ftohtë përpara se ta mbushni me kafe.

Gjithashtu kur vrimat zihen, zhyteni filtrin në ujë të vluar me lëng limoni për 30 minuta, më pas shpëlajeni dhe thajeni mirë.

Nëse vrimat ende nuk janë pastruar, provoni t’i lironi ato me një kruese dhëmbësh.

Pjesa që duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje është rezervuari. Brenda tij shpesh, edhe nëse nuk e vëreni, mund të krijohen njolla për shkak të lëndëve kimike të pranishme në ujë.

Për ta pastruar, mjafton ta mbushni me ujë dhe uthull të bardhë, shtoni një majë luge kripë, mbylleni pa e mbushur filtrin me pluhurin e kafesë, vendoseni në sobë dhe lëreni sa uji të dalë jashtë.

Në fund bëni një proces bosh, vetëm me ujë, për të eliminuar erën e uthullës.

Me kalimin e kohës, guarnicioni grumbullon mbetje të pluhurit të kafesë dhe konsumohet. Nëse është i ndotur, thjesht pastrojeni me ujë të nxehtë dhe uthull. Por nëse është gërryer dhe konsumuar, duhet të blini të ri.

Një herë në muaj, për të pasur një moka që shkëlqen dhe për të shijuar një kafe denjë,  ju këshillojmë të çmontoni të gjitha pjesët dhe t’i lini të zhyten në ujë me uthull për 30 minuta. Nëse moka është prej alumini mund të përdorni edhe acid citrik, ose limon.

Në fund shpëlajini dhe thajini ato, por mos harroni të bëni një proces bosh për të eliminuar erën e uthullës.

Gabimet që duhen shmangur

Asnjëherë mos përdorni sapun sepse nëse nuk shpëlahet mirë do ta bëjë kafenë tuaj të pakonsumueshme.

Nëse sapo keni blerë një moka dhe mezi prisni të bëni një kafe, mos harroni të bëni fillimisht një proces provë që do të eliminojë shijen e metalit.

Mos e lini gjatë kafen në makineri, sidomos në verë sepse rrezikoni që kafeja ose pluhuri i përdorur të myket.

Përpara se ta ruani mokën në dollapin e kuzhinës, mos harroni ta çmontoni, ta lani dhe ta thani mirë me një leckë pambuku. Në këtë mënyrë do të shmangni krijimin e njollave dhe mykut.

Nëse e shtrëngoni shumë mokën kur e mbyllni, rrezikoni që guarnicioni të konsumohet shpej. Dhe nëse nuk e shtrëngoni mjaftueshëm kafeja juaj do të derdhet. Me pak fjalë, kini kujdes.