A Duhet ta Shmangni Mëngjesin Nëse Sheqeri Në Gjak Është i Lartë?

35 0

Nivelet e larta të glukozës në gjak, me kalimin e kohës mund të dëmtojnë arteriet e vogla dhe nervat e syve, veshkave, zemrën, trurin dhe këmbët tuaja.

Prandaj menaxhimi i niveleve të glukozës në gjak është çelësi i një jetese të shëndetshme për personat që janë me diabet.

Ndonjëherë në përpjekje për të ulur nivelin e shqereit, ju mund të shmangni vaktet. Por a është kjo një mënyrë e sigurtë për shëndetin tuaj?

AgroWeb.org ju njeh më poshtë me përgjigjen, si edhe me mënyrat më të mira të kontrollit të sheqerit.

A është e dëmshme shmangia e vakteve?

Në fakt, shmangia e vakteve mund të rrisë nivelet e glukozës në gjak. Nëse trupi juaj nuk furnizohet rregullisht me energji nga ushqimi, mëlëia juaj mund të fillojë të lëshojë glukozë në qarkullimin e gjakut.

Pra shmangia e një vakti mund të rrisë nivelet e glukozës në gjak, kështu që mos e anashkaloni atë në përpjekje për të ulur sheqerin e lartë në gjak.

Cfarë mund të bëni për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak?

Zbuloni shkakun

Nëse nivelet e glukozës në gjak janë më të larta se sa duhet, filloni duke përcaktuar se çfarë e shkaktoi këtë rritje.

Një nga shkaqet janë karbohidratet që gjenden në drithëra, patate dhe sheqeri. A keni ngrënë më shumë karbohidrate se zakonisht?

A jeni të stresuar apo ndiheni të sëmurë? Sepse duhet të sini se tresi dhe sëmundja rrisin nivelet e sheqerit në gjak.

A e shmangët shëtitjen e zakonshme? A ke harruar të marrësh medikamentet? Si aktiviteti fizik ashtu edhe medikamentet e përshkruara nga mjeku ulin nivelin e sheqerit në gjak.

Konsumoni një vakt të shëndetshëm

Në vend që të shmangni vaktet, konsumoni vakte të ekuilibruara në vlera ushqyese dhe me proteina.

Proteinat mund të stimulojnë pankreasin për të prodhuar insulinë, hormoni i nevojshëm për të ulur nivelet e glukozës në gjak.

Shmangni ushqimet me shumë karbohidrate, si makaronat, orizin, bukën dhe ëmbëlsirat, të cilat mund të rrisin më tej glukozën në gjak.

Ushtrohuni rregullisht

Kjo është strategjia më e mirë që ju ndihmon të menaxhoni nivelet e larta të glukozës në gjak.

Sa herë që ecni, bëni një xhiro me biçikletë ose kryeni aktivitete të tjera fizike. Muskujt e trupit tuaj përdorin një pjesë të glukozës shtesë që qarkullon në gjakun tuaj për të funksionuar.

Ecja me një ritëm të moderuar është ushtrimi më i mirë për shumicën e njerëzve. Qëndroni të hidratuar siç duhet dhe kontrolloni hepë pas here nivelet e sheqerit në gjak. /AgroWeb.org