Lemza shkaktohet nga një kontraktim i papritur dhe i pavullnetshëm i diafragmës.

Ky kontraktim ndodh në të njëjtën kohë me atë të laringitit dhe mbylljes së plotë të kordave të zërit.

Lemza ndodh pa asnjë arsye specifike dhe nuk është alarmuese.

Në shumicën e rasteve, lemza ikën vetë dhe nuk ka nevojë për trajtime shtesë.

Ju mund të përjetoni një lemzë të vetme ose disa me një interval konstant.

Nëse lemza zgjat shumë, atëherë tregon një problem serioz mjekësor, sipas ekspertueve të AgroWeb.org.

Lemza e tejzgjatur prek më shumë burrat se gratë.

Gjërat Që Nuk i Dinit për Lemzën

 • Ekspertët janë akoma në mëdyshje për arsyet e shfaqjes së lemzës.
 • Lemza e përsëritur është tregues i sëmundjeve si azma apo hemoragjia cerebrale.
 • Lemza e tejzgjatur shkakton komplikacione të tjera si pagjumësia apo depresioni.
 • Nëse lemza zgjat më shumë se 48 orë, duhet të vizitoheni tek një mjek.

Shkaktarët e Lemzës

 • Ushqimet e nxehta dhe pikante që irritojnë nervat e ezofagut.
 • Gazrat në stomak
 • Ushqyerja e tepërt dhe e shpejtë
 • Ndryshimet e papritura të temperaturës
 • Pijet e gazuara
 • Buka e thekur
 • Pijet alkolike

 Lemza e Tejzgjatur dhe e Përsëritur 

Sipas ekspertëve të AgroWeb.org, lemza e përsëritur tregon:

 • Inflamacion të zorrëve
 • Probleme me frymëmarrjen, azëm ose pneumoni.
 • Lëndime traumatike të trurit ose hemoragji cerebrale
 • Reagime psikologjike, stres, ankth ose gjendje shoku
 • Hiperglicermi ose diabet

Komplikacionet Që Mund Të Shkaktojë Lemza

 • Rënie në peshë si pasojë e vështirësisë në ushqyerje
 • Pagjumësi
 • Lodhje dhe plogështi si pasojë e mungesës së gjumit dhe paaftësisë në ushqyerje
 • Probleme me komunikimin
 • Depresion

Si Ta Largosh Lemzën

Ekspertët e AgroWeb.org rekomandojnë të provoni hapat e mëposhtëm për ta larguar lemzën më shpejt.

 • Pini ujë me akull ngadalë
 • Mbani frymën për një kohë të shkurtër disa sekonda dhe përsëriteni 3 ose 4 herë çdo 20 minuta.
 • Kur gëlltiteni, ushtroni pak presion në hundë, duke e mbullur lehtas
 • Bëni garbarë me ujë shumë të ftohtë
 • Pini 3 gllënka ujë duke mbajtur frymën
 • Kafshoni një limon
 • Përtypni pak sheqer
 • Pini pak uthull molle
 • Merrni frymë brenda një qeseje letre, duke mbuluar hundën dhe gojën
 • Uluni duke mbajtur këmbët shtrënguar pranë kraharorit

Si Ta Parandalosh Lemzën

 • Shmangni ndryshimet e temperaturës
 • Mos pini alkol dhe pije të gazuara
 • Shmangni ushqyerjen e tepërt
 • Përtypuni ngadalë. /AgroWeb.org