Lulja Gojë-Ujku dhe ngjyrat e larmishme të saj zbukurojnë oborre e lulishte të shumta në vendin tonë.

Kjo lule rritet gjërësisht në zonat shkëmbore të Evropës.

Në vendin tonë ajo njihet si gojë-ujk ndërsa në vendet e tjera njihet si lule dragoi, lule-luani, ose lule gojë-qeni, për shkak të formës së petaleve të kësaj luleje të veçantë me emrin botanik Antirrhinums.

Në fakt, ishin Romakët e lashtë ata që e shpërndanë këtë lule në mbarë Evropën dhe në të gjithë perandorinë.

Ata i dhanë lules emrin ‘leonis ora’ që përkthehet ‘goja e luanit.’

Simbolika e kësaj luleje është forca por edhe dinakëria.

Përdorimet Botanike të Lules

Lule gojë-ujku nuk vlerësohet vetëm për bukurinë dhe ngjyrat e saj.

Farat e kësaj luleje prodhojnë një vaj botanik që përdoret kundër enjtjeve në trup.

Gjethet dhe petalet e kësaj luleje përdoren edhe në mjekësinë popullore.

Ato thahen dhe përdoren në pomada të fuqishme kundër inflamacionit.

Vlerat Shëndetësore Të Lule Gojë-ujkut

Parandalon infeksionet e lëkurës

Për shumë vite, kjo lule është përdorur në disa pomada të mira për shërimin e plagëve.

Gjethet dhe petalet e lules kanë aftësi shtrënguese të poreve dhe luftojnë inflamacionin në zonën e lënduar të lëkurës.

Në pikat e shitjes së bimëve medicinale mund të gjeni solucione të përgatitura me lule gojë-ujku.

Kundër të djegurave

Kjo lule përdoret edhe kundër të djegurave në lëkurë.

Aplikimi i pomadës në zonën e lëkurës që ka pësuar të djegura, ofron qetësim nga dhimbjet.

Kjo është arsyeja përse lule gojë ujku rekomandohet edhe kundër të djegurës nga dielli.

Pastrimi i gjakut

Lule gojë ujku përdoret për largimin e toksinave dhe helmeve nga gjaku dhe për uljen e tensionit të gjakut.

Me lulet dhe gjethet e thara të lule gojë-ujkut mund të bëni një çaj si të gjithë çajrat e tjerë bimorë.

Kundër infeksioneve urinare

Bima në fjalë përdoret edhe në trajtimin e infeksioneve urinare.

Përdoreni çajin e lule gojë-ujkut pas konsultimit me mjekun tuaj.

Për uljen e temperaturës

Një përdorim tjetër i kësaj luleje është ai i uljes së temperaturës së trupit.

Çaji dhe lëngjet me bazë luleje gojë-ujku rekomandohen për uljen e temperaturës.

AgroWeb.org ju rekomandon të konsultoheni me mjekun tuaj përpara përdorimit të çajit me lule gojë-ujku./AgroWeb.org