Do ta keni vënë re që ka shumë lloje kërpudhash. Disa i bëjnë mirë bimës dhe disa janë të dëmshme. Cila kërpudhë duhet të inkurajohet që të rritet dhe cila duhet të ndalohet në kopsht ose në serë?

Kërpudha e dëmshme

Shembujt më të zakonshëm të kërpudhave të padëshiruara janë myku dhe njollat e gjetheve. Në të dyja rastet, te bima do të shihni që do të rritet push. Ekzistojnë gjithashtu kërpudha të ndryshme që shkaktojnë kalbjen e rrënjëve. Këto kërpudha mund ta shkatërrojnë plotësisht bimën nëse nuk trajtohen.

Si mund të parandaloni që bimët tuaja të preken nga një infeksion kërpudhash?

  • Krijoni kushte rritjeje optimale. Sigurohuni që të mos ketë shumë ujë, mbajeni të ulët nivelin e lagështisë, garantoni higjienë të mirë, dritë të mjaftueshme etj.
  • Inspektojeni bimën rregullisht dhe hiqni pjesët e prekura.
  • Mbani hapësirë të mjaftueshme ndërmjet bimëve dhe hiqni barërat e këqija.
  • Garantoni kushte rritjeje higjienike.
  • Aplikoni spërkatësin e gjetheve në mënyrë parandaluese për ta forcuar dhe trashur bimën. Në këtë mënyrë, myku dhe kërpudhat e tjera nuk do të mund t’ju dëmtojnë bimët.

A ju janë dëmtuar së fundmi bimët? Fatkeqësisht, nuk ekzistojnë masa të përshtatshme organike me të cilat mund të luftoni kërpudhat. E vetmja gjë që mund të bëni është të hiqni pjesët e prekura.  A ju janë prekur bimët nga myku? Atëherë spërkatini gjethet me një përzierje qumështi dhe uji. Lexoni më shumë rreth kësaj në blogun tonë për problemet e gjetheve.

Kërpudhat e dobishme 

Fatmirësisht, ekzistojnë edhe kërpudha që nxisin rritjen e bimëve. Këto quhen mikoriza dhe janë thelbësore për të gjitha bimët. Ato janë përshtatur me bimën dhe mund të arrijnë poret e dheut që nuk arrihen dot nga sistemi i rrënjëve të bimës. Këto pore të dheut përmbajnë ushqyes, si p.sh. ujë, minerale (potasë, fosfor) dhe mikroushqyes që i bëjnë shumë mirë bimës.

Mikoriza rritet brenda dhe rreth sistemit të rrënjëve, duke zhvilluar një rrjet të ngushtë fijesh të holla në dhe. Ato zmadhojnë në mënyrë efektive sistemin e rrënjëve, duke bërë të mundur që bima të përthithë më mirë ushqyesit e lartpërmendur. Për më shumë informacion, referojuni blogut për përdorimin e mikorizës.

Kërpudha nga BAC: funky fungi

Po mendoni që të nxisni rritjen e kërpudhave të dobishme? Atëherë provoni të përdorni Funky Fungi.

Funky Fungi përbëhet nga 4 lloje mikorizash, ndërmjet elementeve të tjera. Kombinojini këto kërpudha me Stimuluesit nga BAC dhe ato do të krijojnë më shpejt koloni në dheun rreth rrënjëve të bimëve. / Bacoline.al