Që në të gdhirë e deri në fund të ditës, misioni i një prindi është ta mbajë fëmijën e tij, të sigurtë, të mbrojtur e të shëndetshëm.

Fëmijët përshkruhen si ‘drita e syve’ të prindit, por sytë e të vegjëlve janë ndjeshëm të rrezikuar jo vetëm nga televizori, por edhe nga ushqyerja, kompjuteri, tableti e telefoni.

Përkujdesja për sytë e fëmijëve është e një rëndësie jetësore.

Shëndeti i syve është shumë i brishtë në fazat e para të jetës dhe është detyra e prindit të mbikqyrë me kujdes rritjen dhe zhvillimin e tij.

Etapat E Evolucionit Të Shikimit Të Fëmijëve

Mjekët shpjegojnë se të porsalindurit janë në gjendje të dallojnë ngjyrën e bardhë nga e zeza ndërkohë që rrezja e shikimit është në një distancë prej 0.5 metra.

Pas dy muajve, fushëpamja e tyre zgjerohet me 60 º dhe fëmija arrin të dallojë ngjyrën e kuqe dhe të gjelbër

Fushëpamja e një fëmijë 4 muajsh zgjerohet në 110 º ndërsa kur ai arrin në 1 vjeç, ajo arrin në 180 º.

Maturimi i syve të fëmijëve nis në moshën 6 vjeçare dhe përfundon në moshën 10 vjeçare.

Sëmundjet e syve më të përhapura tek fëmijët janë: shtrembërimi i syve, hipermetropia, myopia, glaucoma e lindur dhe perdja e lindur.

Ky evolucion në shikimin e fëmijës ka nevojë për mbikqyrje dhe vizita të detyrueshme tek okulisti

Si Të Mbroni Sytë E Fëmijëve Tuaj

Bebet Nga 0-4 Muaj

Bebet e kësaj grupmoshe duhet të qëndrojnë të mbrojtur nga ndriçimi i fortë.

Drita në dhomën e fëmijës nuk duhet të jetë shumë e fortë.

Nëse krevati i bebes sheh nga dritarja, atëherë kthejeni nga ana e kundërt.

Aparatet elektronike duhen mbajtur të paktën 30 cm larg fëmijës.

Bebet nga 5-8 Muaj

Ekspertët rekomandojnë që në pjesën e sipërme të krevatit të varni lodra të vogla sepse ato bëjnë mirë për shikimin.

Përveç shikimit, mbajtja e lodrave të tilla ndihmon në sinkronizimin e lëvizjes së duarve dhe këmbëve.

Fëmijët e kësaj grupmoshe duhet të kalojnë pak kohë në natyrë.

Ushqimet E Duhura Për Sy Të Mprehtë

Për fëmijët e grupmoshave të tjera, ushqyerja është rruga e duhur për tu mbrojtur sytë.

Barishtet

Barishtet janë të pasura me luteinë dhe zeaksanthinë.

Këto antioksidantë ulin rrezikun e formimit të perdes së syve dhe sëmundjeve të tjera të shikimit.

Vezët

E verdha e vezës është shumë e pasur me luteinë, zeaksanthinë dhe zink.

Këto të treja ulin rrezikun e sëmundjeve të syve që në moshë të vogël e deri më vonë.

Agrumet Dhe Frutat E Pyllit

Frutat e pyllit dhe agrumet përmbajnë sasi të bollshme të vitaminës C.

Kjo e fundit ul në mënyrë dramatike rrezikun e kataraktit dhe miopizimit të syve.

Bajamet

Studimet kanë konfirmuar se konsumi i rregullt i bajameve ngadalëson humbjen e shikimit dhe sëmundjet e tjera që prekin retinën.

Kjo vjen falë vitaminës E që gjendet tek bajamet.

Një grusht me këto arror në ditë plotëson gjysmën e nevojës ditore për vitaminën E./AgroWeb.org