1.7k 0

Çfarë Është Zbokthi? – Shampot që Duhet të Zgjidhni

Zbokthi është një problem që prek një në dy persona, kryesisht meshkuj të rinj. Substanca përbëhet nga fragmente të vogla të lëkurës së kokës që shkëputen, përfundojnë në flokë dhe bien mbi shpatulla dhe rroba, shkruan melarossa.it.

Simptomat që e shoqërojnë shpesh janë kruarja dhe acarimi i lëkurës së kokës dhe megjithëse nuk është një sëmundje serioze, mund të ndikojë shumë në vetëvlerësimin dhe cilësinë e jetës.

Të sëmurët e dinë se zbokthi mund të jetë i thatë ose i yndyrshëm dhe se diagnoza e hershme mjekësore mund të jetë e dobishme për ta luftuar atë.

Në shumicën e rasteve mund të mjaftojë përdorimi i rregullt i një shampo kundër zbokthit, por në raste të tjera është e nevojshme të veprohet me produkte më efikase të cilat siç do të shohim mund të jenë me origjinë natyrale ose kimike.

Për fat të keq, aktualisht nuk ka një trajtim përfundimtar për të kuruar përgjithmonë zbokthin, kjo është arsyeja pse ai mund të kthehet në çdo kohë të jetës për shkak të disa faktorëve.

Zbokthi një dermatit shumë i përhapur. Nuk është as ngjitës dhe as e rrezikshëm, por mund të jetë i bezdisshëm dhe mund të ndikojë negativisht në vetëvlerësimin, edhe nëse nuk ka të bëjë me higjienën dhe shpeshtësinë me të cilën lahen flokët.

Këshilla është të blini një shampo që përmban antimykotikë dhe përbërës që kanë një veprim qetësues në lëkurë:

  • Zink Pyrithione (antibakterial).
  • Acidi salicilik (shkrin luspat).
  • Sulfidi i selenit (antifungal).
  • Ketokonazol (antifungal).
  • Katrani i qymyrit (anti-inflamator)./Burimi:ATA