Parahipertensioni – Si të Shmangni Përkeqësimin e Sëmundjes

3.3k 0

Ne e dimë se zemra është një organ jetik për qarkullimin e gjakut, shkruan pazienti.it.

Është e rëndësishme të monitoroni vlerat e presionit të gjakut për të monitoruar shëndetin tuaj, edhe sepse mund të ndodhë që të keni të bëni me një gjendje hipotensioni (presion i ulët i gjakut) ose hipertension (presion i lartë i gjakut).

Çfarë është, nga ana tjetër, parahipertensioni? Cili është kuptimi i tij?

Termi parahipertension tregon një gjendje në të cilën presioni i gjakut i një subjekti ka vlera pak më të larta se normalja, por që ende nuk çojnë në një situatë hipertensioni.

Kjo situatë regjistrohet  kur presioni diastolik ose minimal është ndërmjet 85-89 mmHg dhe presioni sistolik ose maksimal ndërmjet 130-139 mmHg.

Cilat janë vlerat që duhen marrë parasysh?

Udhëzimet e vitit 2018 të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC) dhe të Shoqatës Evropiane të Hipertensionit japin këto referenca:

  • optimale: presioni diastolik i gjakut nën 80 mmHg dhe presioni sistolik i gjakut nën 120 mmHg;
  • normale: presioni diastolik i gjakut midis 80-84 mmHg dhe presioni sistolik i gjakut midis 120-129 mmHg;
  • normal-i lartë: presioni diastolik i gjakut midis 85-89 mmHg dhe presioni sistolik i gjakut midis 130-139 mmHg.

Me tejkalimin e këtyre vlerave, shfaqet hipertensioni.

Çfarë duhet bërë në rast të vlerave të larta apo para hipertensionit?

Edhe pse parahipertensioni nuk konsiderohet ende sëmundje, është e qartë se mbajtja nën kontroll e këtyre vlerave është thelbësore për shëndetin, pasi shpesh, veçanërisht siç ndodh në një gjendje hipertensioni, nuk ka gjithmonë simptoma të qarta.

Prandaj, duke qenë se është një faktor rreziku për probleme të mundshme kardiovaskulare për trupin, siç raportohet edhe në një hulumtim ndërkombëtar me fokus në këtë temë, ndër ndërhyrjet parandaluese kundër rrezikut të rritjes së presionit të gjakut është e rëndësishme:

Si të shmangim tensionin e lartë?

  • Shmangni situatat stresuese.
  • Ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, e cila në rast të hipertensionit merr parasysh këtë gjendje.
  • Kufizoni konsumin tuaj të jodit./AgroWeb.org