Përse Jodi Është Shumë i Rëndësishëm për Funksionin e Tiroides?

1.4k 0

Esencial për tiroiden, jodi është një element i pranishëm në trupin tonë dhe i përthithshëm nga ushqime të ndryshme, të cilit i është besuar detyra e rëndësishme e nxitjes së proceseve të ndryshme fiziologjike si rritja dhe metabolizmi, shkruan faqja e internetit melarossa.it.

Prandaj ushqimet e pasura me jod, si alga deti, peshku, butakët dhe produktet e qumështit duhet të përfshihen në dietën e përditshme. Të dini se si të balanconi marrjen tuaj ditore është thelbësore për të parandaluar sëmundjet që lidhen me mungesën ose tepricën e kësaj substance.

Megjithatë, shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për këtë dhe vuajnë nga hipotiroidizmi, hipertiroidizmi ose struma, si dhe janë në rrezik për tumore ose deficit muskul-tru.

Çfarë është jodi?

I rrallë por jashtëzakonisht i rëndësishëm për organizmin, jodi është ai mikroelement thelbësor i aftë për të nxitur rritjen, zhvillimin dhe shëndetin e trupit të njeriut dhe të kafshëve. Në fakt është e nevojshme për funksionimin normal të gjëndrës tiroide.

Në natyrë ai shfaqet në formën e një trupi të purpurt në të zezë dhe për këtë arsye quhet jod, nga greqishtja ioeides ku “jon” do të thotë vjollcë dhe “eidos” do të thotë aspekt. Kimikisht i përket familjes së halogjenëve, domethënë të elementeve jometalike të aftë për të formuar kripëra.

Për çfarë përdoret jodi? Përfitimet prej tij

Krahasuar me elementët e tjerë gjurmë, është thelbësor për funksionimin e duhur të trupit tonë. Në fakt, mungesa e tij mund të rrezikojë edhe funksionet jetësore, ndërsa prania e tij normale ndihmon në mbajtjen e organeve në gjendje të mirë dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme.

Jodi rregullon sintezën e hormoneve të tiroides dhe rrjedhimisht metabolizmin, peshën trupore, termogjenezën dhe reduktimin e substancave toksike, përmirëson funksionin e trurit dhe zhvillimin e fetusit, fertilitetin dhe shëndetin riprodhues, rregullon sistemin kardiovaskular dhe redukton rastet e anemisë.

Përmirëson mirëqenien e lëkurës, flokëve dhe thonjve.

Forcon sistemin imunitar.

Është një antioksidant kështu që garanton zhvillimin e duhur të kockave dhe zvogëlon rrezikun e kancerit.

Cila është nevoja ditore për jod?

Sasia e jodit që ju nevojitet, nga ana tjetër, varet shumë nga mosha.

Të porsalindurit deri në 6 muaj kanë nevojë për 110 μg.

7 deri në 12 muaj: 130 μg.

Fëmijët nga 1 deri në 8 vjeç: 90 μg.

9 deri në 13 vjeç: 120 μg.

Moshat 14 e lart: 150 μg.

Gratë shtatzëna 220 μg.

Gratë në laktacion 290 μg.

Çfarë funksionesh kryen në trup?

Funksioni kryesor i jodit është i lidhur ngushtë me funksionimin e gjëndrës tiroide, një nga gjëndrat endokrine më të mëdha tek të rriturit që peshon rreth 20 gram dhe ka formën karakteristike H ose fluture.

Ai prodhon hormonet TSH, T4, pra tiroksinë dhe në sasi më të ulët T3, triodothyronine, të aftë për të balancuar disa funksione jetësore dhe për të siguruar funksionimin e duhur të sistemit gastrointestinal, kardiovaskular, hematopoietik, riprodhues dhe të frymëmarrjes./Burimi:ATA

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.