Studimi: Rrjetet Sociale Mund t’ju Ulin Vetbesimin

692 0

E keni menduar ndonjëherë se si do të ishte shëndeti juja mendor në një botë pa rrjete sociale? Është pothuajse e paimagjinueshme, por do të ishtë shumë e shëndetshme.

Si Ndikojnë Rrjetet Sociale Tek Shëndeti Mendor

Studimet të cilave u referohet AgroWeb sugjerojnë disa efektet anësore si dhe përfitime që vijnë nga përdorimi i tyre.

Qëndrimi në rrjete sociale për orë të zgjatura rrit ndjeshëm probabilitetin për t’u prekur nga problemet si depresioni, vetmia, lumturia, mungesa e vetbesimit dhe ankthi.

Përdorimi i rrjeteve sociale për të mbajtur kontakte me të afërmit apo shoqërinë nga ana tjetër ka treguar një përmirësim të ndjeshëm të shëndetit mendor deri në një pikë. Në të njëjtat raste kur qëndrimi në rrjete sociale zgjat për shumë kohë efektet negative të lartpërmëndura janë rikthyer.

Një vëzhgim pilot i bërë mbi 63 studentë tregoi se shumica e tyre patën përmirësime të ndjeshme të humorit, ankthit dhe gjumit menjëherë pas largimit nga rrjetet sociale.

Burimi: Libyan Journal of Medicine

Përfundimi është mjaft i qartë, nëse nuk doni të përjetoni mungesë vetbesimi, ankth, depresion, vetmi dhe pagjumësi, është e rëndësishme të reduktoni ndjeshëm përdorimin e rrjeteve sociale.

Çfarë Të Bëni Në Vend Të Rrjeteve Sociale

Nëse i Përdorni Rrjetet Sociale Për T’u Shplodhur:

 • Ecni përreth vendbanimit ose lagjes suaj
 • Dëgjoni pak muzikë
 • Ngrini humorin duke ndezur disa qirinj aromatic
 • Lexoni një libër
 • Provoni të bëni krijime me dorë
 • Piqni diçka të shijshme
 • Luani me kafshët shtëpiake (nëse keni)
 • Provoni joga ose meditim
 • Pini lëngje të ngrohta si çaji apo çokollata e ngrohtë
 • Shihni fotot tuaja të vjetra dhe reflektoni

Nëse i Përdorni Rrjetet Sociale Për Të Mbajtur Kontakte

 • Bëjini një telefonatë me video të dashurve tuaj
 • Ftoni dikë për darkë ose për një pije
 • Gatuani diçka të shijshme dhe ndajeni me fqinjët tuaj
 • Organizoni një udhëtim në natyrë ose për pazar me miqtë ose mikeshat
 • Përfshihuni në grupe që kryejnë aktivitete fizike apo punë në komunitet

Nëse i Përdorni Rrjetet Sociale Për Argëtim

 • Shkoni në një koncert me muzikë live
 • Shkoni të shikoni një ndeshje
 • Pikturoni
 • Mësoni të luani një instrument
 • Shkoni në klasa kërcimi ose artesh marciale
 • Bëni një ngjitje në mal
 • Shkoni në një muze
 • Provoni të mbillni bimë
 • Dëgjoni një emission në radio
 • Lexoni një libër
 • Mblidhuni me miqtë dhe luani lojëra tavoline

Përfundimi

Për shumë nga ne, rrjetet sociale janë një pjesë e pandashme e jetës, me të mirat dhe të këqiat që sjell. Zgjedhja e duhur është që t’i përdorni ato në të mirën tuaj dhe të mos shpenzoni shumë kohë për të mirën tuaj.

Qëndroni të vetëdijshëm, merrni kohën tuaj dhe minimizoni përdorimin e rrjeteve sociale online me aktivitete reale në përditshmërinë tuaj. /AgroWeb.org