Si të Rrisni Speca Djegës në Vazot e Shtëpisë

2.5k 0

Specat djegës ndezin gatimet tuaja por edhe zbukurojnë shtëpitë me ngjyrat e tyre aq të bukura. Në vend që t’i blini në treg, rritini vetë në shtëpi që mos t’ju mungojnë kurrë.

AgroWeb.org do t’ju mësojë se si të rrisni vetë specat djegës duke nisur që nga fara.

Shumica e shitësve të farave do t’ju mundësojnë një larmi farash të llojeve të specave djegës të intensitetit të ndryshëm. Nëse nuk ju pëlqejnë farat, mund të blini fidanë, por ndryshe nga farat, larmia e fidanëve është më e kufizuar.

Farat duhet t’i mbillni në vazo të vogla të mbushura me komposto dheu me pleh organik dhe pleh të kulluar mirë. Vazot vendosini në një vend të ndriçuar mirë, siç është parmaku i dritares. Temperaturat e larta përshpejtojnë çeljen e filizave.

Temperatura ideale e dheut duhet të jetë 21 gradë celcius ose më shumë. Për të siguruar këtë, mund ta vendosni vazon nën një shtresë me ngrohje elektrike, por nëse i mbillni në pranverë nuk do të keni probleme të tilla.

Filizat duhen rritur deri sa të kenë çelur tre deri në katër tufa gjethesh. Më pas mund t’i transferoni në një vazo më të madhe.

Pasi të ketë kaluar rreziku i ngricave, nxirrini vazot një herë në ditë për një javë në ballkon që filizat të forcohen. Ata do të jenë gati për t’u zhvendosur në një hapësirë tjetër dhe nuk do të përjetojnë shokun e të ndërruarit ambient.

Kushtet e rritjes

Nuk është çudi që specat djegës rriten mirë në temperatura të nxehtë. Ato mund t’i mbillni në një vend të ndriçuar mirë por nëse është ftohtë sigurohuni t’i mbështillni me shtresa plastike. Temperatura ideale e ajrit duhet të jetë 20 deri në 32 gradë.

Specat djegës preferojnë një dhè të pasur me pleh organik dhe ushqyes për perimet. Zona përreth bimës duhet të jetë e njomë, por jo shumë e lagur dhe as e thatë.

Nëse e teproni me ujin, specat do e humbasin elementin djegës. Bima çel më shumë fruta nëse e rrisni në një vazo.

Ndaj, të pasurit një shtëpi të vogël nuk është justifikim për mosrritjen e tyre. Mjafton një vazo dhe do të përfitoni shumë speca djegës. Lulet e bimës duhen pllenuar me dorë ose me një furçë të vogël.

Mbledhja e specave

Duhet të prisni deri sa specat të marrin ngjyrën e thellë të së kuqes, portokallisë, të verdhës, vjollcës apo çfarëdo lloj ngjyre tjetër të varietetit që keni blerë.

Nëse ju pëlqejnë specat që janë pak djegës atëherë mblidhini kur janë jeshilë, por sa më gjatë të qëndrojnë në bimë, aq më përvëlues do të jenë.

Specat janë shumë më të mirë kur konsumohen të freskët nga bima, por mos e hani menjëherë nëse nuk jeni të sigurt për nivelin e djegies që mund të përballoni. Disa speca janë aq djegës sa mund t’ju përvëlojnë për orë të tëra.

Nëse dëshironi të masni nivelin e djegies së specit, përfshijeni në ushqimin që keni gatuar. Disa speca të tjerë mund të thahen ose të ngrihen për ruajtje më të gjatë.

Specat e thatë mund të ruhen në formën e tyre të plotë ose të grihen si pluhur./AgroWeb.org