Përveç se janë ushqimi më i rehatshëm për t’u përgatitur, makaronat qëndrojnë për një kohë më të gjatë se shumica e produkteve ushqimore që keni në raftin tuaj.

Dhe nëse i ruani në mënyrën e duhur, makaronat mund të zgjasin me vite edhe pas datës së skadencës.

Kohëzgjatja e ruajtjes së makaronave varet gjithashtu nga mënyra se si prodhohen, si p.sh. nëse kanë konservues dhe sa lagështi ruajnë edhe pasi të jenë tharë.

Më poshtë AgroWeb.org ju njeh me disa këshilla të thjeshta për ruajtjen e tyre.

Ruajtja e makaronave

Shumica e makaronave shiten në pako të mbyllura që i mbajnë makaronat mjaft të freskëta, të paktën deri në disa vite pas datës së skadencës.

Megjithatë, pasi t’i keni hapur, makaronat mund të fillojnë të humbasin shijen nëse nuk i ruani siç duhet.

Një enë hermetike do t’i mbajë makaronat tuaja të freskëta, megjithëse kjo nuk është e nevojshme nëse do t’i konsumoni makaronat brenda pak javësh nga hapja e tyre.

Kini kujdes pasi mund të dëmtohen nga faktorë të jashtëm

Makaronat herë pas here prishen dhe marrin një erë të pakëndshme. Nëse makaronat në raftin tuaj kanë erë të thartë ose të çuditshme, hidhini ato. Megjithëse kjo është diçka mjaft e pazakontë, nuk është e pazakontë që makaronat e thata të tërheqin insekte, veçanërisht nëse i ruani të hapura pa i mbyllur në një enë hermetike.  Hidhini nëse shihni molë drithi ose insekte të tjera.

Rreth cilësisë

Edhe pse makaronat mund të mos prishen në të njëjtën mënyrë si qumështi ose produktet e mishit, ato bëhen më pak të freskëta, duke humbur shijen edhe nëse ruhen siç duhet.

Me kalimin e kohës gjithashtu humbasin ngjyrën e tyre, veçanërisht nëse ato janë të ngjyrosura me ngjyra natyrale si panxhari ose spinaqi. /AgroWeb.org