7 Këshilla nga Mjekët që Diabetikët Duhet të Ndjekin Gjatë Pandemisë

210 0

Nuk kanë qenë të pakta lajmet mbi pandeminë dhe kujdesin ndaj vetes në këtë periudhë.

Ky kujdes duhet të jetë shumë më i shtuar tek personat e  moshuar mbi 60 vjeç dhe tek ata që vuajnë nga sëmundje të ndyrshme kronike.

Një prej më delikateve për tu përballuar në këtë periudhë është diabeti.

Kjo për shkak të ushqimit të zgjedhur që i sëmuri duhet të konsumojë gjithnjë apo për shkak të medikamenteve që duhen në çdo rast.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju tregon disa mënyra se të kujdeseni për shëndetin tuaj gjatë pandemisë nëse vuani nga diabeti.

Ndiqni këshillat e mjekëve

Të ndjekësh këshillat e mjekëve dhe ekspertëve në këtë fazë është gjëja më e mirë q ëtë gjithë mund të bëjnë pavarsisht nëse vuajnë nga sëmundje apo jo.

Kështu që lani duart për 20 sekonda me ujë dhe sapun ose përdorni alkol dezinfektues me përqindje mbi 60.

Evitoni prekjen e syve, hundës dhe gojës me duar të papastra.

Evitoni konstaktin e afërt me persona të tjera dhe ruani sa më shumë distancën sociale kur dilni nga shtëpia duke ndejtur të paktën 2 metra larg personave të tjerë.

Lani dhe pastroni rregullisht sipërfaqet në të cilat qëndroni më shumë sin ë shtëpi ashtu dhe në punë apo në shkollë.

Nëse jeni të sëmurë qëndroni në shtëpi derisa të ndiheni më mirë.

Nëse jeni diagnostikuar me COCID-19 izolohuni nga të tjerët dhe kontaktoni mjekun.

Jahtë shtëpisë vishni një maskë apo barrier mbrojtëse në çdo rast.

Dezinfektoni paisjet e diabetit

Nëse merrni injeksione insulin çdo ditë apo disa herë në ditë është e rëndësishmeqë çdo herë të keni duart të lara si dhe paisjet e sterilizuara.

E njejta gjë vlen dhe kur masni diabetin me pasijen e posaçme.

Merrni ilaçe shtesë

Në një periudhë pasiguri si kjo që pandemia më e madhe e viteve të fundit është e rëndësishme që të gjithë ata që vuajnë nga sëmundje kronike të kenë furnizime me medikamente.

Sigurohuni që të keni në shtëpi ilaçe të mjaftueshme për të gjithë muajin në mënyrë që të evitoni të papriturat.

Kujdes me ilaçet e gripit

Nëse ju zë gripi apo po merrni shumë antiviralë pë rta parandaluar atë, bëni kujdes pasi disa prej tyre mund të rrisin sheqerin në gjak.

Evitoni pirjen e aspirinës në doza të mëdha si dhe të ibuprofenit pasi mund të rrisë efektin hipoglicemik të insulinës duke e ulurin nivelin e sheqerit tuaj në gjak më shumë nga sa duhet.

Nga ana tjetër antiviralët që treten në ujë mund të përmbajnë sheqer ndaj bëni kujdes me konsumin e tyre dhe gjithnjë lexoni etiketat për glukozë.

Kujdes me balancën e sheqerit në gjak

Diabeti është sëmundja që shkaktohet kur nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të larta dhe konsiderohet një sëmundje serioze që ndahet në dy kategori.

Diabet i tipit 1 dhe ai i tipit 2 dhe pacienti lufton për të ulur nivelin e glukozës në gjak e për ta mbajtur atë në balancë.

Kur kjo balancë prishet mudn të shkaktojë një rrezik shumë të madhe sidomos për personat që vuajnë nga diabeti i tipit 1 pasi në raste të rralla mund të shfaqet ajo që quhet ketoacidioza.

Kjo gjendje e trupit shfaqet kur trupi nuk e përdor më insulinën si burim energjie, por yndyrën e trupit duke shkaktuar kështu një sërë toksinash të rrezikshme në gjak.

Stili jetesës

Jo vetëm në pandemic, por gjatë gjithë jetës personat që vuajnë nga sëmundje duhet të jenë shumë të prirur ndaj jetesës së shëndetëshme e aktive.

Mundohuni të ecni nëpër shtëpi apo poshtë shtëpisë tuaj sa më shumë që të jetë e mundur dhe konsumoni sa më shumë fruta perime.

COVID-19 dhe Diabeti

Nëse nuk ndiheni në formë dhe do të konsultoheni në telefon apo do të shkoni në spital tek një mjek, mbani në mendje që të tregoni përtej simptomave të COVID-19 edhe nivelin e sëmundjes tuaj kronike./AgroWeb.org