Pse Duhet Të Mendoheni Dy Herë Para Se Të Konsumoni Karamelet e Vogla Prej Xhelatine

924 0

Karamelet prej xhelatine që njihen gjerësisht edhe si “Haribo”, pëlqehen shumë nga njerëzit në mbarë botën.

Ato preferohen për strukturën e tyre të butë xhelatinoze, aromën dhe shijen delikate.

Megjithatë, jo shumë njerëz janë të vetëdijshëm se këto ëmbëlsira zakonisht përgatiten duke përdorur pjesë të ndryshme të kafshëve.

Nga se përbëhen ëmbëlsiat prej xhelatine?

Xhelatina është një substancë organike që përbëhet kryesisht nga kolagjeni, i cili nxirret nga zierja e kockave, lëkurës dhe brirëve të kafshëve.

Pikërisht kjo përzierje që përftohet është përbërësi i përsosur për të përgatitur këto karamele me teksturë gome, pasi u jep atyre elasticitet.

Ky përbërës është gjithashtu pa shije dhe aromë, gjë që ndihmon për të krijuar lehtësisht variante të ndryshme shijesh.

Edhe pse mënyra e nxerrjes së xhelatinës nuk është një nga proceset më të këndshme për t’u parë, ky përbërës sigurisht që nuk është i pashëndetshëm për t’u konsumuar.

Për më tepër është zbuluar se xhelatina përmban aminoacide të ndryshme që gjenden në kolagjen, të cilat zakonisht nuk i konsumojmë, pasi jo shumë njerëz konsumojnë kockat dhe organet e tjera të kafshëve, të cilat janë të pasura me kolagjen.

Xhelatina është gjithashtu një përbërës i rëndësishëm për disa lloje kosi, djathërash, disa perimeve të ngrira, ilaçeve etj.

A duhet t’i evitoni?

Shumë prej produkteve që përmbajnë xhelatinë mund të mos jenë të përshtatshme për konsum, veçanërisht nga popullata vegane.

Por edhe nëse nuk jeni vegan dhe dëshironi të mos t’i konsumoni këto lloj karamelesh prej xhelatine, mjafton të gjeni ato që përmbajë zëvendësues të saj.

Agari për shembull është një zëvendësues popullor për xhelatinën me bazë shtazore, pasi e ka burimin nga algat.

Pra, edhe nëse jeni apo jo vegan, mund të vazhdoni të shijoni ëmbëlsirat tuaja të preferuara. /AgroWeb.org