Gazet Serrë

Gazet serrë janë gaze në atmosferë që thithin dhe lëshojnë rrezatim brenda rrezeve infra të kuqe. Ky process është procesi thelbësor i efektit serë. Gazet serrë kryesore në atmosferën e tokës janë: uji, avulli, dioksidi i karbonit, metani, oksid diazoti dhe ozon. Pa gazet serrë, temperature mesatare e Tokës do të ishte 15 gradë Celcius më e ftohtë sesa mesatarja aktuale. Njerëzit që prej Revolucionit Industrial kanë prodhuar një rritje prej 40 % në përqëndrimit të dioksidit të karbonit në atmosferë. Impakti i njeriut mbi natyrën në rritjen e emetimit të dioksidit të karbonit vjen nga djegia e lendëve si qymyri, nafta dhe gazi natyral, si edhe nga shpyllëzimi. Është parashikuar që nëse lëshimi i gazeve serrë vijon me të njëjtin ritëm, sipërfaqja e tokës do të arrinte temperature të larta ekstreme jo më larg sesa në vitin 2047 me efekt në jetën e njerëzve në mbarë botën.  

Fatet e botës vendosen në Paris

nga AgroWeb më 17 nëntor 2015

Fatet e botës vendosen në Paris

Ndërsa Franca është në zi dhe ende nën shok e tronditur nga sulmet terroriste, jetët e biliona njerëzve në shekujt e ardhshëm janë në pikëpyetje. Liderët botërorë dhe negociues të shumtë pritet të takohen në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike në Paris në ...

Kur e keqja vjen nga ajri

nga Rezarta Delisula më 27 nëntor 2015

Kur e keqja vjen nga ajri

Iniciativa e kryetarit të Bashkisë Erion Veliaj që të paktën në tre muajt e fundit, nga një ditë e ka lënë qendrën të marrë frymë, sigurisht që është e dobishme për cilësinë e ajrit, por jo zgjidhje. Teksa konsultohemi me shifrat e ndotjes, Agjencia Kombëtare e mjedisit, në raportin e ...

Revolucioni që Shpëton Njerëzimin

nga AgroWeb më 16 dhjetor 2015

Revolucioni që Shpëton Njerëzimin

Ndodhi rreth viteve 1760 dhe 1850. Revolucioni Industrial. Përfshiu kalimin nga metodat e punës me dorë në mekanizim. Përfshiu gjithashtu ndryshimin nga djegia e drurëve dhe karburanteve te qymyri. U cilësua - Një pikë e rëndësishme kthese në histori. Dhjetor 2015, Paris; rreth 200 kombe arrijnë një Marrëveshje për ...