Bllokohet Një Sasi Bulmeti Mbi 1 Ton Pa Asnjë Origjinë Prodhimi

287 0

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar pranë Tregut Agro-Ushqimor në Tiranë një sasi prej mbi 1 ton bulmet të cilit i mungon origjina se ku është prodhuar.

Për më tepër analizat kanë treguar se shumica e produkteve të bllokuara dolën me përmbajtje më të lartë mikrobesh se normat ligjore.

Sasia e bllokuar përbëhet nga 1,187 kg djathë të bardhë lope, djathë  kaçkavall dhe gjizë në një subjekt tregtar, i cili është penalizuar për tregtim të pasigurt të produkteve të bulmetit.

Trupa inspektuese e AKU-së të Drejtorisë së Përgjithshme në bashkëpunim me inspektorët e Drejtorisë Rajonale Tiranë kanë inspektuar magazinat e një subjekti tregtar në tregun Agroushqimor përgjatë autostradës Tiranë Durrës.

Nga kontrolli ka rezultuar se produktet djathë i bardhë lope në fuçinë me sasi 440 kg, djathë dele në sasinë e 250 kg, djathi kaçkavall në sasinë e 137 kg dhe një sasi gjize prej 360 kg rezultuan pa etiketë dhe në mungesë të sistemit të gjurmueshmërisë.

Për këto gjetje trupa inspektuese e AKU-së, ka marrë mostra për analiza, ku tre nga katër këto produkte të bulmetit rezultuan mbi ngarkesën e lejuar mikrobiologjike.

Për mungesë të etiketës dhe gjurmueshmërisë, rezultateve të analizave mbi normë të ngarkesës mikrobiologjike të produkteve të bulmetit dhe tregtim të produkteve të pasigurta në treg, nga trupa inspektuese e AKU-së ndaj subjekt u mor masa administrative  me  gjobë me vlerën e 500 mijë lekëve si dhe bllokimi i produkteve të bulmetit.

Ndërkohë nga trupa inspektuese e AKU-së ndaj po merr masat për asgjësimin e këtyre produkteve, sipas mënyrave të përcaktuara nga legjislacioni në fuqi, për mbrojtjen e mjedisit nga operatori i biznesit ushqimor që ka kryer shkeljen.

A ndjehen të sigurt konsumatorët?

Të gjendur përpara informacioneve të shumëllojhsme, produkteve të shumëllojshme, mallrave të importuara pa cilësi, konsumatorët shqiptarë kanë si kryefjalë të përditshme sigurinë apo më saktë, pasigurinë ushqimore.

Në artikujt e vazhdueshëm të AgroWeb.org ka trajtuar gjerësisht çështje të sigurisë ushqimore, qoftë për produktet vendase ashtu edhe për ato të importuara.

AgroWeb.org ju fton të jepni mendimin tuaj faqen e Facebook, sa mendoni se është e mundur të zgjidhen një here e mire çështje të tilla dhe cilat janë mënyrat më efikase. /AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.