Çmimet dhe Origjina e Produkteve në PragFesta

256 0

Si pÑ‘rherÑ‘, nÑ‘ prag tÑ‘ festave edhe shpenzimet e familjeve shqiptare rriten pÑ‘r produktet ushqimore. Por dilema qÑ‘ndron gjithmonÑ‘ e njÑ‘jtÑ‘, nÑ‘se duhet t’i besojmÑ‘ produkteve shqiptare apo atyre tÑ‘ huaja.

NÑ‘ kÑ‘tÑ‘ fazÑ‘ tÑ‘ vitit, nÑ‘ muajin dhjetor, janÑ‘ tÑ‘ shumta zonat e ShqipÑ‘risÑ‘ qÑ‘ ofrojnÑ‘ fruta-perime me çmime shumÑ‘ mÑ‘ tÑ‘ leverdisshme se ato tÑ‘ importit. Por nÑ‘ kÑ‘tÑ‘ pikÑ‘, jo vetÑ‘m çmimi, por mbi tÑ‘ gjitha Ñ‘shtÑ‘ cilÑ‘sia ajo qÑ‘ ka rÑ‘ndÑ‘si.

Produktet shqiptare vijnÑ‘ me parimin e “kilometrazhit zero”. Kjo do tÑ‘ thotÑ‘ se janÑ‘ prodhime vendi dhe duke mos pasur nevojÑ‘n e eksportit nÑ‘ njÑ‘ tjetÑ‘r shtet, vijnÑ‘ nÑ‘ tregjet e qyteteve tÑ‘ mÑ‘dha shumÑ‘ mÑ‘ tÑ‘ freskÑ‘ta.

Nga vÑ‘zhgimet e AgroWeb.org dhe të dhënat e çmimeve me shumicë të Tregut AgroUshqimor të Tiranës, rezulton se prodhimet e LushnjÑ‘s, KorçÑ‘s, DibrÑ‘s dhe SarandÑ‘s vijnÑ‘ me çmime konkuruese pÑ‘r tryezat e shqiptarÑ‘ve.

Nga Lushnja vijnÑ‘ mashurkat me njÑ‘ çmim nga 150 deri nÑ‘ 200 lekÑ‘ pÑ‘r kilogram, panxhari i kuq me 20-40 lekÑ‘/kg, fasulja e bardhÑ‘ me 150 lekÑ‘/kg, lakra e kuqe me 30 lekÑ‘/kg, limoni me 50 lekÑ‘/kg apo brokoli me 220 deri nÑ‘ 230 lekÑ‘ pÑ‘r kilogram.

Frutat nÑ‘ kÑ‘tÑ‘ kohÑ‘ vijnÑ‘ nga Saranda dhe Korça, ku mollÑ‘t e kÑ‘saj tÑ‘ fundit mund t’i gjeni me 40 deri nÑ‘ 60 lekÑ‘ pÑ‘r kilogram ndÑ‘rsa agrumet e SarandÑ‘s si portokalli dhe mandarina janÑ‘ nÑ‘ treg me çmimin e 50 lekÑ‘ve pÑ‘r kilogram.

Arrat e DibrÑ‘s vijnÑ‘ me 350 lekÑ‘/kg ndÑ‘rsa patatet nga KukÑ‘si, Lushnja dhe Korça kanÑ‘ njÑ‘ çmim qÑ‘ nuk i kalon 50 lekÑ‘ pÑ‘r kilogram. E nÑ‘se pÑ‘r shumÑ‘ receta do t’ju duhen domatinat, ato mund t’i merni tÑ‘ Lushnjes ose Beratit pÑ‘r 250 lekÑ‘/kg.

Nga ana tjetÑ‘r, pÑ‘rsa i pÑ‘rket produkteve tÑ‘ importit, Greqia Ñ‘shtÑ‘ furnizuesi pÑ‘r shumÑ‘ artikuj, ndÑ‘rsa nuk mbeten prapa edhe Italia dhe Egjipti. Ekuadori na furnizon me bananet pÑ‘r çmimin 150 lekÑ‘/kg.

Shumica e frutave ekzotike vijnÑ‘ nga Greqia si pÑ‘r shembull ananasi me njÑ‘ çmim 200 lekÑ‘/kg, avokado 350 lekÑ‘/kg, kivi 130 lekÑ‘/kg dhe mango 370 lekÑ‘/kg. NdÑ‘rsa pÑ‘r portokallet qÑ‘ vijnÑ‘ nga ky shtet vihet re se çmimi i tyre varion nga 55 deri ne 80 lekÑ‘, ose ndryshe 10 deri nÑ‘ 60% mÑ‘ shtrenjtÑ‘.

Rrushi i bardhÑ‘ vjen nga Italia pÑ‘r 140-160 lekÑ‘/kg, ndÑ‘rsa fasulja e bardhÑ‘ dhe ajo e kuqe vijnÑ‘ nga Egjipti pÑ‘r çmimet respektive 180 dhe 200 lekÑ‘/kg./AgroWeb.org