Produktet Toksike Që Po Helmojnë Shqiptarët

362 0

Ne jetojmё nё njё shoqёri tё orientuar drejt konsumit, qё na shtyn tё blejmё produkte pёr tё cilat nuk kemi nevojё, shumica e tё cilave janё tё mbushura me kimikate tё rrezikshme. Njerёzimi ёshtё vazhdimisht i ekspozuar ndaj toksinave, tё cilat pёr fat tё keq janё tё fshehura mirё nё tё gjitha produktet ushqimore, mjekёsore, pёrdorimit vetiak apo atij shtёpiak.

Toksinat gjenden edhe nё ajrin qё na rrethon. Shumё prej kёtyre produkteve janё tё zbukuruara me etiketa shumёngjyrёshe me tё cilat konsumatori joshet tё besojё se produktet nё fjalё janё natyrale, tё sigurta pёr fёmijёt apo tё pёrgatitura me produkte natyrale dhe organike.

AgroWeb.org ka pёrgatitur njё listё me produktet toksike qё na bёjnё dёm dhe duhen shmangur medoemos. Jo vetёm qё produktet e mёposhtme janё njё kёrcёnim pёr organizmin, por ato janё rrezik akoma mё i madh pёr shёndetin e fёmijёve.

Mishrat dhe ushqimet e pёrpunuara

Ushqimet e shpejta janё zakonisht tё pёrpunuara, tё skuqura, tё homogjenizuara, tё hidrogjenizuara dhe tё mbushura me aditivё dhe kimikate. Qumёshti qё konsumojmё nё kuti ёshtё zakonisht i pёrpunuar dhe nё disa raste pёrmban antibiotikё, pesticide dhe kimikate tё tjera.

Mishrat e pÑ‘rpunuar kanÑ‘ njÑ‘ lidhje tÑ‘ drejtpÑ‘rdrejtÑ‘ me semundjet tumorale, sipas OrganizatÑ‘s BotÑ‘rore tÑ‘ ShÑ‘ndetÑ‘sisÑ‘. MÑ‘nyra mÑ‘ e mirÑ‘ pÑ‘r tÑ‘ parandaluar ushqimet e pÑ‘rpunuara Ñ‘shtÑ‘ t’i konsumoni sa më rrallë, të blini vetÑ‘m produkte organike dhe tÑ‘ lexoni me kujdes etiketat.

Toksinat nё produktet e kujdesit vetjak

Ndoshta Ñ‘shtÑ‘ e vÑ‘shtirÑ‘ pÑ‘r njÑ‘ konsumator tÑ‘ njohÑ‘ tÑ‘ gjithÑ‘ pÑ‘rbÑ‘rÑ‘sit e produkteve tÑ‘ higjenÑ‘s personale. PÑ‘r shembull, llaku i flokÑ‘ve dhe açetoni i thonjve pÑ‘rmbajnÑ‘ phthalate, qÑ‘ shkakton probleme mÑ‘ vÑ‘mendjen dhe i shpÑ‘rqendron fÑ‘mijÑ‘t. Pasta e dhÑ‘mbÑ‘ve pÑ‘rmban njÑ‘ neurotoksinÑ‘ tÑ‘ quajtur fluoride, e cila nuk duhet konsumuar nëse ka më shumë se 1600 njësi në etiketë, sidomos për fëmijët.

Shampot dhe produktet e tjera pÑ‘r fÑ‘mijÑ‘ përmbajnë Sulfatin Laureth, (njÑ‘ kimikat shumÑ‘ i rÑ‘ndÑ‘ qÑ‘ shkakton alergji) 1,4-dioxane (element shtazor qÑ‘ shkakton kancer), Formaldehyde (neurotoksinÑ‘ qÑ‘ çrregullon zhvillimin) dhe mÑ‘ e keqja nga tÑ‘ gjitha Parfum, njÑ‘ pÑ‘rzierje e mbi 3000 kimikateve tÑ‘ rÑ‘nda tÑ‘ cilat kompanitÑ‘ pÑ‘r fatin tonÑ‘ tÑ‘ keq nuk janÑ‘ tÑ‘ detyruara me ligj t’i tregojnÑ‘.

Toksinat nё detergjentёt larёs

DetergjentÑ‘t larÑ‘s pÑ‘rmbajnÑ‘ fosfor, enzima, amoniak, naftalinë, phenol dhe sodium nitilotriacetat. TÑ‘ gjithÑ‘ kÑ‘to kimikate me emra tÑ‘ pakuptueshÑ‘m qÑ‘ shkaktojnÑ‘ kruarje, njolla, tharje tÑ‘ lÑ‘kurÑ‘s dhe problem me sinozitin. KÑ‘to kimikate pÑ‘rthithen lehtÑ‘sisht nga lÑ‘kura nÑ‘pÑ‘rmjet çarçafÑ‘ve dhe rrobave. PÑ‘r mÑ‘ tepÑ‘r, tÑ‘ gjithÑ‘ kÑ‘to detergjentÑ‘ qÑ‘ ne pÑ‘rdorim pÑ‘rmbajnÑ‘ aroma qÑ‘ nÑ‘ vetvete nuk janÑ‘ asgjÑ‘ tjetÑ‘r veçse njÑ‘ kokteil parfumi i mijÑ‘ra kimikateve tÑ‘ rrezikshme.

Produktet toksike tё pastrimit dhe freskuesit e ajrit

EkspertÑ‘t thonÑ‘ se disa prej pÑ‘rbÑ‘rÑ‘sve mÑ‘ tÑ‘ zakontÑ‘ qÑ‘ gjenden nÑ‘ produktet e pastrimit tÑ‘ shtÑ‘pisÑ‘ pÑ‘rfshijnÑ‘ shumÑ‘ kimikate siç janÑ‘: 2-BE (qÑ‘ shkakton probleme me fertilitetin) amoniak (qÑ‘ shkakton dÑ‘me tek veshkat dhe mÑ‘lçia) bojra qymyri (qÑ‘ shkaktojnÑ‘ kancer dhe dÑ‘mtojnÑ‘ sistemin nervor) dhe tÑ‘ famshmen aromÑ‘ tÑ‘ “mirÑ‘”. Aromatikët e ajrit pÑ‘rmbajnÑ‘ aromÑ‘ me bazÑ‘ kimikatesh dhe ju mund ta zÑ‘vÑ‘ndÑ‘soni me ujÑ‘ dhe vajra esencialÑ‘ natyralë.

Pesticidet

Pesticidet mund tÑ‘ gjenden kudo tashmÑ‘: nÑ‘ shtÑ‘pi, nÑ‘ ambientin qÑ‘ na rrethon, nÑ‘ ushqim dhe nÑ‘ pije. MÑ‘nyra mÑ‘ e mirÑ‘ pÑ‘r tÑ‘ shmangur pesticidet Ñ‘shtÑ‘ qÑ‘ blini gjithçka me bazÑ‘ organike, duke nisur nga ushqimi, veshjet tuaja dhe tÑ‘ fÑ‘mijÑ‘ve, ose tÑ‘ pÑ‘rdorni uthull apo sodÑ‘ pÑ‘r tÑ‘ pastruar frutat dhe perimet. Klikoni kÑ‘tu pÑ‘r tÑ‘ lexuar artikullin e AgroWeb.org mbi pastrimin e ushqimeve nga pesticidet.

Pijet e gazuara

Pijet e gazuara pÑ‘rmbajnÑ‘ shumÑ‘ acid fosforik qÑ‘ shkakton probleme tek fÑ‘mij&NtildNtilde;‘t. Sipas njÑ‘ studimi tÑ‘ Universitetit tÑ‘ Harvardit, konsumi i kÑ‘tyre pijeve mund tÑ‘ shkaktojÑ‘ tumore, obezitet, diabet, por edhe mund tÑ‘ shkaktojÑ‘ edhe pjekuri seksuale mÑ‘ tÑ‘ hershme tek vajzat. Pijet e gazuara pÑ‘rmbajnÑ‘ njÑ‘ sÑ‘rÑ‘ Ñ‘mbÑ‘lsuesish artificialÑ‘, sheqerna, aspartam dhe pÑ‘rbÑ‘rÑ‘s tÑ‘ tjerÑ‘ tÑ‘ dÑ‘mshÑ‘m.

Ёmbёlsuesit artificialё

ЁmbÑ‘lsuesit artificialÑ‘ mund tÑ‘ gjenden tek disa ushqime dhe shkaktojnÑ‘ sÑ‘mundjet e zemrÑ‘s, diabet, tension tÑ‘ lartÑ‘ tÑ‘ gjakut dhe goditje nÑ‘ tru. ЁmbÑ‘lsuesit artificialÑ‘ stimulojnÑ‘ oreksin, rrisin dÑ‘shirÑ‘n pÑ‘r karbohidrate dhe shkaktojnÑ‘ çrregullime tÑ‘ metabolizmit. Studiuesit nÑ‘ Universitetin e Yale zbuluan njÑ‘ lidhje tÑ‘ fortÑ‘ mes obezitetit tek fÑ‘mijÑ‘t dhe konsumit tÑ‘ Ñ‘mbÑ‘lsuesve artificialÑ‘.

Shishet dhe enёt plastike tё ushqimit

NjÑ‘ studim Gjerman nxorri nÑ‘ pah se disa kimikate qÑ‘ gjenden nÑ‘ shishet plastike tÑ‘ ujit tÑ‘ 18 markave tÑ‘ ndryshme Evropiane ndÑ‘rhynin nÑ‘ sistemin e hormoneve dhe shkaktonin difekte nÑ‘ lindje, çrregullime kardiovaskulare, çrregullime me metabolizmin dhe probleme tÑ‘ tjera me zhvillimin. PÑ‘rbÑ‘rÑ‘s tÑ‘ tjerÑ‘ tÑ‘ enÑ‘ve plastike tÑ‘ ushqimit dhe shisheve plastike janÑ‘ : bisphenol-A (BPA) dhe bisphenol-S (BPS), tÑ‘ cilat pengojnÑ‘ zhvillimin e trurit. Ju duhet tÑ‘ pÑ‘rdorni gjithnjÑ‘ enÑ‘ qelqi pÑ‘r ushqimet tuaja. PÑ‘r mÑ‘ shumÑ‘ nÑ‘ lidhje me kÑ‘tÑ‘ çÑ‘shtje, mund tÑ‘ informoheni kÑ‘tu:

Vitaminat e shpejta

Vitaminat e shpejta qÑ‘ pÑ‘rtypen lehtÑ‘ nga fÑ‘mijÑ‘t, blihen nga prindÑ‘rit si njÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ mÑ‘ e mirÑ‘ pÑ‘r t’u dhÑ‘nÑ‘ fÑ‘mijÑ‘ve vitaminat pÑ‘r tÑ‘ cilat kanÑ‘ nevojÑ‘. Por nÑ‘ kÑ‘to vitamina gjenden shpesh shumÑ‘ elementÑ‘ tÑ‘ rrezikshÑ‘m qÑ‘ pÑ‘rbÑ‘jnÑ‘ njÑ‘ kÑ‘rcÑ‘nim pÑ‘r fÑ‘mijÑ‘t.

Lodrat

Lodrat e fÑ‘mijÑ‘ve pÑ‘rmbajnÑ‘ shumÑ‘ elementÑ‘ tÑ‘ rrezikshÑ‘m. Disa prej kompanive mÑ‘ nÑ‘ zÑ‘ tÑ‘ prodhimit tÑ‘ lodrave nÑ‘ botÑ‘ pÑ‘rdorin material toksike siç Ñ‘shtÑ‘ formaldehyde. Klikoni kÑ‘tu pÑ‘r mÑ‘ tepÑ‘r informacion mbi lodrat e rrezikshme nÑ‘ ShqipÑ‘ri

Kujdes

Edhe nёse nuk jeni prindёr, kjo listё me ushqime dhe produkte toksike ka ndikim edhe nё jetёn tuaj. Toka dhe trupat tanё janё shtёpia jonё, ndaj duhet tё kujdesemi shumё pёr ta dhe tё shmangni pёrdorimin e kimikateve dhe toksinave. Duke shmangur toksinat dhe kimikatet, mund tё bёni njё ndryshim pozitiv pёr tё gjithё planetin./AgroWeb.org