Sot do të jetë dita më e gjatë e 2019 për të gjithë njerëzit që jetojnë në hemisferën veriore të rruzullit tokësor.

Dielli do të ofrojë pamje spektakolare teksa do të perëndojë shumë vonë në mbrëmje ndryshe nga zakonisht.

Teknikisht solstici veror ndodh kur dielli është në pikën e tij më të largët me tokën.

Në 2019, kjo ndodhi pikërisht në orën 6:07 të mëngjesit ditën e sotme, 21 qershor.

Pse ndodh solstici veror?

Shumë njerëz mund ta dinë këtë. Toka rrotullohet rreth Diellit në një kënd të pjerrët.

Prandaj mes muajve Mars dhe Shtator, hemisfera veriore e Tokës ekspozohet më shumë ndaj rrezeve të diellit.

Pjesën tjetër të vitit është hemisfera jugore që përfiton ditë më të gjata. Kjo është dhe arsyeja pse ne kemi stinë.

Sa orë diell do të kemi këtë të enjte?

Varet se ku ndodheni. Personat që jetojnë më afër veriut, do të përfitojnë më shumë orë.

AgroWeb.org ju tregon se e veçanta e ditës së sotme, është që dielli nuk do të perëndoj më në orën 19:00, por vonë në darkë. Në Alaskë, Kanadë dhe Greonlandë dielli perëndon rreth orës 21:00.

Dhe nëse ndiheni aventurier, udhëtoni në një vend të qetë dhe shijoni ditën më të gjatë me diell të vitit.

Një festë

Për dekada të tëra, njerëzit kudo nëpër botë e kanë festuar këtë ditë të shënuar.

Për disa ishte një ditë e begatë dhe organizoheshin gosti për të gjithë qytetin.

Thelbi i festimeve ishte nderimi i Diellit, me ushqime, pije, valle dhe shumë objekte të shtrenjta për njerëzit.

A do të jetë kjo dita më e gjatë në historinë e Tokës?

Ka mundësi që jo, dhe pse është shumë afër rekordit të vendosur në 1912.

Sipas ekspertëve ai vit shënoi dhe ditën më të gjatë të solsticit dimëror.

Gjithsesi ata mendojnë se me kalimin e viteve, ditët do të zgjaten dhe rrotullimi i Tokës rreth Diellit nuk do të jetë vetëm 24 orë.

Nëse dëshironi të përjetoni këtë ditë të veçantë, zgjidhni vende ku perëndimi i diellit është shumë i dukshëm.

Sot perëndimi i diellit do të zgjasë deri në orët e vona të mbrëmjes duke e zgjatur ditën edhe me disa orë më shumë ndërsa pamja që do të ofrojë dielli teksa perëndon do të jetë spektakolare.

Pamjet dhe momentet fantastike do t’i përjetojnë ato vende ku koha është e hapur dhe me diell. /AgroWeb.org