Çfarë Tregon për Shëndetin e Folura në Gjumë

2k 0

A ju ka thënë dikush që flisni në gjumë? Apo keni dëgjuar dikë që flet ndërsa fle? Askush nuk mund ta mbajë mend çfarë flet në gjumë.

Studimet, të cilave u referohet AgroWeb.org, thonë se të folurit në gjumë janë fjali të shkurtra dhe pa sens që zgjasin një ose dy sekonda, sepse ndodhin gjatë një momeneti kur truri nuk është i ndërgjegjshëm.

Çfarë është Të Folurit Në Gjumë

Bëhet fjalë për mërmëritje ose edhe për dialogje edhe pse gati pa kuptim.

Ky fenomen vihet re kryesisht te fëmijët dhe te meshkujt, por gjithsesi nuk konsiderohet një problem shëndetësor.

Të folurit në gjumë ndodh edhe në fazën REM (lëvizja e shpejtë e syve) edhe në fazën jo -REM.

Kur e folura ndodh në fazën REM, fazë kur njeriu sheh ëndrra, goja dhe kordat vokale që janë jo aktive gjatë gjumit, ndizen papritur dhe fjalët që thuhen në ëndërr, i thoni me zë.

Çfarë e Shkakton Të folurin në Gjumë?

Tek të rriturit, e folura në gjumë shkaktohet kryesisht nga stresi, depresioni, problemet me pagjumësinë apo alkoli.

Te fëmijët mund të jetë tregues edhe i temperaturës.

Në shumë raste, mund të jetë edhe e trashëguar dhe mund të këtë lidhje me probleme të tjera të gjumit si apnea e gjumit, somnambulizmi, probleme me tretjen etj.

Kur duhet të kryeni vizitë mjekësore?

Sipas informacioneve të AgroWeb.org, nëse e folura në gjumë është shumë e shpeshtë që ju prish gjumin, duhet patjetër të kunsultoheni me një mjek.

Në disa raste, e folura në gjumë mund të ndodhë për shkak të një problem psikologjik. Mjeku duhet t’ju bëjë një kontroll të përgjithshëm.

Si Trajtohet E folura në Gjumë?

Në përgjithësi nuk bëhet fjalë për trajtim të mirëfilltë. Por gjithsesi, nëse çështja bëhet shqetësuese duhet të konsultoheni me një mjek.

Si Ta Parandaloni?

AgroWeb.org këshillon të keni parasysh të evitoni gjithçka që keni bërë në netët kur keni folur në gjumë. Pra për shembull nëse keni ngrënë vonë, keni pirë alkol e të tjerë.

Mos flini vonë dhe ruani një rutinë të mirë oraresh gjumi.

Mundohuni të mos stresoheni dhe të mos hani ushqime të rënda para se të flini.

Kujdes me pilulat për gjumë pasi mund të shkaktojnë probleme, në varësi të organizmit. Mos pini kafe në orët e vona./AgroWeb.org