Dallimi Midis Diabetit të Tipit 1 dhe 2 – Cili Rrezikon më Shumë Zemrën

1.2k 0

Njerëzit që vuajnë nga diabeti i tipit 1 janë më të rrezikuar nga problemet kronike me zemrën, sidomos nëse janë diagnostikuar para moshës 10 vjeçare.

Këtë e thotë një studim i kohëve të fundit, të cilit i referohet AgroWeb.org.

Studimi zbuloi se diabetikët në fjalë preken edhe nga sëmundje të tjera siç janë ato të zemrës.

Rreziku relativ i sëmundjeve kardiovaskulare është në rritje pas një diagnostifikimi të hershëm të diabetit.

Të dhënat, të cilave i referohet AgroWeb.org tregojnë se pacientët e diagnostikuar me diabet përpara moshës 10 vjeçare janë 30 herë më të rrezikuar nga zemra.

Niveli i rrezikut është 6 herë më i lartë për diabetikët e diagnostikuar mes moshës 26-30 vjeç.

Mosha e Diagnostifikimit Faktor Vendimtar Për Mbijetesën

Ekspertët thonë se mosha në momentin e shfaqjes së sëmundjes dhe diagnostifikimit është faktor vendimtar jo vetëm për mbijetesën por edhe sëmundjet e zemrës.

Diabeti i tipit 1 është një nga sëmundjet më të përhapura kronike në mesin e fëmijëve.

Numri i të prekurve mes moshës 14 vjeç e më poshtë është në rritje që pas vitit 1980.

Diabeti i tipit 1 njihet si diabeti i varësisë ndaj insulinës.

Bëhet fjalë për një sëmundje kronike që pengon pankreasin të prodhojë pak ose aspak insulinë.

Insulina është një hormon i nevojshëm për futjen e glukozës në qeliza dhe për prodhimin e energjisë.

Cili Është Dallimi Mes Diabetit Të Tipit 1 Dhe Tipit 2

Diabeti klasifikohet në 2 kategori: Tipi 1 dhe Tipi 2.

Të dy tipet e diabetit janë sëmundje kronike që ndikojnë në mënyrën se si trupi rregullon sheqerin në gjak.

Glukoza është ushqim për qelizat, por ajo ka nevojë për një çelës që të futet në to.

Çelësi është insulina.

Njerëzit që vuajnë nga diabeti i tipit 1 nuk prodhojnë insulinë.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org trupi i njerëzve që vuajnë nga diabeti i tipit 2 nuk përgjigjet ndaj insulinës siç duhet dhe më vonë nuk arrin të prodhojë insulinë mjaftueshëm.

Të dyja tipet e diabetit mund të shkaktojnë rritje kronike të nivelit të sheqerit në gjak./AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.