Cilat Janë Përfitimet dhe Rreziqet Nga Konsumi i Djathit

1.7k 0

Kur bëhet fjalë për djathin, njerëzit shpesh thonë se e pëlqejnë aq shumë sa nuk mund të mos rrinë pa e konsumuar.

Megjithatë, disa shqetësohen se mund të shkaktojnë sëmundje të zemrës ose shtim të padëshiruar në peshë.

Në këtë artikull, AgroWeb.org do t’ju japë të gjithë informacionin që ju nevojitet rreth përfitimeve dhe rreziqeve rreth shëndetit.

Përfitimet shëndetësore

Ka shumë mundësi zgjedhjeje kur bëhet fjalë për djathin dhe shumë mënyra se si shëndeti juaj të përfitojë prej tij.

Djathi është një burim i mirë i lëndësh ushqyese

Ai është një burim i mirë i kalciumit, yndyrnave dhe proteinave.

Gjithashtu përmban sasi të larta të vitaminave A dhe B12, së bashku me zink, fosfor dhe riboflavinë.

Mund të mbrojë dhëmbët nga kavitetet

Sipas disa studimeve ku AgroWeb.org mbështetet, djathi dhe produktet e qumështit në përgjithësi, mund të mbrojnë dhëmbët nga dëmtimi.

Është një burim i acidit linoleik të konjuguar

Djathërat me yndyrë të lartë, përmbajnë sasi të vogla të acidit linoleik të konjuguar.

Një yndyrë e shëndetshme që mund të ndihmojë në parandalimin e obezitetit, sëmundjeve të zemrës dhe të zvogëlojë inflamacionin.

Mund të jetë i mirë për zemrën

Sipas hulumtimeve, produktet e femrentuara të qumështit si kosi dhe djathi, kanë një efekt pozitiv në shëndetin kardiovaskular. Ato sigurojnë lëndë ushqyese dhe kanë veti anti-inflamatore.

Rreziqet për shëndetin

Djathi mund të ketë efekte të padëshiruara nëse është i kontaminuar, ose nëse keni probleme të caktuara shëndetësore.

Ndotja nga listeria

Djathi ndonjëherë mund të kontaminoht me listeri, veçanërisht nëse është bërë me qumësht të papasterizuar. Kështu ai mund të kthehet në një burim infeksioni.

Ekspertët e shëndetit këshillojnë shmangien e konsumit, nëse në etiketë thuhet qartë se produkti është bërë me qumësht të pasterizuar.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për:

gratë shtatzëna

foshnjat dhe fëmijët

të moshuarit

njerëzit me mangësi imune

Është i lartë në kalori

Djathi është një ushqim i dendur me kalori. Në varësi të shumëllojshmërisë së djathit që hani, ju merrni rreth 100 kalori për 30g.

I lartë në yndyrna të ngopura

Disa ekspertë, edhe pse jo të gjithë, këshillojnë të kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura, të dëmshme për organizmin.

I lartë në kripë

Djathrat përmabjnë sasi të larta natriumi, i cili mund të jetë një problem për njerëzit me presion të lartë të gjakut.

I ulët në fibra

Djathi nuk përmban fibra dhe nëse e konsumoni së tepërmi mund të shkaktojë kapsllëk.

Mund të shkaktojë alergji dhe intolerancë

Disa njerëz shmangin djathin për shkak të kushteve të tilla si intoleranca ndaj laktozës ose alergjia ndaj qumështit.