Mornicat në Trup – Arsyet Pse ju Ndodhin Vazhdimisht

3.4k 0

Një nga reagimet më të pavullnetshme të njeriut ndaj një emocioni, frikës, nostalgjisë apo të ftohtit është ajo që në shqip e përshkruajmë si mornica.

Na ndodh të gjithëve që mishi bëhet me kokrriza kur dëgjon një këngë të bukur që të kujton një emocion të veçantë.

Por mornicat shfaqen edhe kur kemi ftohtë, frikë dhe ndihemi të shokuar apo të mahnitur.

Ky reagim vjen pas ndryshimeve hormonale të shkaktuara nga ndryshimet në temperaturë apo emocione.

Ekspertët pretendojnë se formimi i kokrrizave në lëkurë është një reagim i pavullnetshëm.

Kjo ndodh për shkak të kontraktimit të muskujve të padukshëm në shtresën e rrënjëve të pushit të trupit dhe që i detyron ato rrënjë të ngrihen përpjetë.

Bëhet fjalë për një reagim të sistemit nervor. Ky reagim, sipas ekspertëve është i lidhur fort me mekanizmin automatik të trupit si kundërpërgjigje të disa situatave të caktuara.

Mekanizmi në fjalë aktivizohet vetëm në situata stresuese ose kur ndeshemi me momente të forta emocionale.

Hormone të caktuara në organizëm që kanë lidhje me emocionet, frikën dhe stresin pësojnë një superprodhim dhe më pas ndodhin ndryshimet fizike që i njohim si mornica.

Por le të kthehemi tek arsyet përse trupi i njeriut formon mornica në situata të caktuara.

Kontraktimi i muskujve të vegjël nën shtresën e lëkurës krijon një vakum të mirëfilltë në sipërfaqe dhe formon fryrje të imëta që e bëjnë lëkurën të ngjajë me lëkurën e pulës.

A Ka Një Arsye Përse Mishi Bëhet Me Kokrra?

Formimi i kokrrave në lëkurë nuk ka asnjë funksion mirëbërës për njerëzit.

Shkencëtarët thonë se shtresa e lëkurës që quhet epiderma është më e përhapur tek kafshët.

Ajo ka funksionin e krijimit të një mjedisi më të ngrohtë për trupin. Sa më të dendura rrënjët e pushit, aq më e madhe do të jetë nxehtësia e ruajtur në trup.

E njëjta gjë ndodh edhe kur kafsha percepton një rrezik të mundshëm dhe reagon duke ngritur qimet përpjetë.

Por tek njerëzit, një reagim i tillë është i padobishëm, e megjithatë ai shfaqet rregullisht.

Njerëzit nuk kanë një shtresë të mjaftueshme me qime në trup. Rrjedhimisht ata nuk kanë nevojë për këtë izolim të tillë nga i ftohti apo për t’u mbrojtur nga kafshët e tjera./AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.