Përse Disa Njerëz Qajnë më Lehtë se të Tjerët?

1.8k 0

Disa njerëz qëndrojnë stoikë në çdo situatë, ndërsa për të tjerët ndodh e kundërta, emocionet e tyre shpërthejnë.

Nëse jeni pjesë e grupit të fundit, a e ke keni pyetur ndonjë herë veten: Pse qaj kaq lehtë?

Në fakt, derdhja e lotëve mund të jetë një gjë e mirë! Kur qani, trupi juaj lëshon hormone që ju ndihmojnë të ndiheni më mirë. Prandaj të qarat mund të jenë shumë terapeutike.

Duket se ka një sërë faktorësh të ndryshëm që mund të jenë shkaku, me të cilat AgroWeb.org ju njeh më poshtë.

Personaliteti juaj

Njerëzit që janë shumë empatikë ose ndryshe njerëzit shumë të ndjeshëm, priren të qajnë më shpesh.

Duket se ata që janë shpesh të shqetësuar ose plot me dyshime për veten, ndaj kanë më shumë gjasa të qajnë më lehtë.

Përvojat e kaluara dhe të tanishme

Mjedisi në të cilin jeni rritur mund të ketë një ndikim të madh. Për shembull, rritja në një familje ku të qash ose të flasësh për ndjenjat e tua ishte e ndaluar.

Emocionet tuaja mund të shfaqen më shpesh në formë lotësh, sepse mund të mos keni fjalorin e mjaftueshëm për të shprehur trishtimin ose zhgënjimin.

E qara e shpeshtë ose e papritur mund të ndodhë gjithashtu nëse ndiheni sikur po mbartni shumë emocione nga situatat e kaluara.

Kultura

Disa kultura i inkurajojnë njerëzit të kenë më shumë liri të shprehjes se disa të tjera.

Shumë kërkime tregojnë se njerëzit që janë rritur në vende të pasura priren të qajnë më shpesh sepse kultura e tyre nuk e gjykon këtë verpim.

Nga ana tjetër, ata që jetojnë në vende më të varfra, kanë gjasa t’i frenojnë lotët e tyre sepse kjo gjë shihet si një dobësi.

Gjinia

Është më e pranueshme nga shoqëria që gratë të qajnë, kështu që ato nuk kanë ndjesinë se duhet të maskojnë aq shumë emocionet e tyre.

Disa ekspertë besojnë se gratë mund të qajnë më shpesh sepse kanë më shumë gjasa të përjetojnë trauma personale ose ndjenja depresioni.

Gjithashtu edhe hormonet luajnë një rol. Hormoni mashkullor, testosteroni, duket se pengon të qarët, ndërsa nivelet e larta të hormonit prolaktinë, që gjendet tek gratë, bën të kundërtën.

Pastaj janë ndryshimet e rëndësishme të hormoneve që vijnë për shembull nga shtatzania.

Stresi

Disa njerëz zemërohen me problemin më të vogël kur janë jashtëzakonisht të stresuar.

Të tjerë do të fillojnë të qajnë për gjëra që normalisht nuk do ta bënin.

Nëse keni stres edhe për gjënë më të vogël, kjo mund të bëjë që emocionet tuaja të shpërthejnë më kollaj.

Si të ndaloni së qari kur keni nevojë

E qara mund të jetë një përgjigje e shëndetshme ndaj një game të gjerë situatash. Por mund të jetë e dobishme të dini se si t’i frenoni lotët kur preferoni të mos shiheni duke qarë, si në punë ose kur jeni të zemëruar dhe në mes të një debati me partnerin.

Kur ndjeni se po filloni të qani, përqendrohuni në atë që po ndodh rreth jush në vend të asaj që po ndodh brenda kokës tuaj.

Shikoni përreth dhe mendoni për pesë gjëra që mund të dëgjoni, katër gjëra që mund të shihni, tre gjëra që mund të prekni, dy gjëra që mund të nuhasni dhe një gjë që mund të shijoni.

Nëse jeni duke mbajtur një fjalim emocional ose duke folur në një shërbim funerali, përgatitja paraprake mund të ndihmojë.

Praktikoni atë që do të thoni me zë të lartë para një pasqyre, në mënyrë që të jeni të përgatitur mendërisht për të folur rreth temës. Merrni frymë ngadalë dhe thellë kur është koha për të folur. /AgroWeb.org