Zbulimet e Fundit në Luftën Kundër Sëmundjeve Kardiovaskulare

887 0

Në vitin 2023, bota e shkencës mjekësore ka shënuar përparime të rëndësishme në trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Një ndër këto zbulime përfshin terapinë me qeliza staminale për trajtimin e insuficiencës së avancuar të zemrës. Ky artikull synon të hedhë një vështrim mbi disa nga zbulimet më premtuese dhe revolucionare në trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare të vitit 2023, duke na dhënë një pamje të re mbi atë që mund të pritet në të ardhmen e kujdesit shëndetësor.

Çfarë duhet të dini? 

Një studim i kryer nga Mayo Clinic ka treguar se përdorimi i qelizave staminale, të marra nga palca e kockave të pacientëve dhe të programuara për të riparuar inde të dëmtuara të zemrës, ka përmirësuar ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientëve me insuficiencë të avancuar të zemrës. Ky studim u realizua në 39 spitale në 10 vende dhe përfshiu 315 pacientë.

Një tjetër zbulim i rëndësishëm është përdorimi i teknikave të redaktimit gjenetik për të trajtuar hiperkolesteroleminë familjare, një çrregullim gjenetik që shkakton probleme serioze shëndetësore. Në këtë rast, shkencëtarët kanë përdorur redaktimin e bazave të ADN-së për të ndryshuar gjenin që kodon për proteinën PCSK9. Kjo teknikë ka ulur nivelet e kolesterolit LDL (“kolesteroli i keq”) në gjak deri në 55%, duke ulur kështu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithëse kjo metodë mbart shpresë të madhe, ende kërkohen më shumë studime dhe testime klinike për të vlerësuar sigurinë dhe efikasitetin afatgjatë të kësaj terapie.

Gjithashtu, një terapi gjenetike të re është zhvilluar për trajtimin e sëmundjeve kardiake gjenetike. Kjo terapi, e cila është pranuar për testimet klinike, ka potencialin të trajtojë sëmundje të rralla të zemrës që kanë bazë gjenetike. Ky zbulim vjen nga puna e shkencëtarëve në Hubrecht Institute dhe pritet të hapë rrugë për trajtime më të efektshme dhe të personalizuara për sëmundjet kardiovaskulare me origjinë gjenetike.

Një tjetër zbulim i rëndësishëm është identifikimi i një proteine të re nga sistemi imunitar, e njohur si suPAR, e cila ka treguar të jetë një shënjestër e premtueshme për trajtimin e sëmundjes kardiovaskulare. Kjo proteinë, e cila rregullon aktivitetin e sistemit imunitar, është lidhur me zhvillimin e aterosklerozës në nivele të larta. Studimi i kësaj proteine ka treguar se individët me nivele të larta të suPAR janë më të prirur për të zhvilluar aterosklerozë dhe për të përjetuar ngjarje kardiovaskulare. Ky zbulim hap rrugën për zhvillimin e terapive të reja që synojnë përmirësimin e trajtimeve kardiovaskulare duke fokusuar në komponentët imunologjik.

Në përgjithësi, hulumtimet e vitit 2023 kanë sjellë shpresë dhe mundësi të reja për trajtimin e pacientëve./AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.