Raporti i 2020 – Më Shumë Makina Elektrike Më Pak C02 në Evropë

410 0

Ndotja e atmosferës dhe problemet me ngrohjen globale kanë bërë që emetimet e dioksidit të karbonit të jenë në qendër të vëmendjes së studiuesve në mbarë botës.

Prej vitesh ata bëjnë thirrje që këto gazra të dëmshëm për natyrën të minimizohen në mënyrë që të ruhet ekosistemi.

Një lajm i mirë në këtë drejtim vjen nga Agjencia Evropiane e Mjedisit përsa i përket çlirimit të CO2 në atmosferë.

Sipas tyre viti i kaluar pati shifra shumë pozitive përsa i përket nditjes së ajrit dhe ambientit.

Rënie drastike e çlirimit të CO2 nga makinat

Izolimi nga pandemia Covid-19 e shpallur në 2020 në të gjithë botën, luajti rolin e saj përsa i përket pastrimit të ambientit.

Por sipas ekspertëve kjo nuk është e vetmja arsye, pasi në Evropë po në këtë vit u rregjistruan mbi 1.4 milionë automjete të reja me emetime të CO2 1.5% më të ulëta se 2019.

Sipas EEA, gjatë 2020 në Islandë, Norvegji dhe Mbretërinë e Bashkuar u çliruan 10.8 gramë CO2 për kilometër.

Kjo shifër është 12% më e ulët se në vitin 2019, vit në të cilin u shënua rënia e parë e këtyre emetimeve që nga viti 2016.

Gjithashtu janë trefishuar regjistrimet e makinave elektrike në të gjithë Evropën nga 3.5% në 11% përgjatë vitit 2020.

Të dhënat momentalisht janë provizore sipas Agjencisë Evropiane të Mjedisit, por një raport më i plotë do të publikohet përgjatë këtij viti në lidhje me këtë çështje.

Çdo vit vendet anëtare të BE raportojnë mbi nivelet e CO2 të çliruar në ajër në mënyrë q ëtë mund të vlerësohet efikasiteti i flotave të makinave të reja që sigurojnë më pak ndotje./AgroWeb.org