A Mos Vallë Jemi Pranë Zhdukjes Së Bananes?

780 0

Njerëzimi konsumon mbi 100 miliardë banane në vit.

Ky frut me lëkurë të verdhë përmban sasi të larta kaliumi dhe pektine por edhe magnez, vitaminë C dhe B6.

Bananja besohet të jetë fruti i parë i kultivuar në botë dhe gjurmë të saj janë gjetur në Guinean e Re që datojnë deri në 8000 vjet para erës sonë.

Ky frut numëron plot 1000 varietete të ndryshme por të gjitha bananet që gjejmë në dyqan janë të varietetit Cavendish, vendlindja fillestare e së cilës është Azia Juglindore.

A Mos Vallë Jemi Pranë Zhdukjes Së Bananes Që Njohim ?

Së fundmi, ky varietet është bërë shënjestra e insekteve por po vuan edhe pasojat e ndryshimeve klimatike.

Sulmet e insekteve ndaj bananeve kanë qenë të vazhdueshmë në 25 vitet e fundit, për vetë faktin se këto patogjenë ushqehen vazhdimisht me këtë varietet të vetëm.

Këto baktere kanë tendencën të pengojnë furnizimin me ujë të bananes dhe e shkatërrojnë atë.

Ato nuk mund të eliminohen dhe mund të zhvendosen edhe në tokë.

Përpos kësaj, bananet kanë edhe një dobësi tjetër.

Praktikisht çdo banane e mbjellë është një klon i brezit të mëparshëm të bananeve.

Kjo nënkupton se patogjenët e rrezikshëm mund të shpërndahen me të njëjtën furi si zjarri.

Mungesa e një varieteti gjenetik, e bën këtë banane të konsumit të gjërë më të brishtë ndaj rreziqeve të tilla.

Rreziqe të tjera

Bananes së përditshme i kanoset një rrezik tjetër nga një sëmundje e njohur si sigatoka e zezë, sporet e së cilës udhëtojnë nëpërmjet ajrit duke infektuar plantacionit dhe ulur prodhimtarinë.

Shpërndarja e këtyre sporeve favorizohet edhe nga ndryshimet klimatike dhe rreziku i infeksionit të plantacioneve është rritur me 50% në 60 vitet e vundit.

Ky infeksion mund të trajtohet por fermeret duhet të aplikojnë solucione të posaçme rreth 60 herë në vit.

Tashmë është i pranishëm në shumë plantacione të bananeve në Kinë, Indi, Tajvan dhe Afrikën Lindore.

Frika është e mdhe që ai do të shpërndahet edhe në vend të tjera eksportuese siç është Ekuadori.

Ekspertët kanë bërë thirrje për rritjen e varieteve të tjera ose ndërthurjen mes tyre për të garantuar vazhdimësinë e bananes mbi tokë./AgroWeb.org