306 0

Cili është ‘Personaliteti Juaj i Festave”? – Si ta Zbuloni

Festat përveç gëzimeve sjellin ndjesi të ndryshme për njerëz të ndryshëm.

Mënyra se si ndiheni dhe reagoni ndaj festave mund të tregojë shumë për personalitetin tuaj.

Psikologia Natalie Dattilo një psikologe e licencuar dhe petagoge e psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, krijoi një strategji vlerësimi të “personalitetit të festave”.

Arsyeja është se ajo beson që të gjithë kanë mendime për festat, pavarësisht nëse i festojnë apo jo.

Ky lloj klasifikimi përfshin vlerat dhe besimet e njerëzve për festat dhe festimet në përgjithësi, rolin e traditës në jetën e tyre, si dhe marrëdhëniet dhe ndjenjën e lidhjes me të tjerët.

Ajo thotë se njohja e “personalitetit të festave” ose se çfarë vlerësoni më shumë rreth tyre, mund t’ju ndihmojë të jeni më autentikë dhe të qëllimshëm në mënyrën se si dhe me kë zgjidhni të kaloni këtë periudhë të vitit.

Ky vlerësim është krijuar për të nxitur vetë-reflektim duke iu përgjigjur disa pyetjeve të thjeshta si :

-Kur mendoni për festat e fundvitit, cila është fjala e parë që ju vjen në mendje? Familja, argëtimi apo stresi?

-Si ndiheni për festat e fundvitit, sinqerisht?

-E prisni me padurim pëtë periudhë të vitit? A e ndiheni të vetmuar këtë periudhë të vitit?

-A ndjeni më shumë presion dhe detyrim?

-A ju pëlqen dhe dëshironi që të mos mbarojë kurrë?

Përgjigjet tuaja për këto pyetje mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni nëse bëni pjesë në një nga tre llojet e përgjithshme të “personalitetit të festave”, të cilat janë:

Personat Tradicionalë

Personat e këtij grupi priren të vlerësojnë familjaritetin dhe rutinën gjatë festave.

Ata ndihen të rrënjosur pas traditës, e cila i jep kësaj periudhe të vitit më shumë qëllim dhe kuptim.

Festuesit

Ata priren të vlerësojnë spontanitetin, dhënien e dhuratave dhe atmosferën e bukur.

Personave në këtë grup iu pëlqen të festojnë dhe ndonjëherë ata mund të jenë të shkujdesur, veçanërisht kur bëhet fjalë për shpenzimin e parave.

Njerëzit e shoqërueshëm

Ata vlerësojnë bashkësinë, janë socialë dhe shumë të shoqërueshëm.

Këta individë kënaqen duke u bashkuar me familjen dhe miqtë, por gjithashtu mund të kenë edhe një ndjenjë të fortë detyrimi për ta bërë këtë.

Për këtë arsye mund të përfundojnë duke kaluar kohë me njerëz që nuk i pëlqejnë ose nuk shkojnë mirë.

Është e rëndësishme të mbani mend se pavarësisht se cilit grup mendoni se si përksini, ju gjithmonë duhet të merrni kohë për veten tuaj dhe vendosni kufij nëse është e nevojshme.

Pse festat janë argëtuese për disa dhe stresuese për të tjerët?

Shumë njerëz që janë shumë socialë dhe të hapur ndaj eksperiencave, priren t’a shohin këtë periudhë festash si  argëtuese dhe emocionuese.

Ndërsa për ata që janë të tërhqur dhe jo shumë social, kjo mund të jetë një sfidë e vështirë.

Prandaj do t’ju duhet më shumë kohë për të pushuar dhe për të marrë energji të reja, në mënyrë që të shijoni në periudhë./AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.