Arteriet transportojnë gjakun e pasur me oksigjen nga zemra në indet në të gjithë trupin.

Pllakat që krijohen nëpër arterie nga depozitat yndyrorë, ngushtojnë arteriet tuaja dhe pengon rrjedhën e gjakut.

Mënyra e të ushqyerit luan një rol të rëndësishëm në krijimin e këtyre pllakave ose ndryshe arteriosklerozës.

Çfarë ndikon në formimin e tyre?

Yndyrat e ngopura

Mishi dhe veçanërisht mishi i përpunuar, përmban elementë që nxisin zhvillimin e pllakave arteriale.

Yndyrat e ngopura rrisin nivelet e përgjithshme të kolesterolit, duke rritur sasinë e lipoproteinës me dendësi të ulët ose të kolesterolit të keq (LDL), në qarkullimin e gjakut.

Kolesteroli i keq rrit rrezikun e ateriosklerozës sepse përbën një përbërës të depozitimeve të pllakave arteriale.

Prandaj këshillohet të reduktoni sasinë e ushqmimeve që përmbajnë yndyrna të ngopura.

L-karnitina

L-karnitina është një aminoacid që gjendet në mishin e kuq, që gjithashtu kontribuon në formimin e pllakave arteriale.

Edhe pse trupi juaj ka nevoë për këtë aminocid, sasitë e mëdha të saj mund të rrisin rrezikun e ateriosklerozës.

Megjithatë efektet e dëmshme të L-karnitinës janë studiuar vetëm tek kafshët dhe ende nevojiten studime të mëtejshme tek njerëzit.

Mishi i përpunuar

Për të parandaluar formimin e pllakave arteriale, ju duhet të kufizoni konsumin e mishit të përpunuar sa më shumë që të jetë e mundur.

Ato janë të pasura me yndyrna të ngopura, gjë që rrit nivelet e kolesterolit.

Gjithashtu përmbajnë natrium, një mineral që rrit presionin e gjakut, i cili nga ana tjetër nxit arteriosklerozën.

Bëni zgjedhje të shëndetshme

Kurdo që keni mundësi, zgjidhni opsionet e mishit të papërpunuar ose të peshkut.

Mish i pulës dhe i peshkut përmbajnë dukshëm më pak L-karnitinë sesa mishi i kuq.

Ndërsa peshku gjithashtu përmban yndyrna të shëndetshme të pangopura, të cilat luftojnë pllakat arteriale.

Për më tepër, për shkak se burimet bimore të proteinave, të tilla si thjerrëzat dhe fasulet, kanë pak yndyrë të ngopur, merrni parasysh t’i konsumoni ato në vend të mishit./AgroWeb.org