Mineralet Thelbësore Për Metabolizëm Të Shpejtë

536 0

Bakri dhe zinku janë dy minerale thelbësore për shëndetin e organizmit tonë.

Bakri ndihmon flokët dhe lëkurën duke nxitur organizmin të prodhojë melaninë.

Melanina është shumë e nevojshme në mbrojtjen e lëkurës ndaj rrezeve të dëmshme të diellit.

Nga ana tjetër zinku ndihmon qelizat që të komunikojnë më njëra tjetrën për të rregulluar nivelet e hormoneve.

Kur të dy këto minerale bashkëpunojnë i vijnë në ndihmë metabolizmit, duke nxitur shumë reaksione kimike që ndihmojnë funksionet e organizmit.

Efektet e zinkut

Zinku aktivizon më shumë se 100 enzima, duke përfshirë këtu një numër të madh proteinash të çilat përmirësojnë metabolizmin.

Kur merrni sasitë e nevojshëm të zinkut, organizmi juaj prodhon proteina përmes amino acideve që përfitoni nga dieta që konsumoni.

Ky bashkim është thelbësor në rigjenerimin e qelizave si dhe një metabolizëm më efikas.

Efektet e bakrit

Bakri nga ana tjetër ndihmon metabolizmin tuaj duke nxitur qelizat të prodhojnë energji.

Qelizat mbështeten në sasinë e energjisë që prodhon trupi për të funksionuar në mënyrën e duhur.

Bakri arrin të mbështesë organizmin në ekuilibrimin e metabolizmit dhe të hekurit, dy funksione të domosdoshme për një funksionim siç duhet të neurotransmitorëve të trurit.

Ai kështu ka një ndikim të lartë në mënyrën se si qelizat e trurit arrijnë të bashkëveprojnë më njëra tjetrën.

Një bashkim që bën fuqi

Bakri dhe zinku punojnë së bashku për të mbështetur metabolizmin tuaj.

Të dy mineralet arrijnë të aktivizojnë një enzimë që shërben si antioksidant. Kështu qelizat tuaja janë të mbrojtura nga radikalët e lirë si dhe nga toksinat që grumbullohen në trup .

Nëse trupi juaj merr sasitë e nevojshme të bakrit dhe zinkut, ju i siguroni organizmit tuaj një armë për të luftuar qelizat tumoriale.

Rekomandimet mbi dozat e duhura të konsumimit

Meshkujt dhe femrat është e këshillueshme që të marrin rreth 11 dhe 8 mg zink në ditë.

Ndërsa për sa i përket bakrit për të rriturit nevojitet rreth 900 mikrogram.

Midhjet, mishi, dhe arrorët janë disa nga produktet që i përmbajnë të dy këto minerale./AgroWeb.org