nga AgroWeb më 10 February, 2022

​OBSH: Pandemia ka krijuar mijëra tonë mbeturina mjekësore

Më shumë se 200 mijë tonë mbetje mjekësore, kryesisht plastike, janë grumbulluar në mbarë botën si rezultat i pandemisë së koronavirusit, deklaroi Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh). Sipas vlerësimeve të OBSh-së, miliarda vaksina që nga fillimi i pandemisë kanë gjeneruar të paktën 144 mijë tonë gjilpëra, shiringa dhe kontejnerë grumbullimi të përdorura për to. Për […]

nga AgroWeb më 6 September, 2021

Çfarë mund të bëjmë ne për të parandaluar zjarret?

Teksa zjarret në mbarë globin po bëhen më të shpeshta dhe me pasoja më të rënda, është shumë e rëndësishme të dimë se çfarë mund të bëjë secili prej nesh për t’i parandaluar ato. Korriku ishte muaji më i nxehtë në botë, me flakë që shkatërruan zona të mëdha në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Turqi, […]

nga AgroWeb më 8 July, 2021

Pandemia rriti numrin e “pelikanëve kaçurrel” në Shqipëri

Pandemia e koronavirusit ka sjellë një gjë më të mirë në Lagunën e Karavastasë, ku gjendet ishulli i “pelikanit kaçurrel”, një monument natyror. Autoritetet lokale thonë se është rritur numri i pelikanëve, ndërsa laguna është e vetmja pikë folezimi për “pelikanin kaçurrel” në Shqipëri. Globalisht, “pelikanët kaçurrel”, apo siç njihen ndryshe pelikanët dalmatë, klasifikohen si […]

nga AgroWeb më 5 May, 2021

Krijohet për herë të parë plastika që tretet në mënyrë biologjike

Shkencëtarët në Universitetin e Berkeley në SH.B.A., kanë zbuluar një teknikë të re për ta bërë plastikën plotësisht të tretshme në mënyrë biologjike. Lloji i plastikes që shpërbëhet në mënyrë biologjike, supozohet të tretet në ujë, në dioksid karboni ose në kontakt me materiale të tjera organike (fruta dhe perime) të cilat mund të ndodhen […]

nga AgroWeb më 9 April, 2021

Rreziqet prej ndryshimeve klimatike nё ekosistemet natyrore dhe tek njerëzit

Prej rreth tre dekadash tashmё, shkencёtarёt i njohin dhe i pranojnё rreziqet prej ndryshimeve klimatike nё ekosistemet natyrore dhe shoqёritё njerёzore. Ndryshimet klimatike, qё kanё ngёrthyer planetin tonё, nuk njihen mjaftueshёm prej publikut vendas, qё ndonjёherё shfaqet mosbesues. Pёr rrjedhojё, publiku nuk i adreson si kёrcёnime pёr jetёn e tij, nё nivelet e larta tё […]

nga AgroWeb më 23 October, 2019

Në Mbrojtje të Mjedisit – Një Flotë me 9 Makina Ekologjike Në Shqipëri

Një nga shkaktarët kryesorë të ndotjes së mjedisit në Shqipëri ashtu si edhe në botë, është niveli i lartë i tymit që çlirohet nga përdorimi i makinave me naftë dhe me gaz, sidomos në kryeqytete dhe qytetet e mëdha. Mijëra makina qarkullojnë çdo ditë në çdo cep të kryeqytetit duke çliruar gazra dhe tymra të […]