A duhen ndaluar reklamat e patatinave në televizion?

266 0

Britania e Madhe ka vendosur tё ndalojё reklamat mbi ushqimet e shpejta nё tё gjitha mediat pёr fёmijё, njё vendim historik qё synon tё adresojё obezitetin e fёmijёve.

Rregullorja e re e miratuar nga autoritetet britanike nёnkupton qё pёr herё tё parё edhe rrjetet sociale dhe mediat online do tё futen nё njёjtёn kategori me televizionet, ku kushtet e reklamimit tё ushqimeve tё pashёndetshme pёr fёmijёt janё shumё mё strikte.

FÑ‘mijÑ‘t e moshave nga pesÑ‘ deri nÑ‘ pesÑ‘mbÑ‘dhjetÑ‘ vjeç shpenzojnÑ‘ mesatarisht pesÑ‘mbÑ‘dhjetÑ‘ orÑ‘ nÑ‘ javÑ‘ nÑ‘ internet. Ata bÑ‘hen pre e reklamuesve tÑ‘ ndryshÑ‘m qÑ‘ i vÑ‘nÑ‘ nÑ‘ shÑ‘njestÑ‘r nÑ‘pÑ‘rmjet reklamave gjithandej nëpër rrjete sociale dhe online duke promovuar ushqime tÑ‘ shpejta dhe pije tÑ‘ gazuara, në një situatë shumë të ngjashme me aktualitetin shqiptar.

Duke nisur qÑ‘ nga korriku i ardhshÑ‘m 2017, tÑ‘ gjitha reklamat pÑ‘r ushqimet dhe pijet qÑ‘ pÑ‘rmbajnÑ‘ sasi tÑ‘ larta yndyrnash, kripe apo sheqeri, qÑ‘ shÑ‘njestrojnÑ‘ fÑ‘mijÑ‘t nÑ‘n moshÑ‘n 16 vjeç, do tÑ‘ konsiderohen tÑ‘ paligjshme dhe nuk do të lejohen të transmetohen. Në të kundërt, reklamuesit do të përballen me gjoba marramendëse.

“Obeziteti nÑ‘ rradhÑ‘t e fÑ‘mijÑ‘ve Ñ‘shtÑ‘ njÑ‘ çÑ‘shtje komplekse dhe serioze. Ne jemi tÑ‘ vendosur tÑ‘ luajmÑ‘ rolin tonÑ‘ nÑ‘ zgjidhjen e kÑ‘saj çÑ‘shtjeje,” tha James Best, kryetar i Komitetit pÑ‘r Etikën e Reklamave nÑ‘ BritaninÑ‘ e Madhe.

KÑ‘to rregulla tÑ‘ reja pritet tÑ‘ ulin ndjeshÑ‘m numrin e reklamave pÑ‘r produkte tÑ‘ pasura mÑ‘ yndyrna, kripÑ‘ra ose sheqerna qÑ‘ shihen nga fÑ‘mijÑ‘t. "Rregullat e reja, janÑ‘ tÑ‘ forta dhe janÑ‘ njÑ‘ shfaqje e qartÑ‘ e vullnetit dhe gatishmÑ‘risÑ‘ sÑ‘ industrisÑ‘ sÑ‘ reklamave pÑ‘r tÑ‘ vepruar nÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ tÑ‘ pÑ‘rgjegjshme duke vendosur mbrojtjen e fÑ‘mijÑ‘ve nÑ‘ qendÑ‘r tÑ‘ aktivitetit tÑ‘ tyre”, tha ai.

MegjithatÑ‘, aktivistÑ‘ tÑ‘ shÑ‘ndetit kanÑ‘ bÑ‘rÑ‘ thirrje qÑ‘ kÑ‘to rregulla tÑ‘ jenÑ‘ tÑ‘ vlefshme edhe pÑ‘r programet në oraret e pikut të shikueshmërisë edhe pÑ‘r tÑ‘ rriturit, pasi këto programe janÑ‘ tejet popullorÑ‘ edhe tek fÑ‘mijÑ‘t meqë shikohen nga e gjithë familja, por qÑ‘ gjithsesi teknikisht nuk konsiderohen si programacion pÑ‘r fÑ‘mijÑ‘t.

EkspertÑ‘ tÑ‘ shÑ‘ndetit e kanÑ‘ mirÑ‘pritur lajmin pÑ‘r ndalimin qÑ‘ autoritetet britanike po i bÑ‘jnÑ‘ reklamimit tÑ‘ ushqimeve tÑ‘ pasura mÑ‘ yndyrna, kripÑ‘ra ose sheqerna dhe pijet nÑ‘ mediat pÑ‘r fÑ‘mijÑ‘t. EkspertÑ‘t e dinÑ‘ mjaft mirÑ‘ ndikimin e madh dhe të drejtpërdrejtë qÑ‘ reklama ka nÑ‘ preferencat ushqimore tÑ‘ fÑ‘mijÑ‘ve.

E megjithatё, aktivistёt insistojnё nё shtrirjen dhe pёrhapjen e ndalimit tё reklamave mё tutje nё industrinё e medias. Rregullat nё fjalё janё tё vlefshme pёr pёrmbajtjet televizive qё transmetohen nё internet, platformat pёr shpёrndarjen e videove si YouTube, ose lojёrat apo aplikacionet, tё cilat mund tё bёhen ose janё tёrheqёse pёr fёmijёt.

Njё ndalim i tillё pёr promocionet e kompanive tё ndryshme, personazheve tё licensuar ose njerёzve tё famshёm me fёmijё nё reklama do tё mund tё hiqet vetёm nё rastet kur subjekti i reklamёs ёshtё njё alternativё e shёndetshme ushqimi.

Po nё rastin e Shqipёrisё?

Nga kjo anë e pikëveshtrimit, ShqipÑ‘ria po shÑ‘ndoshet me tepricë si pasojë e kequshqimit. NjÑ‘ numÑ‘r nÑ‘ rritje i fÑ‘mijÑ‘ve dhe tÑ‘ rritur shqiptarÑ‘ janÑ‘ mbipeshÑ‘ ose obezÑ‘. NjÑ‘ nÑ‘ pesÑ‘ fÑ‘mijÑ‘ nÑ‘ ShqipÑ‘ri vuan nga obeziteti.

Por obeziteti nis me konsumin e ushqimeve tё shpejta dhe pa vlera qё nё fёmijёri. Nё vitin 2014, 58.2 pёrqind e meshkujve ishin mbipeshё ndёrkohё qё nё vitin 1975 vetёm 33.6 pёrqind e tyre vuanin nga kjo diagnozё.

Femrat shqiptare nga ana tjetÑ‘r duket tÑ‘ kenÑ‘ mÑ‘ shumÑ‘ kontroll mbi peshÑ‘n e tyre. TÑ‘ dhÑ‘nat tregojnÑ‘ se nÑ‘ vitin 2014, 45.4 pÑ‘rqind e grave ishin mbi peshÑ‘ ndÑ‘rkohÑ‘ qÑ‘ nÑ‘ vitin 1975, kjo shifÑ‘r ishte 34.4 pÑ‘rqind. E megjithatÑ‘, numri i obezÑ‘ve nÑ‘ vend Ñ‘shtÑ‘ dyfishuar. NÑ‘ vitin 1975, një pÑ‘rqindje krejt e vogël e popullsisÑ‘ vuante nga obeziteti, ndÑ‘rkohÑ‘ qÑ‘ nÑ‘ vitin 2014 kjo shifÑ‘r arriti nÑ‘ mbi 17 pÑ‘rqind.

EkspertÑ‘t janÑ‘ tÑ‘ shqetÑ‘suar pÑ‘r numrin nÑ‘ rritje tÑ‘ obezÑ‘ve, veccanÑ‘risht tek fÑ‘mijÑ‘t shqiptarÑ‘, jo vetÑ‘m pÑ‘r shkak tÑ‘ problemeve qÑ‘ shfaq kjo diagnozÑ‘ siç janÑ‘ diabeti apo sÑ‘mundjet kardiovaskulare, por edhe sepse obeziteti dhe pesha e madhe janÑ‘ shenja dalluese tÑ‘ njÑ‘ shoqÑ‘rie tÑ‘ pashÑ‘ndetshme.

A do ta mbёshtesnit njё ndalim tё tillё tё reklamave tё ushqimeve tё pashёndetshme nё televizionet shqiptare? Rrёfeni mendimet tuaja nё AgroWeb./AgroWeb.org