Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në SHBA ka paralajmëruar se sindroma inflamatore multisisteme (MIS-A), e cila më parë ishte e lidhur me COVID-19 te fëmijët, mund të ketë efekte të ngjashme edhe te të rriturit.

CDC ka lëshuar një raport që sugjeron që MIS-A është një sëmundje e rëndë që synon shumë organe dhe shkakton inflamacion të shtuar në trup.
Me këto sindroma, shumë pacientë ose rezultojnë pozitivë për SARS-CoV-2 ose kanë antitrupa kundër tij.
Ekipi i CDC ka raportuar se MIS-A ka vrarë të paktën tre pacientë vetëm në Shtetet e Bashkuara. Përveç kësaj, sindroma e fundit godet në mënyrë disproporcionale te raca afro-amerikane.

Simptomat

Sipas raportit, një afro-amerikan që jetonte në Florida pësoi zhurmë në veshët e tij dhe më pas kishte të vjella dhe dhimbje të forta në gjoks.

Në atë kohë, ai u testua negativ për COVID-19, por vdiq pavarësisht se mori trajtimin e duhur. Ngjashëm me këtë, një afro-amerikane në Nju Jork zhvilloi ethe dhe dridhura dhe kishte kaluar më shumë se 19 ditë në spital para se të lirohej nga kujdesi.Koronavirusët janë një familje virusesh që shkaktojnë sëmundje të tilla si ftohja e zakonshme, sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes dhe sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme.

Shenjat elementare dhe sindroma e COVID-19 mund të shfaqen dy ose 14 ditë pas ekspozimit.

Disa nga shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë ethe, kollë, lodhje, gulçim, dhimbje muskujsh, dridhura, dhimbje fyti, dhimbje gjoksi dhe konjuktivit. Me sindromën e re inflamatore multi-sisteme te të rriturit, sëmundja tani është bërë më vdekjeprurëse sesa imagjinohej më parë.

Inflamacioni 

Më parë, MIS-C kishte prekur disa qindra fëmijë në të gjithë botën, por ata nuk treguan simptoma të rëndësishme të koronavirusit.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tani kanë zbuluar se 27 të rritur kishin simptoma të ngjashme.

Shumica e tyre vuanin nga inflamacioni në të gjithë trupat e tyre dhe mosfunksionimi i organeve, duke përfshirë mëlçinë, zemrën dhe veshkat.

Megjithëse hiper-inflamacioni dhe mosfunksionimi i organeve ekstrapulmonare janë përshkruar në të rriturit e shtruar në spital me COVID-19 të rëndë, këto gjendje zakonisht shoqërohen me dështim të frymëmarrjes, thuhet në raportin e publikuar nga CNN.

CDC ka këshilluar departamentet shëndetësore në të gjithë botën të marrin në konsideratë MIS-A te të rriturit me shenja dhe simptoma të përputhshme pasi këta pacientë mund të mos kenë SARS-CoV-2 pozitiv, pasi ato ende mund të jenë të nevojshme për të konfirmuar infeksionin e mëparshëm SARS-CoV-2./Top Channel