Qindra Tonelata Mish i Kontaminuar me Salmonelë në Portin e Durrësit

nga AgroWeb më 23 August 2019

Inspektorët e ushqimit të AKU Durrës, konkluduan se disa ngarkesa me produkte importi janë të pasigurta për konsum njerëzor. Foto: Flickr
Rreth 387 ton mish i destinuar për tregun shqiptar janë bllokuar në portin e Durrësit për shkak të pasigurisë për konsumatorët.

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka vijuar me monitorimet për cilësinë dhe efektivitetin e kontrolleve zyrtare të ushqimit.

Pas disa kontrolleve në terren dhe në Pikat e Inspektimit Kufitar, inspektorët e ushqimit të AKU Durrës, konkluduan se disa ngarkesa me produkte importi janë të pasigurta për konsum njerëzor.

AKU në sajë të përfundimeve të inspektorëve të terrenit vendosi për kthimin e të gjithë sasisë së dërgesës në vendin e origjinës.

Më Konkretisht:

Tre ngarkesa me sasi totale 74.946 ton “Mish Derri” me origjinë nga Kanadaja, importuar nga subjekti “FRIGO ALB shpk”, rezultuan se nuk përmbushin kërkesat ligjore të sigurisë ushqimore.

Këto ngarkesa kishin mangësi në besueshmërinë e dokumentacionit shoqërues.

Kryesisht të certifikatës veterinare si dhe analizat që raportonin prezencë Ractopaminë, një produkt mjekësor veterinar i paregjistruar dhe i ndaluar për përdorim në Shqipëri dhe BE.

Dy ngarkesa me sasi totale 52.257 ton “Mish Viçi” me origjinë nga Brazili, importuar nga subjekti “Apetit shpk”, me destinacion final Kosovën, rezultuan me mangësi dhe mospërputhje thelbësore në dokumentacionin shoqërues të mallit.

Çertifikata e origjinës dhe ajo veterinare mbanin të dhëna të ndryshme nga dokumenti i transportit dhe fatura komerciale. Gjë që e bën mallin ushqimor të importuar pa identitet të konfirmuar dhe të pasigurt për konsum.

Rezultatet Nga Analizat e Kryera

Më herët, analizat e kryera për disa nga ngarkesat me produkte ushqimore mish të importuar rezultuan me ngarkesë mikrobiologjike, Salmonella spp.

Si rrjedhojë, produkti ushqimor i importuar me këto ngarkesa është i pasigurt dhe i papërshtatshëm për konsum njerëzor.

Subjektet e Penalizuara

Për ketë arsye dhe referuar bazës ligjore dhe rregullatore në fuqi, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vendosi kthimin e këtyre ngarkesave në vendin e origjinës, më konkretisht:

 • Katër ngarkesa me sasi totale 107.240 ton “Mish derri” me origjinë nga Brazili, importuar nga subjekti “ZICO sh.a.” është finalizuar praktika dhe ngarkesat janë kthyer në vendin e origjinës.
 • Gjashtë ngarkesa (152.631 ton në total) janë në proces përmbyllje praktike për kthimin ne vendin e origjinës ose asgjësim, më konkretisht:
  • 51.984 ton “Mish Derri” me origjinë nga Brazili, importuar nga subjekti “AMG shpk”,
  • 27 ton “Fileto Pule” nga Brazili, importuar nga subjekti “KING MIT”,
  • 25.999 ton “Mish Derri” nga Brazili, importuar nga subjekti “FRIGO ALB shpk”,
  • 22.648 ton “Mish Viçi” nga Brazili, importuar nga subjekti “DEKON FRIGO shpk”.
  • 25 ton “Mish Derri” me origjinë nga Qipro, importuar nga subjekti “EHW shpk”,

Me finalizimin e praktikës për kthimin ne vendin e origjinës ose asgjësim, rezultati do të njoftohet në rrjetin Europian të shkëmbimit të informacionit mbi rreziqet që lidhen me ushqimin (RASFF)./AgroWeb.org

Të fundit

nga AgroWeb më 27 May 2022

Mjalti më i Mirë i Shqipërisë – Llojet më të Njohura Sipas Zonave

Shqiptarëve u ngjit mjalti. Aq shumë sa po t’i referohemi shkrimeve të filozofit të njohur, Aristotelit, ilirët arrinin të bënin një verë të shkëlqyer prej tij. Procesi ka ngelur enigmatik, por nëse i referohemi filozofit bëhej duke shtrydhur hojet e mjaltit diku para tre mijë vitesh dhe mund ta imagjinoni vetë se çfarë vere mund […]

nga AgroWeb më 27 May 2022

Si të Pastroni Frutat dhe Perimet nga Kimikatet – Ndiqeni këtu

Mënyrat si t’i bëni frutat dhe perimet të sigurta për konsum. Për të mësuar më tepër mbi metodat natyrale për eleminimin e kimikateve nga frutat dhe perimet, AgroWeb.org ju fton të shikoni shumë shkurt videon në fund të tekstit. Së bashku me frutat dhe perimet tuaja të preferuara merrni dhe një nivel të lartë të […]

nga AgroWeb më 26 May 2022

Qumësht dhe Mjaltë – Kombinimi që Ju Duhet për Flokë të Plotë

Flokët që këputën, maja apo rrënjë të ashpra nuk janë kurrë një eksperiencë e këndshme. Prandaj gjithnjë e më shumë mënyrat se si t’i trajtoni flokët tuaj shtohen. Trajtimet për flokët nuk janë kurrë të tepërt e sidomos kur janë me bazë natyrale. Disa nga ushqimet që përdorni çdo ditë në kuzhinë mund t’ju vijnë […]

nga AgroWeb më 26 May 2022

Trangujt e Hidhur – Pse Ndodh dhe a Duhen Konsumuar

Trangujt e freskët janë përbërësi kryesor i shumë sallatave të shijshme dhe ushqyese. Por çfarë ndodh kur trangulli që ne përdorim për sallatë është i hidhur? A e keni pyetur veten se nga vjen hidhësia e trangullit? Zakonisht trangujt e sapokëputur dhe të stinës janë të shijshëm, plot lëng, por herë pas here gjejmë edhe […]

nga AgroWeb më 25 May 2022

Pesë Gjëra Fantastike që Bën Truri Kur je në Gjumë

Njeriu shpenzon një të tretën e jetës së tij duke fjetur gjumë. Ky informacion është mjaft domethënës, sidomos për faktin se gjumi është thelbësor për organizmin njësoj si ushqyerja. Pavarësisht domosdoshmërisë së tij, ekspertët akoma janë të paqartë mbi nevojën për gjumë të organizmit, ndërkohë që truri nuk fle, përkundrazi punon me një furi të […]

nga AgroWeb më 20 May 2022

Shenjat e Shisheve Plastike – Si t’i Dalloni

Me siguri sa herë blini një shishe uji apo lexoni etiketat e tyre shikoni shenja të cilat shpesh mund të uken abstrakte. Jo të gjitha shishet plastike janë njësoj dhe mund të ripërdoren. Këtu hyjnë në funksion pikërisht shenjat dhe ikonat e ndryshme të cilat gjenden në pjesën e pasme të etiketës dhe sinjalizojnë mesazhe […]

nga AgroWeb më 19 May 2022

Irisi – Lulja Mahnitëse Që Ilirët i Dhuruan Botës

Të gjithë e njohin si Irisi i Ilirisë – Iris Illyrica, një lule e familjes botanike Iridaceae me vendlindje në tokat historike të Ilirisë së lashtë. Irisi Ilir është një nga dëshmitë më të bukura të kësaj zone të famshme ballkanase që mbulon Shqipërinë, Kroacinë, Kosovën, Bosnjën, Malin e Zi, Maqedoninë dhe disa zona të […]

nga AgroWeb më 19 May 2022

Qershitë e Arta të Shqipërisë – Uniket e Ëmbla në Treg

Janë në ngjyrë të bardhë në të artë me nuancë të lehtë të kuqe dhe me një shije të ëmbël që të pushton shqisat. Këto kokrra ndjellëse janë delikate si brenda ashtu edhe jashtë, ndaj mos hezitoni të shijoni disa prej tyre gjatë kësaj kohe të shkurtër që zbukurojnë tezgat e fshatarëve në vend pasi […]

nga AgroWeb më 18 May 2022

Sot Panairi Ndërkombëtar i Bujqësisë dhe Blegtorisë – Pse Duhet të Merrni Pjesë

Quhet “Ditet e Bujqësisë 2022” dhe është një nga ngjarjet më të mëdha të bujqësisë në Shqipëri që do të mbledhë së bashku prodhues, distributorë, ekspertë dhe kompani të mekanikës bujqësore, fermerë, specialistë e biznese në sektorin e bujqësisë dhe blegtorisë. Ky panair nis sot më 19 Maj deri në datën 21, në Lushnje. Ditët […]

nga AgroWeb më 13 May 2022

Si të Bëni Dikë të Lumtur në Vetëm 2 Minuta

Mirësia është gjithçka që nevojitet për të ushqyer shpresën e njeriut. Sado i vogël dhe i parëndësishëm të duket një akt mirësie, ai ndryshon jetë, madje në një minutë të vetëm. Sot, për fat të keq mirësia po bëhet aq e rrallë sa kur ndodh njerëzve u bën përshtypje. Por kjo nuk do të thotë […]