SHBA, 1.2 Milionë Dollarë Ndihmë Shëndetësore Shqipërisë

205 0

SHBA ndihmon Shqipërinë me 1,2 milionë dollarë ndihmë shëndetësore në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë.

Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar listën e vendeve që SHBA po ndihmon në këtë periudhë pandemie.

Gjatë 20 viteve të fundit, Shtetet e Bashkuara kanë investuar më shumë se 693 milionë dollarë në ndihmë totale për Shqipërinë, duke përfshirë më shumë se 51.8 milionë dollarë ndihmë shëndetësore, thekson DASH.

Ndihmë sistemeve shëndetësore 

Qeveria e Sh.B.A po udhëheq përgjigjen humanitare dhe shëndetësore të botës ndaj pandemisë COVID-19 edhe kur luftojmë virusin në shtëpi.

Si pjesë e kësaj përgjigjeje gjithëpërfshirëse dhe bujare nga populli amerikan, Departamenti Amerikan i Shtetit dhe Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) tani kanë angazhuar gati 508 milionë dollarë në ndihmë shëndetësore, humanitare dhe ekonomike emergjente në krye të fondeve që ne tashmë ofrojnë organizata shumëpalëshe dhe joqeveritare (OJQ) që po ndihmojnë komunitetet në të gjithë botën të merren me pandeminë.

Ky financim do të mbështesë aktivitete kritike për të kontrolluar përhapjen e kësaj sëmundjeje, siç janë fushatat e shpejta të informacionit për shëndetin publik, uji dhe kanalizimet, dhe parandalimi dhe kontrollimi i infeksioneve në institucionet e kujdesit shëndetësor.

Ndishma e SHBA

Ndihma totale e qeverisë amerikane në luftën globale kundër COVID-19 të ofruara deri më tani përfshin afro 200 milionë dollarë ndihmë urgjente shëndetësore nga Fondi Global i Rezervave të Urgjencës Shëndetësore të USAID-it për llogari të shpërthimeve infektive-sëmundje dhe programeve globale të shëndetit, gati 195 milionë dollarë ndihmë humanitare nga USAID-i Llogari e Ndihmës Ndërkombëtare të Fatkeqësive (IDA) dhe 50 milionë dollarë nga Fondi i Mbështetjes Ekonomike (ESF), i cili do të ndihmojë qeveritë dhe OJQ-të në më shumë se 100 nga vendet më të prekura dhe të rrezikuara gjatë kësaj pandemie globale.

Për më tepër, përmes Byrosë së Departamentit të Shtetit për Popullsinë, Refugjatët dhe Migracionin, i cili është përgjegjës për llogarinë e Migracionit dhe Ndihmës së Refugjatëve (MRA), ne kemi tani një ndarje nga shteti-nga-shtet për 64 milionë dollarë ndihma humanitare të shpallura më parë për Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) për të adresuar kërcënimet e paraqitura nga pandemia në situatat ekzistuese të krizës humanitare për disa nga njerëzit më të prekur në botë, si pjesë e Planit Global të Përgjigjes Humanitare të KB për COVID-19. Burimi: ATSH